Angajații ABA Someș-Tisa cer demiterea directorului. Ioana Diaconescu este acuzată că și-a reparat mașina pe banii companiei

Angajații ABA Someș-Tisa cer demiterea directorului Ioana Diaconescu, pe care o acuză de delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals.

Un grup de angajați nemulțumiți a trimis o scrisoare către premierul Viorica Dăncilă, Corpul de control al primului-ministru, Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Denes, Corpul de control al Ministrului Apelor și Pădurior, Directorului General al ANAR, Viorel Sandu, și către Corpul de control ANAR, potrivit gazetadecluj.ro.

„Având în vedere cele care se petrec în ultima perioadă de timp în ABA Someș Tisa, noi, angajații onești ai acestei instituții, de profesie și meserii dintre cele mai diverse, în mod responsabil implicați activ în activitatea de zi cu zi a instituției, supunem atenției dumneavoastră în vederea verificării, o serie de aspecte care, considerăm noi, exced cadrului legal, cu consecințe dintre cele mai grave asupra activității instituției și a resurselor acesteia. Ne referim aici la fapte grave săvârșite de către directorul ABA Someș Tisa, doamna Ioana Diaconescu, fapte care constau în utilizarea resurselor instituției în interes personal.
Astfel, în fapt, în data de 28.06.2019, platforma cu nr de înmatriculare CJ-21-WAT, tractată de mașina marca Nisan, cu nr de înmatriculare CJ-16-WKB, aduce în curtea instituției mașina marca BMW, seria 5, de culoare albă.
În data de 2.07.2019 se realizează transportul mașinii BMW la service-ul auto cu care instituția noastră are contract de servicii pentru reparare mașini, respectiv SC. Auto Sport System SRL. La acest service se realizează, până în data de 12.07.2019, repararea mașinii deținută de către directorul instituției, doamna Ioana Diaconescu.
În acest timp direcția din subordinea doamnei director din cadrul instituției face un referat pentru repararea unui alt autoturism aflat în proprietatea instituției, respectiv pentru mașina marca Volkswagen Transporter, cu nr de înmatriculare CJ-98-APE, reparații în suma de 6360,6 lei, conform referatului.
De fapt în această suma, decontată pe mașina instituției, se realizează repararea mașinii directorului ABA Someș, marca BMW, care avea turbosuflanta defectă.

Achiziția de servicii reparație a fost publicată pe Sicap având codul DA23528878. Data publicării a fost 18.07.2019.
Mașina BMW a fost dusă la service de către Șeful compartimentului mecanizare din cadrul instituției, domnul Dorin Crainic.
La finalizarea lucrărilor în service mașina BMW a fost luată și adusă în curtea instituției de către Șeful serviciului investiții, domnul Bogdan Perța.

În aceste condiții subliniem faptul că:
1. Toate lucrurile legale de mașină (inclusiv faptul că nu au fost schimbate piesele și că mașina marca VW Transporter nu a plecat din curte) se pot vedea pe camerele video de la ABA. La fel și faptul că BMW doamnei director a fost în service în acea perioadă, se poate vedea pe camerele de la service-ul auto. În acest moment, toate aceste filmări sunt inclusiv în posesia noastră.
2. În condițiile în care mașina marca BMW la care facem referire în prezentul material nu se află în proprietatea directorului ABS Someș, aceasta nefigurând încă în declarația acesteia de avere, considerăm cele descrise de noi cu atât mai grave, nimeni neputând utiliza resursele publice în interes personal, cu atât mai puțin în interesul unor terți complet străini de instituția noastră.
3. Că mașina Volkswagen Transporter nu a fost mutată din curtea instituției, deci automat piesele nu au putut fi schimbate în service, acest lucru se poate vedea atât pe camerele de luat vederi dar și verificând mașina, urmare a acestui fapt putându-se ușor constata că pe aceasta sunt piesele vechi.”

Angajații mai susțin că directorul a abuzat și în trecut de fondurile companiei în scopuri personale.
„Cu puțină vreme în urmă am asistat la un alt gest similar, respectiv modul ilegal prin care s-a cheltuit colosala suma de 86 de mii de euro pentru amenajarea și modernizarea unui singur spațiu de birou, parte de imobil (biroul) care nici măcar nu are CF. Aceste aspecte au fost sesizate atât conducerii ANAR cât și MAP prin intermediul consilierului personal al Ministrului domnul Costică Sofronie. Până la această dată nu s-a desfășurat vreo anchetă în această speță și nu s-a luat vreo măsură,” au mai arătat angajații în scrisoarea trimisă premierului.

Oamenii mai spun că vor face plângere la DNA dacă directorul nu este demis în cel mai scurt timp.
Fosta şefă a serviciului de investiţii din cadrul ABA Crişuri Oradea, Ioana Diaconescu a ajuns director tehnic la ABA Someș-Tisa la începutul anului, ocazie cu care s-a ocupat de renovarea biroului prin contract acordat prin cumpărare directă, adică fără nicio licitație. A cheltuit peste 319.000 lei. Diaconescu a fost promovată în funcţia de director al companiei în martie, în urma unui „concurs” la care a fost singura candidată. 
 

Adauga comentariu