Sex

Andropauza ii avertizeaza pe barbati ca imbatranesc

Andropauza este modul prin care corpul il avertizeaza pe barbat ca imbatraneste. Aceasta este caracterizata prin scaderea nivelului de testosteron, modificare ce duce la scaderea performantelor sexuale, a masei musculare, a pilozitatii si a activitătii cerebrale, la aparitia osteoporozei.
Desi nu sunt asa de vizibile si zgomotoase ca si in cazul femeilor, printre simptomele barbatilor aflati la andropauza se regasesc bufeurile, transpiratia si iritabilitatea. De obicei, andropauza apare in jurul varstei de 50 de ani. Acum au loc schimbari ce aduc tensiunea in cuplu, iar partenerele nu inteleg ce se întampla. Mai mult, atunci cand partenerele doresc sa afle ce se intampla, barbatii refuză să comunice si chiar reactioneaza violent. In primul rand, faptul ca performantele sexuale incep sa scada il determina pe barbat sa-si piarda identitatea si sa intre intr-o stare de depresie avansata. Aceasta depresie se manifesta prin lipsa poftei de mancare, oboseala fizica, scaderea libidoului sau insomnii. Pe tot parcursul andropauzei cei afectati sunt intr-o stare permanenta de nervozitate si refuza sa accepte ca au o problema. Barbatii aflati in aceasta situatie trebuie sa apeleze la ajutorul specialistilor, medici si psihoterapeuti, pentru a trece mai usor peste aceasta etapa obligatorie din viata lor si sa faca cunoscut partenerelor de viată modificarile cu care se confrunta.
Prin tratament barbatii pot reduce riscul aparitiei osteoporozei si a altor afectiuni somatice. Imbunatatirea sanatatii in aceasta perioada dificila a vietii se realizeaza in principal prin tratament cu comprimante sau injectii cu testosteron, in urmă caruia barbatii isi pot recapata pofta de viata; somnul si libidoul sunt imbunatatite si nervozitatea inlaturata. Tratamentul in sine incearca sa corecteze nivelurile hormonale prin administarea terapiei de substituire a testosteronului. Odata ce nivelul hormonal revine la nivelul optim, libidoul, starea de oboseala si depresia sunt primele care încep sa se amelioreze. Totusi, trebuie stiut ca tratamentul hormonal nu ajuta la redobandirea erectiei si are anumite contraindicatii, fiind interzis, de exemplu, celor care au cancer de prostata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *