Andrei Muraru, "omul lui Iohannis", îl va înlocui pe George Maior la ambasada României de la Washington

Iohannis îşi promovaeză oamenii. Andrei Muraru, consilier prezidenţial, va fi ambasador al României în SUA, după retragerea lui George Maior

Andrei Muraru, propus ambasador al României în Statele Unite ale Americii, şi George Maior, propus ambasador în Regatul Haşemit al Iordaniei, se numără printre cei şase candidaţi la conducerea unor misiuni diplomatice ale ţării noastre în străinătate care vor fi audiaţi, miercuri, în Comisiile parlamentare reunite de politică externă şi pentru comunităţile de români din afara ţării.

Andrei Muraru ocupă, din 2014, funcţia de consilier prezidenţial, şef al Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, iar George Maior este diplomat de carieră şi a fost, în perioada 2015 - 2021, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii, informează Agerpres. 

Potrivit CV-ului postat pe site-ul oficial la preşedinţiei, Andrei Muraru (n. 1982), în vârstă de 38 de ani, este absolvent al Facultăţii de Istorie (2005), licenţiat al programului de master „Românii şi Europa” (2007) şi doctor în Istorie (2011) al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziţii, de la expert-cercetător la preşedinte executiv (2012-2014). În perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României. A fost membru al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (2014). În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis. Andrei Muraru este lector universitar în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. A fost bursier la Aristotle University of Thessaloniki (Erasmus-Socrates, 2004-2005), New Europe College (2009-2010) şi United States Holocaust Memorial Museum (Washington DC, 2010-2011). A beneficiat, de asemenea, de o bursă doctorală finanţată prin programul POSDRU (2008-2011) A obţinut recent o bursă postdoctorală la Yad Vashem – The International Institute for Holocaust Research pentru anul 2020. Este autor al cărţii Vişinescu, torţionarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul, Polirom, 2017, coordonator al volumelor Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967), Polirom, 2008, Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I (împreună cu Alexandru Muraru), Polirom, 2017, Revoluţia din 1989. Învinşi şi învingători (împreună cu Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Daniel Şandru), Polirom, 2020,  şi coautor al volumului O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu, Polirom, 2008; ediţia a II-a, 2009; ediţia a III-a, 2014. A publicat, de asemenea, numeroase studii ştiinţifice şi recenzii în reviste de specialitate. Andrei Muraru a participat la numeroase conferinţe internaţionale, a susţinut prelegeri şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă. A fost decorat de Regele Mihai pentru contribuţia adusă la cunoaşterea istoriei monarhiei din România cu medalia „Regele Mihai I pentru loialitate” (2008) şi pentru activitatea în fruntea IICCMER cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer (2015). În 2019, Andrei Muraru a fost decorat de Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, cu Grande Ufficiale Ordine al Merito della Repubblica Italiana. Andrei Muraru a fost numit Consilier Prezidenţial la data de 22 decembrie 2014.

Potrivit site-ului Senatului, George Maior va fi audiat prin mijloace audio-video, la fel şi Cezar Armeanu - propus ambasador al României în Republica Coreea. Cezar Armeanu a fost, din 2017 şi până în 2021, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Kazahstan, Tadjikistan şi Republica Kârgâză.

Vor fi audiaţi, de asemenea, pentru acreditarea în calitate de ambasadori: Răduţa-Dana Matache - propusă pentru Republica Filipine, Alexandrina-Livia Rusu - pentru Marele Ducat al Luxemburgului şi Elena Şerbănescu - pentru Tunisia.

Răduţa-Dana Matache este diplomat de carieră şi este ministru-plenipotenţiar în cadrul Direcţiei ONU, instituţii specializate şi francofonie. Alexandrina-Livia Rusu a lucrat, din 2017 şi până în prezent, la Misiunea Permanentă a României la Viena, iar Elena Şerbănescu a fost, din 2012 şi până în prezent, şeful Direcţiei juridic, legislativ şi contencios din Centrala MAE.

Săptămânile trecute, senatorii şi deputaţii din cele patru comisii au audiat, în trei şedinţe, şi au acordat avize favorabile pentru 19 candidaţi pentru posturi de ambasador.

Prin aceste şase propuneri, comisiile parlamentare de specialitate finalizează, miercuri, audierea celor 25 de candidaţi pentru poziţia de ambasador solicitată de MAE, în urma aprobării numirii acestora de către preşedintele Klaus Iohannis şi transmisă, pe 4 martie, Parlamentului.

Adauga comentariu