Politica

Anca Jurma, fiica fostului PG al României, Nicolae Cochinescu, interimar la conducerea DNA

Procurorul general Augustin Lazăr a delegat-o, luni, pe Anca Jurma pentru a ocupa funcţia de procuror-şef interimar al DNA , potrivit unui anunţ al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţei şi Justiţie (PÎCCJ). Ministerul Justiţiei a anunţat că organizează în perioada 9 iulie -30 iulie 2018 selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procuroarea Anca Jurma va asigura conducerea interimară a Direcției Naționale Anticorupție după ce președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

„(…) procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a emis astăzi ordinul de delegare în această funcție a doamnei ANCA JURMA, procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție”, potrivit unui mesaj publicat pe contul de Facebook al ministerului Public.

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuțiile de procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție.

În acest mesaj, Augustin Lazăr „transmite un mesaj de încredere privind continuarea cu fermitate a activităţii anticorupție, care reprezintă o prioritate a Ministerului Public, în îndeplinirea rolului său constituţional”.

„În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, potrivit sursei citate.

Anca Jurma este fiica fostului Procuror General al Romaniei din vremea lui Ion Iliescu, Nicolae Cochinescu, care i-a luat locul vestitei Dana Titian, cercetata disciplinar in urma controlului Inspectiei CSM de la DNA si care acum trebuie tinuta mai la fereala de ochii lumii.

Nicolae Cochinescu a fost între anii 1973-1990 procuror la Procuratura Generală a R.S. România. La data de 17 aprilie 1990 a fost numit în funcția de prim-adjunct al procurorului general al României. El a făcut parte din comisia de cercetare a conflictelor din martie 1990 de la Tg. Mureș, fiind acuzat că a mascat cauzele reale ale evenimentelor tragice de atunci. De asemenea, a mai fost acuzat și de blocarea anchetelor privind vinovații genocidului din perioada Revoluției din decembrie 1989 și cele privind vinovații mineriadelor din 1990.

Nicolae Cochinescu a fost eliberat din funcția de prim-adjunct al procurorului general prin Decretul nr.53 din 15 aprilie 1993, fiind numit în funcția de procuror general financiar la Curtea de Conturi.

După un stagiu la Curtea de Conturi (1993-1996), Nicolae Cochinescu a fost numit prin Decretul nr.334 din 27 august 1996 al președintelui Ion Iliescu în funcția de procuror general la Parchetul General de pe lângă Curtea Supremă de Justiție. În urma alegerilor parlamentare și prezidențiale din 27 noiembrie 1996, a avut loc schimbarea puterii politice în România. Prin Decretul nr.469 din 25 august 1997 al președintelui Emil Constantinescu, Nicolae Cochinescu a fost eliberat din funcția de Procuror general al României începând cu data de 26 august 1997.

Numele lui Cochinescu a fost pomenit în scandalul judecătorilor CCR șantajați de fostul șef operativ al SRI, Florian Coldea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *