Afacerea zilei

ANALIZA / Top 50 Cele mai Puternice Companii din Cluj. Cifrele de afaceri cumulate inseamna 3,7 miliarde de euro

Asa cum v-am obisnuit de ceva vreme, iata inca o analiza a economiei clujene la 2017. Ziar de Cluj ramane singura publicatia clujeana preocupata de analize economice si stiri in exclusivitate legate de fuziuni si preluari, de evolutia societatilor din judet.

Top 50 Cele mai Puternice Companii din Cluj ne arata in acest an doua lucruri si anume ca economia clujului creste sustinut si ca greii economiei clujene sunt cam aceiasi si nu au de gand sa dispara de pe acest podium. Avem insa si surprize placate si neplacute pe care le vom discuta in detaliu. Avem si o trista constatare: sunt FOARTE putini antreprenori romani in top 50 pe Cluj.

 

Locul 1 – Mol Romania Petroleum – 5, 46 miliarde cifra de afaceri si 183,2 milioane lei profit

Mol Romania ramane de departe una dintre cele mai puternice companii din regiune si locul 1 in Cluj.

Dupa schimbarea Ceo –ului acum un an si jumatate prin numirea Cameliei Ene, lucrurile au devenit foarte interesante pentru Mol Romania care iata ca a depasit binisor pragul de un milliard cifra de afaceri, insa pastreaza cu pondere absoluta jenanta de profit declarat. Ca sa nu mai spunem ca firma care este cea mai puternica in Cluj are una dintre cele mai slabe reprezentari in viata comunitatii clujene, dand o suma de mizerie pe un program national de CSR si intrand sponsor cu precadere la evenimente facute de etnici maghiari.

 

2. De Longhi Romania – 921 milione lei cifra de afaceri, 30,6 milioane profit

Massimo Paronitti, CEO-ul reprezentantei romanesti, a urcat pas cu pas in ierarhia economiei clujene crescandu-si cifra de afaceri in fiecare an cu cel putin 30 la suta.

Chiar daca fata de anul trecut profitul a scazut cu trei milioane de lei, cifrele DeLonghi la Cluj sunt foarte bune, daca e sa tinem cont ca societatea a ajuns la 1700 de angajati.

 

3. Inter Cars Romania SRL – 846, 8 milioane cifra de afaaceri cu 20,7 milioane profit lei.

 

Firma poloneza ce distribuie piese si accesorii pentru autovehicule a crescut semnificativ ca si cifra de afaceri, dar vestea si mai buna pentru Marius Mujdei, CEO-ul reprezentantei romanesti, este ca a dublat profitul companiei, in plus, din punct de vedere a angajatilor, societatea si-a triplet efectivul operational ajungand la 370 de persoane.

 

Nota: Din pacate, in top 3 companii clujene nu se regaseste nici una cu radacini locale, ci doar cu management clujean sau romanesc.

 

4. Terapia SA – 671 milioane lei cifra de afaceri, cu 131,9 milioane profit

 

In ciuda contextului dificil din industrie, dar si al harababurii fiscale, clujeanul Dragos Damian, CEO al Terapia reuseste sa livreze inca o data cifre foarte bune.

Veniturile companiei au crescut cu 20 la suta si profitul, chiar daca este mai mic cu 10 la suta fata de 2016, este unul absolut senzational. De remarcat inca un aspect important: datoriile Terapia au scazut la jumatate fata de acum 4 ani.

 

5. SDEE Transilvania Nord SA

Compania de distribuitie energeie elecetrica a marcat 632 milioane lei cifra de afaceri si 85 de milioane lei profit, cifre foarte bune, daca tinem cont de faptul ca s-a intetit semnificativ concurenta pe piata.

Transilvania Nord ramane un colos greu de batut chiar si pe distributie. Toate acestea i se datoreaza discretului Emil Merdan, cel care conduce cea mai puternica societate cu actionariat de stat din judet.

 

6. Punctual Comimpex – 514 milioane lei cifra de afaceri , 7 milioane lei profit

Distribuitorul clujean de tigari reuseste sa creasca ca finante in ciuda legii antifumat si, mai ales intr-un context concurential dificil. Vasile Muresan si fiul sau fac o cifra foarte mare de afaceri, e adevarat, dar in continuare raporteaza un profit extreme de mic.

 

7. Rondocarton SRL – 412 milioane cifra de afaceri cu 34 milioane profit

 

Teofil Campean, CEO Rondocarton, marcheaza al 8-lea an de crestere a cifrei de afaceri si tot al 8-lea an de crestere al profitului. Unul dintre cei mai experimentati manageri de companie din judet, Campean a fost reconfirmat recent ca administraor si CEO de catre actionarii austrieci ai GANAHL.

Profitul din acest an este cel mai mare din istoria companiei.

 

8. Endava Romania SRL – 384, 4 milioane cifra de afaceri si 36,5 milioane lei profit

 

Endava ramane liderul clujean de necontestat pe IT ca cifra de afaceri, profit si angajati.

Trebuie sa remarcam insa doua aspecte: profitul a scazut cu aproape 4 milioane de euro fata de 2016, iar cifra de afaceri a urcat cu numai 18 la suta, lucru destul de straniu, fiindca toata lumea se astepta la o explozie serioasa din aceste puncte de vedere, avand in vedere ca, in iulie 2017, Endava a absorbit ISDC Romania.

Se pare ca impactul asupra bussinesului a fost nesemnificativ pentru finalul anului 2017, insa exista mari sanse ca lucrurile sa se imbunatatteasca in anul 2018.

Adrian Roman, director Endava Romania (sursa Zf.ro)

 

9. FrieslandCampina ROMANIA SA – 384,1 milioane lei cifra de afaceri si pierdere de 45 de mii de euro!

 

Daca ANAF s- ar uita putin mai serios la aceasta companie, ar putea decide radierea ei sau investigarea ei, fiindca de peste 6 ami FRIESLAND se chinuie ca o vaca la batranete.

Fabricantul de produse lactate si branzeturi are pe ultimii 6 ani pierderi de peste 20 de milioane de euro, iar datoriile sunt aproape de 50 de milioane de euro .

Cornel Caramizaru, CEO FRIESLAND, abia are ce pune pe masa familiei.

 

10. VOS LOGISTICS CARGO SA – 367,5 milioane lei cu 455 de mii de lei profit.

 

Discretul domn Dozsa Marton, CEO al firmelor VOS pe Romania, este cu siguranta unul dintre cei mai influenti sefi din industria profesionistilor in transporturi.

11. UNIX AUTO –  322,3 mil cifra de afaceri , 447 mii lei profit!

 

Din nou, daca am fi inspectori ANAF, ne-am intreba daca nu cumva ungurii de la UNIX spala bani prin societaea romaneasca, fiindca la ce cifra de afaceri gigantica au, sa declari doar 100 de mii de euro profit pe 2017 inseamna fie sa nu ai bun simt, fie sa fii evazionist.

Sa ne argumentam factual argumentatia :

Putin mai sus in acest top, societatea INTER CARS, cu obiect de activitate similar, declara pe 2017 un profit extraordinar de mare.

Zombori Antal – fondatorul UNIX care plateste impozit pe profitul de toata jena pe care il realizeaza in Romania

 

12. Ecolor – 322,3 milioane lei cifra de afaceri si 2,6 milioane lei profit

 

CEO-ul Ecolor, Carl Widell a luat-o cam tare cu mondenitatile pe 2017 si, privind la faptul ca profitul i-a scazut de 9 ori, putem spune ca a stat mai mult la cocteiluri decat in fabrica.

Mai ales ca i-a trebuit sa devina si consul onorific al Suediei. Niciodata in ultimii 7 ani profitul Ecolor nu a fost atat de mic si niciodata Ecolor, companie ce lucreaza exclusiv pentru IKEA la Cluj, nu a avut 22 de milioane de euro asa cum le are acum.

 

13. Nyer Romania – 273,2 milioane lei cifra de afaceri, cu 68 de milioane lei profit

 

Inca o companie care vegeteaza fara sa se implice in viata comunitatii clujene, dar scoate profituri cat China de aici.

Retailerul de imbracaminte New Yorker ramane una dintre cele mai fantomatice companii din judetul Cluj la zece ani de la intrarea sa pe piata romaneasca.

 

Locul 14 – Electrogrup – 254,3 milioane lei cifra de afaceri si 16,8 milioane lei profit

 

Firma clujenilor Teofil si Simion Muresan este cea mai puternica firma cu capital si actionariat romanesc din Cluj care face bussines adevarat, caci nu putem considera Punctual Comimpex un business adevarat cand firma e maxim un distribuitor de tigari.

In anul care a trecut Electrogrup aproapee si-a dublat cifra de afaceri, a crescut cu 20 la suta numarul de angajati si a crescut cu 10 la suta profitul chiar daca aceste lucruri vin la pachet cu o expunere semnificativa pe banci.

Este cea mai notabila crestere din galaxia de firme controlata de cei doi antreprenori, restul firmelor mentinand o nota costanta, nici prea prea, nici foarte foarte, dar pe profit.

 

15. NTT DATA Romania – 238,8 milioane de lei cifra de afaceri si 20,3 milioane lei profit

 

Daniel Metz isi pastreaza ritmul infernal auto impus la absortia EBS de catre NTT. Fata de 2016, a crescut cu 50 la suta cifra de afaceri, cu 40 la suta profitul si cu 40 la suta numarul de angajati.

NTT DATA se apropie vertiginos de Endava in 2018 si este foarte posibil ca anul viitor sa asistam la schimbare de lider pe industria IT din Cluj.

 

16. Autoworld – 235,2 milioane lei cifra de afaceri si 2,8 milioane profit

 

Ianos Mezei si Autoworld raman cei mai buni vanzatori de masini din judet, cu marcile Volkswagen si Audi. Sa remarcam totusi profitul infinitezimal declarat de Mezei.

 

 

17. EVW Holding – 232,9 milioane lei cifra de afaceri si 60 de mii euro profit

 

Olandezul de la E Van Wijk are probleme cat tir-ul, asta deoarece cifra de afaceri a scazut cu peste 10 la suta, iar profitul a coborat de la 2 milioane de euro la 50 de mii de euro.

 

18. Rematinvest SRL – 230,1 milioane lei cifra de afaceri cu 14.5 milioane lei profit

 

Liviu Ciupe, CEO-ul gigantului din reciclare castiga toate seturile din acest joc volatil. A crescut cifra de afaceri a companiei cu 50 la suta si a triplat profitul companiei, reusind sa scada nivelul  datoriilor cu 7 milioane de euro.

 

19. Arcese Transport – 220,4 milioane lei cifra de afaceri si 2,3 milioane de lei profit

 

Este incredibil cum Marius Buturoaga, CEO-ul Arcese reuseste sa marcheze un profit consistent intr-un context extrem de dificil economic, iar E Van Wijk declara maruntis la capitolul profit.

 

20. FARMEC – 214,2 milioane lei cifra de afaceri si 10,5 milioane lei profit

 

Farmec ramane cea mai „nationala” companie clujeana cu antreprenoriat romanesc suta la suta, un model concret despre cum un brand de sorginte comunista poate sa ramana competitiv si in ton cu timpurile, ba chiar si profitabil.

Mircea Turdean a crescut cifra de afaceri sarind de obsesivul prag de 200 de milione de lei, a marit numarul de angajati, a marcat un profit consistent, a marit portofoliul de produse si a iesit la bataie cu magazine mono brand.

 

21. RMB Inter Auto – 210,9 milioane lei cifra de afaceri si 8,2 milioane lei profit

 

O fi Autoworld cel mai puternic vanzator de masini din judet, dar cu siguranta celebrul politican si fost ministru Ioan Rus este un manager mai abil si mai profitabil.

Rus marcheaza pe 2017 cifre istorice caci RMB nu a trecut niciodata in 17 ani de existenta de 200 de milioane de lei cifra de afcerei si nu a avut niciodata peste 8 milioane de lei profit.

Daca e sa il comparam cu Ianos Mezei, Ioan Rus e de departe dealerul numarul 1 de masini din judet si din regiune. Caci face profit, nu si-l ascunde ca Mezei.

 

22. Eckerle Automotive

O alta companie cu actionar strain (nemtesc) care ar trebui sa fie radiata de ANAF ca sa nu se mai chinuie. In ciuda celor 206 milioane de lei cifra de afaceri, compania nemteasca cu sediul la Cluj a avut pierderi de 6,5 milioane lei anul trecut, iar datoriile i se adancesc si se dubleaza de la 25 la 50 de milioane de lei.

 

23. Skiptrans – 204,8 milioane lei cifra de afaceri cu 12,1 milioane lei profit

 

Face acum parte din grupul olandez Jost, acum un an si un pic au schimbat CEO-ul la Skiptrans, iar asta s-a vazut, caci Radu Hoza, noul manager, a crescut atat cifra de afaceri, cat si numarul de angajati.

 

24. Scala Assistance – 197,5 milioane lei cifra de afaceri si 1,8 milioane lei profit

 

Dan Ciceo si Dan Cobeanu, cei doi clujeni sugubeti care au avut ideea geniala de a vinde roviniete pe internet, s-au apropiat simtitor de pragul de 200 de milione lei si l-au ratat la mustata, dar tot e ceva foarte important sa ajungi la acest nivel si sa iti cresti an de an cifra de afaceri, mai ales cand faci aceasta cifra cu doar 19 angajati.

 

25. Softvision – 195,8 milioane lei cifra de afaceri si 14,7 milioane lei profit

Softvision umbla incet si sigur “ca un Cadillac” si asta se vede, fiindca este una dintre cele mai constante si solide companii de IT din peisajul clujean. 2017 inseamna pentru Laurentiu Russo, CEO-ul companiei, borne istorice atinse atat la cifra de afaceri, cat si la profit. Cum s-ar spune pe la Cluj, Softvision este o companie “pe treaba ei “, iar asta se vede la ce expasiune frumoasa a avut in ultimii 18 ani.

26. MMM Auto Parts – 182,3 milioane cifra de afaceri, cu 9,1 milioane lei profit

 

Spaniolii de la Manufactura Moderna de Metale sunt parteneri interesanti ai economiei judetului Cluj cu o vechime de peste un deceniu, cu cifre in crestere an de an, atat la capitolul venituri, cat si la capitolul angajati. Cat priveste angajatii, trebuie sa ii laudam, fiindca angajeaza multi tineri.

 

27. VLG – 176,2 milioane lei cifra de afaceri cu 3,5 milioane lei profit

 

Comerciantul clujean de cabluri si conductori reuseste prin managementul lui Alexandru Domocos sa urce foarte bine ca cifra de afaceri fata de anul precedent, veniturile crescand cu 50 de milioane de lei .

28. Compania de Apa Somes SA – 175,6 milioane lei / cu 7,6 milioane lei profit

Cifre proaste pentru aceasta regie de stat confruntata cu schimbari majore in ultimul an. Veniturile companiei au suferit prima scadere in ultimii 10 ani, iar profitul a scazut cu 300 lasuta fata de anul precedent.

Doua sunt motivele pentru care Compania de Apa Somes a stagnat, primul si cel mai important este plecarea lui Dorin Ceataris din fruntea companiei dupa un mandat lung si plin de succese.

Pensionat subit, Dorin Ceataris a plecat mai mult la presiunea politicului – care este al doilea motiv de stagnare, fiindca Alin Tise a presat in 2017 mai multi sefi de regii din subordinea Consiliului Judetean sa renunte la mandate pentru a-i inlocui cu sinecuristi politici. Suntem extrem de curiosi cum o sa arate cifrele anul viitor, dar pariem ca vor fi proaste, fiindca Ceataris a fost cu adevarat unul dintre rarele exemplare de director de firma de stat care s-a comportat ca un privat cu banii regiei.

 

29.Vos Logistics Romania SA

Dozsa Marton, seful VOS pe Romania, da lovitura si intra in top 50 cu inca o companie, sora a gigantului olandez Vos, marcand o cifra de afaceri de 172,3 milioane lei.

 

30. Impresa Pizzarotti

Macaronarii care asfalteaza de peste un deceniu autostrazile Romaniei (sau se prefac ca o fac) reusesc performanta strategica si inedita sa marcheze al zecelea an in care au o cifra de afaceri extrem de mare, de exemplu, 168,4 milioane lei pe 2017, si al zecelea an in care au un profit de bani de seminte, respectiv putin peste 50 de mii de euro.

Baietii astia isi bat joc de economia romanesca de ani de zile, fiindca o fac de atat de mult timp, poate ca cineva de la SRI ar trebui sa se uite cum dumnezeului reusesc astia de la Pizzarotti sa aiba an de an datorii de peste 30 de milioane de euro si un profit pe care il face un chiosc care vinde covrigi .

 

 

31. Transferoviar Grup

 

Calin Mitica este unul dintre cei mai mari industriasi din domeniu, dar a avut un an financiar 2017 destul de prost.

Cifra de afaceri i-a scazut cu 8 milioane de euro la 167,3 milioane lei, iar profitul de 12,7 milioane lei de anul trecut s-a transformat intr-o pierdere de 2 milioane lei anul acesta.

Calin Mitica este insa un descurcaret care activeaza intr-o indsutrie foarte dificila. Asa ca nu ii plangem de mila, caci riscul este meseria lui.

Sunt ingrijoratoare insa cifrele de la capitolul datorii ale Transferoviar Grup care marcheaza borna de 144,5 milioane lei, adica are datorii cam 90 la suta din cifra de afaceri.

Nici firma Transferoviar Calatori nu se simte mai bine, pe 2017 Calin Mitica „marcand” o pierdere de 3 milioane de euro.

(sursa Antena 3)

 

32. Ax Perpetum

Vanzatorul de covoare, mochete si mobila Ax Perpetum reuseste prin managementul lui Dan Pitic un an foarte bun, cu o cifra de afaceri de 164,6 milioane lei si un profit de 4,9 milioane lei.

Dan Pitic este insa implicat in peste alte 13 companii cu cele mai diverse obiecte de activitate de la ambalaje pana la vanzarea de tigari electronice sau fabricarea de produse din material palastic. Ingrijorator este faptul ca firma Napochim, detinuta de Dan Pitic, marcheaza al 8-lea an de pierderi cu datorii de 25 de milioane de lei. Cealalta firma, Napochim Imobiliare, nu e nici ea bine: desi dezvolta un proiect imobiliar, anul trecut a avut o pierdere de 3 milioane lei cu datorii de 36,8 milioane de lei.

 

 

33. ARL Cluj SA – 162,3 milioane lei cifra de afaceri cu 5,4 milioane lei profit

 

ARL ramane unul dintre cei mai puternici constructori ai judetului.

Este insa foarte usor sa fii puternic cand ai in spate un urias precum Strabag.

Totusi in anul in care a trecut, domnul Dan Mihancea a reusit performanta negativa de a scadea ca cifra de afaceri cu 10 la suta si a urca datoriile firmei cu 40 la suta, lucru care face ca datoriile dsa reprezinte 90 la suta din cifra de afaceri.

 

34. DUCFARM – 161,3 milioane lei cifra de afaceri / 6,1 milioane lei profit

 

Ducfarm ramane cel mai puternic lant de farmacii din judet cu al 13-lea an consecutiv de crestere a cifrei de afaceri si al 5-lea an cu crestere constanta a profitului.

 

35. Sortilemn -160,2 milioane lei cifra de afaceri cu pierdere de 8,2 milioane lei

 

Ludovic Ghisa a avut un an mai dificil in 2017, dar, in calitate de partener al IKEA, este foarte probabil ca anul 2108 sa arate foarte bine .

 

36. Net Brinel SA – 159 milioane lei cifra de afaceri

A cunoscut pe 2017 o crestere cu 7 milioane de euro a cifrei de afaceri marcand un profit de 5,3 milioane lei. Marcel Borodi este unul dintre putinii clujeni ramasi proprietari full in businessul de IT.

 

37. Betfair Romania – 159 de milioane de lei cifra cu 10,8 milioane lei profit

Companie de software care este si lider in pariurile sportive isi pastreaza traseul ascendent din punct de vedere financiar.

 

38. Agressione Group – 157 milioane lei cifra de afaceri

Dupa tulburarile din 2016, fratii Stef au avut un an mai slab, deci 2017 marcheaza o scadere cu 5 milione de euro a cifrei de afaceri, dar si a profitului, care a ajuns la 8,2 milioane de lei, insa vorba evreilor – un profit ramane un profit…

 

39. ACI Cluj SA

Societatea de constructii clujeana marcheaza o crestere usoara a cifrei de afaceri la 156,7 milioane lei, dar o scadere a profitului de la 3,3 milioane la 1,1 milioane lei. Cam putin.

 

40. Nova Power & Gas – 154 milioane lei cifra de afaceri

 

Este de firma de trading a fratilor Muresan Teofil si Simion care marcheaza pe 2107 o scadere foarte mica a cifrei de afaceri si o revenire pe profit la 700 de mii de lei. Tinand cont de atmosfera fierbinte din piata de trading, se poate spune ca este o performanta.

 

41. Baladei Thirdway Transport – 141,4 milioane lei cifra de afaceri si pierderi de 560 de mii de lei

 

O alta companie care miroase a evaziune fiscala si in care niste spanioli se comporta cu Fiscul romanesc ca si cum ar fi un pres. In ultimii 5 ani, Baladei Thirdway Transport (care inainte se numea Trota) a rulat o jumatate de miliard de lei ca cifra de afaceri si a declarat in continuu pierderi sau profituri minuscule.

 

42. Tirrena Scavi Condotte

Alti macaronari pe care SRI ar trebui sa ii supravegheze mai atent, de vreme ce Tirena Scavi reuseste performanta sa marcheze profit zero in 2017, ca si in ultimii 4 ani. Ciudata maestria contabila, aceea de a iesi cu profit zero in fiecare an si ciudat miros de evaziune, cand pe 2017 cifra de afaceri a fost de 141 milioane lei.

43. CSI Romania – 141,3 milioane lei cu 2,9 milioane profit

 

CSI Romania este o firma care fabrica constructii metalice pentru handling si packaging condusa de niste olandezi care au un comportament financiar ciudat. Desi au cifra de afaceri foarte mare, olandezii decalara un profit groaznic de mic, iar acesta este un comportament pe care l-au replicat constant in ultimii 13 ani.

 

 

44. Secpral Pro Instalatii – 140,2 milioane cifra de afaceri si 5,6 milioane lei profit

 

Mana ferma a doamnei Erika Hristea face bine companiei care marcheaza, daca va vine sa credeti, al 18-lea an de profit. Jos palaria!

 

45. Mobile Distribution

 

Firma dupa care se ascunde Euro Gsm a avut un an mai bun ca cifra de afaceri trecand de 140 de milioane de lei si a revenit pe profit, e drept unul foarte pitic de 1,6 milioane lei.

Fodor Zsolt a avut niste ani foarte fierbinti fiind condamnat in martie 2018 la inchisoare cu suspendare pentru implicarea intr-un dosar de coruptie.

 

46. Sanex SA – 132,9 milioane lei cu 2,9 milioane profit

 

Producatorul de faianta si gresie din Cluj este si el o fantoma economica a orasului, cu zero implicare in viata comunitatii. V-am spune mai multe despre ea, dar nici noi nu stim altceva decat ca are cifre mari de afaceri si un profit foarte mic ce duhneste a evaziune fiscala

Ultima poza in viata cu Peter Molnar, seful Sanex Romania. E posibil sa mai traiasca sau sa mai fie sef la SANEX. Asta e o poza din 2016 cand Molnar si Sanex cerseau 1,4 milioane de la fondurile norvegiene pentru ceva superproiect care nu a interesat pe nimeni. Cand ei aveau 40 de milioane de euro cifra de afaceri.

 

47. Logistic E Van Wijk

Firma de transport a celor de la Van Wijk marcheaza un an bun si profitabil de acesta data cu 131 de milioane de lei cifra de afaceri si 11,2 milioane profit.

 

48. Compania de Transport Public – 125,4 milioane cifra de afaceri si 1,5 milioane profit

 

Anul acesta, istoria lumii a marcat iesirea din scena a lui Mugur Isarescu pe care nimeni nu o mai credea posibila. Dar exista un soi de Mugur Isarescu si mai puternic la Cluj, el se numeste Liviu Neag, directorul general al transportului public clujean. Una peste alta, in ciuda ironiiilor noastre, nu prea avem ce ii reprosa lui Neag din punct de vedere al businessului, fiindca cifra de afaceri a crescut constant.

 

49. Kesz Epito – 121 milioane lei cifra de afaceri

O compnaie de constructii si dezvoltare imobiliara maghiara depsre care v-am putea spune mai multe daca nu ar fi atat de fantomatica. In ultimii 4 ani, a marcat cifre consistente de afaceri, iar anul acesta a reusit contraperformanta de a avea pierderi de 3,7 milioane lei.

Tamacs Vida, CEO al Kesz Grup

 

50. Magic Silver Distribution

Una dintre cele mai stranii companii din economia clujeana, specializata in trading de metale pretioase. Te-ai astepta de la cei care trazactioneaza cantitai importante de aur, argint sau platina sa faca profituri insemnate din aceasta activitate prodigioasa care, de exemplu, anul trecut, a adus Silver Distribution 121,4 milioane de lei ca venituri. Seful Magic Silver este Gabriel Pop care a declarat profit pe 2017 de numai 174 de mii de lei, ceea ce inseamana ca, daca domnul Pop ar investi intr-un chiosc de placinte si Kurtos ar avea mai mare profit .

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *