Analiza

Analiza. Razboiul Sile Puscas vs Emil Boc pe intelesul tuturor

Cel mai mare război pe care Primăria Cluj-Napoca l-a avut vreodată se poartă acum. Mizele acestui conflict vor stabili măreția administrației locale, dar în special a primarului Emil Boc, pentru că vorbim despre cele 16 procese ale municipalității cu Florisal SA, firma afaceristului Sile Pușcaș. Caracatița acestor litigii cuprinde instanțe din Bihor, Sălaj, Satu Mare (domiciliul lui Pușcaș), Cluj-Napoca, dar mai ales Tribunalul Bistrița-Năsăud, care judecă dosarul cu exproprierea forțată pentru terenul din Zorilor.
Strategia politică a primarului Emil Boc s-a schimbat simțitor în ultimii doi ani, edilul ajungând de la subtilități la declarații în presă prin care arată cu degetul diverse firme din sectorul privat, care nu s-au supus condițiilor administrației publice. Lesne de înțeles este și faptul că popularitatea de care se bucură Emil Boc poate să devină cel mai crunt dușman pentru orice nesupus al edilului. Așa se face că în momentul în care Boc este supărat pe un afacerist, tot orașul e supărat pe acel om. În acest context, haideți să ne amintim de punctul ZERO al conflictului cu sătmăreanul Vasile Pușcaș, pentru care Boc a deschis orice ușă de cartier, totul pentru ca ginerele lui Ioan Rus să poată afișa numele PLATINIA pe ce clădiri dorește.  
În urmă cu aproximativ trei ani, pe când Pușcaș punea bazele unui nou ansamblu imobiliar în Zorilor, Emil Boc a venit cu ideea genială de a arăta elitei orașului ce înseamnă puterea unui primar cu susținere politică în toate instituțiile de stat. Edilul a început propaganda pentru spații verzi, explicând nevoia de a amenaja parcuri. Apoi s-a ascuns în spatele firmei Conpac Arhitect SRL, vecinii săi, punându-și planul în funcțiune. 

Miza: Justiția!
Cele 16 procese despre care edilul Emil Boc vorbește public sunt încercările repetate ale lui Vasile Pușcaș de a-și minimaliza pierderile pentru terenul din Zorilor.
Concret, investiția în parcul propus pentru cartierul Zorilor a fost estimată la aproape 19 milioane de lei, iar din acești bani, proiectanții au prevăzut estimativ pentru despăgubirile destinate exproprierii terenului de la Florisal suma de 9,2 milioane de lei. Cu privire la estimările de despăgubire pentru terenul respectiv, societatea a dat în judecată municipalitatea clujeană, Florisal cerând despăgubiri de circa 20 de ori mai mari, adică 202 milioane de lei.  În vreme ce Vasile Pușcaș s-a înarmat cu avocați care încearcă să suspende proiectele de hotărâre care îl afectează direct, Emil Boc parcurge toți pașii pentru a-l expropria forțat, bazându-se pe faptul că în litigiile din Cluj-Napoca obține câștig de cauză. Pușcaș a simțit pe pielea lui victoriile lui Emil Boc, cerând acum strămutări. Dosarul cel mai important, cel cu exproprierea a fost strămutat prin decizia Curții de Apel Cluj la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Cu toate acestea, după ce procesul se încheie la Bistrița-Năsăud, apelul se va judeca tot acasă la Emil Boc. Războiul dintre cei doi se poartă și pentru un alt teren deținut de Pușcaș, cel de pe strada Oțetului. Și în acest caz, apărătorii lui Sile Pușcaș au cerut strămutarea dosarului, iar Curtea de Apel Cluj l-a pasat Tribunalului Sălaj, urmând ca sentința definitivă să fie pronunțată tot la Cluj-Napoca.

Muniția vine de la vecinii primarului!
Firma care a realizat studiul de oportunitate în vederea amenajării unui parc în Zorilor, SC Conpac Arhitect SRL, este deținută de Pop Emilia și Pop Victor Liviu(foto jos), vecinii lui Emil Boc. Societate comercială în cauză are sediul pe strada Louis Pasteur nr. 44, în vreme ce Emil Boc locuiește pe aceeași stradă la numărul 52. Studiul întocmit de Conpac Arhitect SRL arată clar că prima variantă pentru amenajarea parcului o reprezintă terenul deținut de Florisal SA, compania sătmăreanului Pușcaș. 
În baza acestui studiu, Emil Boc a propus și obținut adoptarea mai multor hotărâri de CL: exproprierea, alocarea sumei de aproximativ 9 milioane de lei din bugetul local într-un cont separat pentru a-l despăgubi pe Sile Pușcaș și modificarea Planului Urbanistic în așa fel încât pe terenul respectiv să nu se mai poată construi blocuri, zona să fie încadrată la „spații verzi”. 

Priorități în funcție de ambiții personale
Mergem puțin în trecut, în anul 2018, când edilul anunța că dorește ca municipalitatea să amenajeze cu orice preț 10 parcuri în tot orașul. Atunci s-a vorbit și despre amenajarea unui parc în zona străzii Bună Ziua. Studiul de oportunitate a fost realizat tot de către vecinii primarului, care au identificat șase zone în care se poate amenaja un parc pentru cartierul Bună Ziua. Ultima zonă propusă de Conpac Arhitect este tocmai cea care include două terenuri, printre care unul deținut de firma politicianului Marius Nicoară: o parcelă deținută de familia Popescu (doi medici din Cluj-Napoca) și o parcelă pe care Compexit Skoda a achiziționat-o pentru a-și extinde afacerea. Apele s-au agitat rău în perioada respectivă, iar deținătorii celor două parcele au formulat plângeri în care arătau că nu se poate realiza un parc pe terenul lor, dat fiind că în zona respectivă există o magistrală de gaz. 
Atunci, actul de supremație exercitat de Boc era atât de umilitor încât pentru exproprierea familiei Popescu și a Compexit Skoda s-a propus un preț cu mult mai mic decât dacă se alegea oricare dintre celelalte cinci variante din studiul de oportunitate.

„În primul rând, principalul motiv în vederea alegerii zonei Becaș pentru amenajarea unui parc a fost prețul de 50 lei/mp, fața de 200 lei/mp preț stabilit pentru celelalte 5 variante propuse. Desigur că această diferență de preț nu este justificată în niciun fel, Consiliul Local menționând doar că acele prețuri sunt conform grilei transmisă de către Camera Notarilor, dar este evident că vorbim despre niște terenuri aflate în imediata vecinătate, iar o diferență de preț de 16 ori mai mare este de-a dreptul aberantă”, se arată într-una dintre plângerile prealabile depuse la Primărie. 


Însă în cazul parcului din Bună Ziua, exproprierea se face departe de ochii lumii, într-un proces aflat pe rolul Tribunalului Cluj, cu următorul termen în septembrie. Compexit Trading SRL se opune exproprierii, însă administrația locală nu tratează situația la fel ca în cazul lui Vasile Pușcaș, în sensul că nu emite alte acte de modificare a PUZ-ului, etc. 
Aici diferența provine din adâncul sufletului lui Boc: în vreme ce în ochii lui Boc, Vasile Pușcaș este o țintă care l-a supărat pe Ioan Rus (ex-socrul sătmăreanului), familia Nicoară și-a păstrat respectul prin fratele geamăn al ex-senatorului Marius, Titus Nicoară. Mai mult, Marius Nicoară a predat cheile filialei PNL Cluj, pentru ca fuziunea cu PDL din 2014 să însemne la Cluj fix învers, adică PDL, cel absorbit, să fie de fapt liderul filialei. 

Ce va urma? 
Exproprierea în cazul terenului deținut de Vasile Pușcaș poate crea un precedent deosebit de periculos la nivel național, similar cu perioada comunistă. Dincolo de firea lui Pușcaș și faptul că a fost ținut în brațe în Cluj-Napoca pentru a construi în voie unde i-a poftit inima și câte etaje a dorit, asta în perioada de glorie în care socrul Ioan Rus îl avea la suflet, exproprierea de acum, în cazul în care este dusă la bun sfârșit, transmite un mesaj important către toți dezvoltatorii imobiliari, care află că pot pierde ceea ce ei cred că înseamnă o oportunitate de afacere. Ce e mai rău pentru un constructor decât să cumpere un teren la preț de „teren care se pretează la construcții” și să afle că destinația acestuia se transformă în „spațiu verde” și că o să fie expropriat cu o sumă de zeci de ori mai mică decât cea cu care a achiziționat terenul? 
Din 2018 și până în prezent, doar azi, 18 iunie, a existat o primă reacție tăioasă a sătmăreanului Pușcaș, care a transmis că Emil Boc dezinformează opinia publică în mod intenționat sau fără să cunoască realitatea, referindu-se doar la conflictul pentru strada Oțetului. Cu toate acestea, Pușcaș și-a încheiat intervenția printr-un paragraf care atestă cât de personal este războiul inițat de Emil Boc: 

„În concluzie, stimate Domnule Primar, arată foarte urat, neprofesional și nesănătos pentru societate și oraș când un Primar (mediu politic) caută cu orice preț un război cu investitorii (mediu economic). Asumați-vă doar meritele personale și nu aruncați eșecurile pe umerii altora, păstrați-vă imaginația pentru discursul politic, iar cetățenilor orașului oferiți-le informații reale și corecte, nu incitați la ură socială, ci ocupați-vă real de oraș, lăsați exproprierile fără justă și prealabilă despăgubire pentru țările care din păcate nu cunosc statul de drept. În teorie municipiul Cluj-Napoca stă bine, are planuri, masterplanuri, centuri metropolitane, metrouri și e un oraș de cinci stele. Poate ar fi bine să păstrăm și contactul cu realitatea!”, declară Sile Pușcaș. 

Trei variante de final: 
În prezent, la dispoziția lui Sile Pușcaș au fost puse cele 9 milioane de lei, bani cu care Emil Boc dorește să-l scoată pe sătmărean de pe terenul din Zorilor. Însă dezvoltatorul imobilar, deși se poate atinge de ei după bunul plac, a refuzat să ridice banii din cont pentru a demonstra că are resursele financiare necesare în războiul cu primarul. 
Varianta 1: Primarul Emil Boc va câștiga în justiție și va realiza parcul din Zorilor, dar pierde 30-40 de milioane de euro, o Victorie à la Pirus, câștigi cu consecințe mari. 
Varianta 2: Vasile Pușcaș câștigă și despăgubirile pentru perioada în care planul imobiliar a stagnat, își recuperează terenul și obține autorizația de construcție. 
Varianta 3: La un moment dat, dacă Vasile Pușcaș câștigă războiul, ar putea avea loc o negociere pentru un eventual schimb de terenuri. Atunci ar ieși un show mai mare vizavi de modul în care terenul dat la schimb o să fie evaluat și unde ar putea fi localizată o astfel de parcelă care să echivaleze ”aurul” din Zorilor.

 
P.S. Cu câteva minute înainte de publicarea anchetei a sosit pe mail și replica lui Emil Boc la declarațiile făcute de afaceristul sătmărean. Comunicatul respectiv nu face referire la exproprierea din Zorilor, ci la conflictul pentru strada Oțetului, din zona Platinia – Calea Moților, printr-o mișcare de ”ducking”. Însă, cel mai important aspect din comunicat constă în faptul că Emil Boc i s-a adresat dezvoltatorului imobiliar pe numele prescurtat „Sile”. Mai mult, Emil Boc îl ia peste picior pe afacerist, folosindu-se de adresa oficială a Primăriei Cluj-Napoca și adresându-i-se printru limbaj informal și declarații populiste: 
„Minciuna are picioarele scurte, domnule Sile Pușcaș! (…) Cluj-Napoca este un oraș pentru cetățeni, nu pentru profit, domnule Sile Pușcaș! Este păcat, ca 350.000 de cetățeni ai Clujului să stea zilnic blocați în trafic în zona Calea Mănăștur- strada Moților pentru că dumneavoastră vreți bani din orice și cu orice preț fără temei legal”, scrie Emil Boc în mail-ul transmis presei. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *