Editorial

Analfabeții funcționali îi educă pe cei care ne vor "veghea" cândva

Încă din Antichitate există teama că incoruptibilii (gardienii/cei care veghează)s-ar putea să nu fie chiar atât de incoruptibili. Că, undeva, prin însăși natura umană, se înverigă câte un lanț al slăbiciunilor pe care-l vor târî acești “gardieni” după ei, lărgind fisura moralității lor până când o vor face praf și pulbere. De aici începe corupția.

“Quis custodiet ipsos custodes?” “Who will guard the guards themselves?” – mai ales că problema, în contextul dat de Juvenal, se referea la virginitate.

Văzând rezultatele absolut dezastruoase de la examenele de titularizare, parafrazez și întreb: “Cine-i educă pe cei care educă?”

Lipsa de educație este slăbiciunea majoră a sistemului, este sursa permanentă de corupție – chit că Năstase e net mai educat decât Dragnea, dar, în mod cert, n-a înțeles nimic din ceea ce a fost educat.

Observăm că, sub înțeleptele politici educative ale PSD (indiferent sub ce denumiri și alianțe s-a ascuns acest nociv partid), în ghiozdănelul fiecărui analfabet funcțional a stat numirea pe o listă pentru a fi ales prin vreun Șparlament ceva, sau pentru a fi numit ministru, prim ministru șamd. Privind la cariera agramatei ruroparlamentare Maria Grapini, și privind și la carierele mononeuronalilor Șova, Daea, universitarul idiot funcțional de la Educație (și cel de dinaintea lui, celebrul PLM), sau asistatul mintal de la Mediul de Afaceri (sau cum i-o mai fi zicând acestui minister care distruge afacerile mici din România) și până la prim sinistra Veorica, ce să mai înțeleagă vreun copil pornit pe drumul educației și formării? Că idiot să fii, geanta s-o cari și viitorul sună bine?

Că poți să furi de la copiii orfani și-ți dai o grațiere? Totul este rezolvabil atunci când „poporul” te-a votat la guvernare. Înseamnă că voința acestuia a fost să furi și să scapi de consecințele penale?

Sau măcar de-o amnistie fiscală să o punem; că pușcăria trece, banii furați rămân…

Crunta realitate de la examenul de titularizare din acest an este că profesorii au luat note mai mici decât elevii care au dat examenul de Bacalaureat. Doar 47,4% dintre candidaţii la titularizare au obţinut peste 7, adică nota de trecere pentru un post de titular în România, iar 20% dintre ei au luat note chiar mai mici de 5. Dar rămân să predea în continuare, să scoată dăncili și grapine pe bandă rulantă.

Deci: cine-i educă pe cei care ne vor veghea cândva?

Sau iar vom zice că mușchii lor minte nu cere, atunci când ne vor călca în picioare la ordinul unor borfași?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *