Ana are mere, Clujul are strategie

Comentarii

alintimis

29.09.2015 12:07

Tovarase, cum poti sa spui ca in IT-ul clujean lucreaza doar 4mii de oameni, cand doar la primele doua firme de software lucreaza peste 2mii? Priveste datele oficiale si ai sa vezi ca doar firmele cuprinse in primele 100 de firme clujene lucreaza peste 8000: http://catcostaclujul.ro/top-100-companii-clujene-la-mijlocul-anului-2015-evolutia-angajatorilor/O alta aberatie e ca doar 7,5% dintre clujeni ar avea studii superioare. Oricat ai vrea sa reproletarizezi Clujul, 7,5% reprezinta absolventii unei promotii de la universitatile clujene, tovarase! (~80.000 de studenti in total, din care cel putin 20.000 termina anual).  

ionica

29.09.2015 12:48

Domnule, ardeleanul este ca si capra raioasa, dar fudula si cu nasul pe sus! Fii dumneata sigur ca si autorii studiului l-au facut doar sa ia banu', nici ei nu cred ce au scris acolo. Sau mai rau, ideile or fi luat nastere in ,,laboratoarele'' partidelor, ca si teme de campanie pentru anul ce vine,  scremute din imaginatia tulburata de alcool a unor cocalari si pitipoance care urmeaza sa fie noii directori din institutiile statului! Lucrurile sunt facute de mantuiala fiindca cei valorosi sunt marginalizati iar cei care ocupa pozitii cheie nu se pricep sau nu le iese rapid cash-ul!

Calin MT

29.09.2015 21:57

Cateva corecturi care cred ca se impun. In Cluj-Napoca, 32% dintre persoanele cu varsta de 10 ani sau peste au studii superioare. Daca restrangem aria la persoanele cu 18 ani sau peste, procentul creste la 35%.Studiile elementare nu sunt considerate studii medii. Studiile medii, in cea mai larga acceptiune, sunt cele vocationale, treapta I de liceu, studiile liceale si cele postliceale.In privinta numarului de salariati din diversele industrii locale, in IT sunt doar 4.000 salariati si deoarece in foarte multe cazuri colaborarea se face in regim de PFA sau drepturi de autor. Pe de alta parte, numarul mare de salariati din domeniul financiar-bancar provine, in marea majoritate, de la un singur angajator, Banca Transilvania. Ori aceste are cam o treime dintre salariati dispersati in reteaua nationala.De asemenea, a considera ca industria locala dominanta este cea financiar-bancara, datorita aceleiasi organizatii, e la fel de riscant (si incorect, in opinia mea) cu a spune ca o treime din PIB se produce in Bucuresti-Ilfov.

DanT

30.09.2015 11:59

Dorule, nu stiu de unde ti-ai luat informatiile dar sunt complet eronate ... exista site oficial al statisticii de la recensamantul din 2011, 31.7% din populatia orasului are studii superioare, nici vorba de 7.5%. Iar sa spui ca 51% din populatie are 8 clase inseamna ca esti complet aerian si nu traiesti in Cluj. Probabil ai confundat datele zonei rurale cu cele ale municipiului. De asemenea exista site-uri care pun la dispozitie datele ministerului de finante pe 2014 unde se vede numarul de angajati din IT (codurile CAEN 61XX/62XX), iar municipiul Cluj are 9.478 de angajati in IT (inca 310 sunt in Floresti). Restul pana la 15.000 sunt PFA-uri in IT (un domeniu unde sunt foarte multe PFA-uri inregistrate). Articolul porneste de la o gramada de premise false. Media salariala judeteana pe iulie e 2.038 de lei net, insa e evident ca in Turda/Dej/Huedin/Gherla/rural media e mult mai mica, o medie reala pe municipiul Cluj e undeva la 2.400 de lei net (e simplu de estimat, doua treimi din angajatii totali sunt in municipiul Cluj iar in afara Clujului media e undeva la 1.400 de lei, la fel ca in judetele vecine gen Salaj/Bistrita/Maramures/etc).In plus, sa crezi ca intr-un an sunt 162.000 de spectatori la evenimentele culturale din oras e din nou o mare naivitate ... doar Untold a avut 240.000, Zilele Maghiare au trecut de 120.000, TIFF inca vreo 65.000, etc. A, la institutiile de stat poate ca sunt mai putini spectatori, pentru ca exista foarte multe alternative private fata de ce era in 2005. Atunci da, variantele erau teatru, opera, filarmonica, cinema de stat. Acum exista foarte multe alternative fata de ce exista in 2005 (cand orasul era aproape mort din punct de vedere cultural fata de cum e acum).Spor negativ al populatiei? Acolo se masoara natalitatea, tot recensamantul ne arata ca datorita migratiei Clujul a avut cea mai mare crestere de populatie din Romania dintre municipiile resedinta de judet (Florestiul chiar si-a triplat populatia - oficial - din 2002 pana in 2011). Asta in conditiile in care populatia e in scadere in aproape toate resedintele de judet (exceptia cealalta e Timisoara).Procent populatie cu acces la apa si canalizare? Suntem pe locul 2 in Romania. Nu zic ca articolul nu contine observatii bune, dar sunt mult prea multe lucruri false de la care se porneste ... sincer nu stiu de unde sunt luate acele informatii, pentru ca INS ofera alte informatii.

Adauga comentariu