Sanatate

Amigdalele si amigdalita

Amigdalele sunt o parte a sistemului imunitar, functionand ca noduli limfatici, care sunt raspanditi pe tot corpul, pentru a ajuta organismul sa se protejeze impotriva infectiilor. Exista mai mai mule tipuri de amigdale, toate alcatuind un lant de aparare imunitara a organismului. Acest sirag de amigdale are un rost: sa produca anticorpi, adica ostasi de autoaparare a organismului.

Cele mai cunoscute amigdale sunt cele palatine, ca niste prune in fundul gurii, fiind prevazute cu santuri, numite cripte, unde se cuibaresc microbi, dar si resturi alimentare. Tot amigdale cu rol imunitar sunt si vegetatiile, polipii copilariei din spatele nasului. Mai exista o amigdala in jurul trompei lui Eustache, acel canal care face legatura intre nas si urechea medie. O a patra amigdala este cea linguala din spatele limbii. Tot din clasa amigdalelor sunt si ganglionii din fundul gatului numiti retrofaringieni. Tot acest lant de amigdale inseamna structuri limfatice de aparare imunitara in lupta cu infectiile.

Sa le soatem sau nu?

Amigdalele au fost mereu vedetele medicale ale unor actiuni care oscilau de la o extrema la alta. A fost o vreme in care amigdalele copiilor se scoteau pe banda rulanta, la cea mai obisnuita durere in gat, Apoi chestiunea a derapat in marginea cealalata. Din cauza acestor extreme exista multa circumspectie in fata scoaterii lor.

Cercetarile au demonstrat ca limfocitele, globulele albe care lupta cu infectia, din amigdale sunt la fel de eficiente in lupta impotriva rubeolei ca si cel care se gasesc in fluxul sangvin. Exista pareri ca aceste limfocite, doua milioane la numar, pot fi eficiente si in lupta impotriva racelilor, herpesului, gripei, poliomielitei si a altor boli. Oamenii caraora li s-au extirpat amigdalele sunt confruntati cu un risc mai mare de a se imbolnavi de unele tipuri de cancer decat oamenii care au amigdalele intacte.

Zeci de ani s-a recomandat amigdalectomia (extirparea amigdalelor) in cazul copiilor care sufereau de raceala si dureri de gat frecvente. Medicii incep astazi sa inteleaga si sa accepte faptul ca amigdalectomia nu duce la scaderea incidentei acestor boli. Obstructia cailor respiratorii si cancerul sunt singurele cazuri certe in care amigdalectomia este absolut necesara – afirma medicii. Chiar daca li se scot amigdalele, copiii vor avea o frecventa a durerilor de gat similara celor care nu si le scot. Ceilalti copii, carora nu li se scot amigdalele sufera mai rar de dureri de gat pe masura ce se maturizeaza.

Amigdalita si tratamentul ei

Atunci cand amigdalele devin sediul unei infectii bacteriene, se tumefiaza si devin inflamate. Amigdalita este o infectie a amigdalelor, a mucoasei faringiene si a intregului inel limfatic Waldayer si incepe tipic cu dureri de gat, febra, lipsa poftei de mancare, frisoane, dureri de cap si dureri musculare. Glandele limfatice din zona se pot inflama, devenid rosii cu pete albe. Simptomele persista timp de 24-72 de ore, apoi scad in intensitate timp de 7-10 zile. Amigdalele pot fi rosii si inflamate si, de asemenea, poate fi prezent puroiul (amigdalita pulatcee). Aceasta infectie este frecventa mai ales in copilarie.

Diagnosticarea cuprinde si un exudat faringian care prevaleaza microbii (streptocopul betahemolitic) din adanciturile amigdalelor; antibiograma facuta asupra exudatului stabileste ce microb exista si la ce antibiotic este vulnerabil.

Netratata, amigdalita produsa de o infectie bacteriana poate duce la formarea unui abces in interiorul sau in jurul amigdalelor. In plus, anumite tulpini pot da nastere la complicatii tardive, printre care inflamarea rinichilor (nefrita) sau reumatismul articular acut. Daca aveti amigdalita, odihniti-va cat se poate de mult si beti multe lichide. Daca infectia bacteriana este cauza, medicul va va prescrie un antibiotic. Semnele si simptomele ar trebui sa dispara in cateva zile, insa e important sa urmati intreaga cura de medicamente prescrisa.

Schema de tratament individual recomandata de medic mai poate cuprinde, de la caz la caz, si urmatoarele remedii naturiste:

–    Aplicarea unor comprese reci la gat poate aduce usurare; puteti folosi un “guler” cu bucatele de gheata sau o tesatura de flanel udata cu apa cu gheata, stoarsa si schimbata des.

–    Se poate recurge si la o baie fierbinte la picioare, combinata cu aplicatii alternative, fierbinti-reci, la gat.

–    O compresa cu otet de mere sau cu spirt sanitar in jurul gatului potoleste durerile.

–    Pacientul trebuie sa evite fumul de tigara.

–    Gargara cu apa fierbinte, sarata sau irigari ale gatului pot fi linistitoare. Alternarea gargarelor fierbinti cu cele reci va duce la o crestere a fluxului sangvin in zona.

–    Consumul adecvat de lichide este esential.

–    Folositi o dieta simpla, fara zahar si uleiuri rafinate, pentru a ingadui sistemului imunitar sa functioneze la capacitatea maxima. Alimente recomandate: usturoi, ceapa, ghimbir, salvie si miere; ele au un efect antibacterian si antiviral.

–    Puteti dizolva incet in gura o tableta de carbune de mai multe ori pe zi. Aceasta este linistitoare si absoarbe produsele toxice ale infectiei si inflamatiei.

–    Inghititi incet cate o lingurita de miere, de cateva ori pe zi sau faceti gargara cu o lingurita de miere si putin otet diluate intr-un pahar cu apa calda.

–    Luati in gura cate putina zeama de lamaie, de mai multe ori pe zi. Tineti-o cateva minute, apoi inghititi-o incet.

–    Vindecatorii mexicani trateaza amigdalita cu ardei iute sarat, mestecat bine si inghitit incet. In faza acuta a bolii, puteti sa sugeti cate un catel de usturoi crud.

–    Faceti gargara din doua in doua ore cu urmatorul amestec de plante: seminte de fenicul 5 g, frunze de izma buna 15 g, flori de musetel 15 g, frunze de salvie 15 g. Amestecati ingredientele; peste o lingurita de amestec se toarna o cana de apa clocotita si se lasa sa stea 5 minute. Se strecoara si cu infuzia calduta se face gargara…

.ro
Foto: http://onlinehealthtips.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *