Amidonul – un nou superstar gastronomic

Alimentele bogate in amidon (amidonoase), multa vreme evitate pe motiv ca ingrasa, au ajuns superstaruri ale galaxiei gastronomice. Ultima noutate in materie de nutritie este aceea ca drumul spre o sanatate mai buna este pavat cu cartofi, paste fainoase, orez , fasole si paine.

 

 

Bine, dar cu proteinele cum ramane? Datorita faptului ca muschii sunt formati predominant din proteine, mai mult timp oamenii au luat de buna recomandarea de a consuma mai multe proteine pentru a fi sanatosi si puternici.

 

 

Organismul uman se aseamana insa cu o masina: o data construita, aceasta are nevoie doar de mici adaosuri, din cand in cand, pentru a fi mentinuta in stare de functionare. In mod similar, organismul unui adult are nevoie de cantitati relative scazute de proteine pentru necesitati zilnice de intretinere – in jur de 44-61 g/zi.

 

 

Insa lucrul de care orice masina are nevoie in mod regulat este benzina de buna calitate. La fel si organismul nostru are nevoie de un combustibil cu cifra octanica ridicata, care sa arda complet si care sa-l mentina in stare de functionalitate continua. Acest combustibil ideal este amidonul, un hidrocarburant (glucid) complex.

 

 

In general, grasimea este un combustibil de rezerva, pe care-l purtam cu noi ca pe un bagaj. Este rezervorul cu combustibil. Daca se intampla sa se epuizeze combustibilul obisnuit al organismului (hidrocarbonatele), acestea pot face apel la aceasta rezerva. Grasimea nu arde insa la fel de curat si complet ca hidrocarbonatele si nici nu e la fel de eficienta din punct de vedere energetic.

 

 

Hidrocarbonatele sau glucidele sunt zaharurile (hidrocarbonate simple) si amidonurile (hidrocarbonate complexe) din alimente pe care le consumam. Ele sunt descompuse de enzimele digestive pana la stadiul de glucoza, care este absorbita din intestine in sange, fiind folosita pentru obtinerea de energie.

 

 

Hidrocarbonatele se gasesc aproape in exclusivitate in alimentele de origine vegetala – cereale, fructe si zarzavaturi, precum si in multitudinea de alimente obtinute din acestea, incluzand painea, pastele fainoase, produsele de patiserie si pe baza de cereale.

 

 

Zaharurile, hidrocarburile simple, sunt digerate rapid si, cu exceptia cazului in care in intestine sunt prezente si fibre alimentare, patrund in torentul sangvin sub forma de glucoza in decurs de cateva minute dupa consumarea lor. Aceasta determina o crestere brusca a nivelului zaharului sangvin, insotita d eo crestere a disponibilului energetic. Problema este aceea ca aceasta veritabila inundatie de zahar declanseaza o reactie exagerata din partea pancreasului, care elibereaza in sange un val de insulina care nu numai ca readuce zaharul sangvin la nivelul anterior, dar uneori il scade prea mult. Rezulta astfel o prabusire energetica, insotita deseori de o senzatie de lesin si de lipsa de stabilitate, tremor etc. Reactia obisnuita, in asemenea situatii, este de a apela la o gustare sau la o bautura racoritoare dulce pentru a rezolva problema.

 

 

O solutie mai buna ar fi consumarea unui mar. In forma lor naturala, aproape toate alimentele bogate in hidrocarbonate contin cantitati generoase de fibre alimentare. Desi acestea, in general, nu sunt digerabile, ele sunt totusi utile, pentru ca au capacitatea de a absorbi apa si de a forma o masa moale in interiorul intestinului, ceea ce determina incetinirea ratei de absorbtie a zaharului.

 

 

Amidonurile, hidrocarburile complexe, pe de alta parte, sunt niste molecule foarte complicate. Fiind mult mai mari decat moleculele de zahar, digestia lor necesita mai mult timp si deci nu pot determina o crestere rapida a nivelului zaharului din sange. Continutul bogat in fibre al alimentelor amidonoase nerafinate constituie un element in plus care ajuta la uniformizarea ratelor de digestie si absorbtie a substantelor nutritive.

 

 

Alimentele bogate in grasimi ingrasa mai usor.Un gram de grasime furnizeaza 9 calorii, in timp ce un gram de glucide furnizeaza doar 4 calorii. Mare parte din grasimea pe care o consumam se duce direct in depozitele adipoase ale organismului.

 

 

Ceea ce da nastere la probleme este rafinarea si prelucrarea hidrocarbonatelor. Ca urmare a acestor procese, volumul hranei se reduce, iar concentratia calorica creste. Acesta este motivul pentru care este asa de usor sa consumi prea multe calorii. Insa atunci cand hidrocarbonatele sunt consumate impreuna cu fibrele, apetitul este satisfacut cu mai putine calorii.

 

 

Prin urmare, ce anume putem manca? Cartofii si pastele fainoase, fasolea si rudele ei (soia), precum si cerealele integrale reusesc sa umple stomacul fara sa impovareze organismul cu calorii. Daca la acestea adaugati si o varietate cat mai mare de fructe si zarzavaturi, veti constata ca devine practic imposibil sa mananci prea mult si sa te ingrasi.

 

 

Consumarea glucidelor complexe in forma lor naturala, impreuna cu toata cantitatea de fibre, dar fara acele adaosuri grase, va va ingadui nu numai sa consumati un volum mai mare de hrana in conditiile in care veti continua sa pierdeti kilogramele in plus, ci va va oferi si avantajul cresterii rezistentei si al castigarii unui nivel energetic constant. Acest mod de alimentatie va va mentine arterele permeabile si va va da posibilitatea sa reduceti la jumatate cheltuielile alimentare.

 

 





































Adauga comentariu