Amical la Primarie: Viceprimar de rezerva la Cluj-Napoca, junior cu acte-n regula la CFR Cluj

Viceprimarul de rezerva al municipiului e junior la CFR 1907 Cluj. Astazi, Alexandru Morar a jucat un amical la Primaria Municipiului Cluj-Napoca cu viceprimarul municipiului Gheorghe Surubaru, cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Copilului.E nevoie de mai multe spatii verzi in oras, de mai multe spatii pentru miscare”, isi dribleaza apretat omologul “in rezerva” si inscrie, cu o camasa alba si tuns la dunga, cel mai tanar viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, la 5 minute de la deschiderea meciului - preluarea mandatului. Astazi, cu 20 de minute inainte de Comisia de Investitii din Sala Mare a Primariei, Alexandru Morar, elev in clasa a XII-a a Colegiului National “George Baritiu” il lasa pe banca de rezerve vreme de 3 ceasuri, pe viceprimarul Gheorghe Surubaru.

“Orice tanar aspirant la functiile de conducere din Primarie trebuie sa stie ceea ce este cel mai important in munca din Primarie. Asa cum ii explicam, aici este relatia directa cu cetateanul. Tot ceea ce se face se face in relatia directa cu cetateanul. Principala calitate este sa fie deschis, sa aiba rabdare, sa cunoasca foarte bine legile si, sigur, sa stie sa lucreze in echipa”, explica viceprimarul de “rezerva” al Clujului, pentru reporterii televiziunilor, inainte de “un preluare de mandat, va rugam, sa dea bine la teve”.
Ajuns pe scaunul de viceprimar, printre mape si post-it-uri lipite pe monitor, Morar isi ia munca in serios. “… De catre Judecatoria Cluj-Napoca”, citeste ager tanarul in timp ce tabela de marcaj arata 1-1. “Sunt contestatii la amenzile primite de catre clujeni”, conduce jocul Surubaru, “faultat” de cameramani. “Sa va dati mai incolo, ca sa avem un cadru numai cu el, multumim”.

A ajuns rezerva in propriul birou. Sta in picioare si potriveste in “careu” stive de mape gata pentru semnat. “E si primar saptamana asta, pentru ca domnul primar nu e in oras”, paseaza mingea Surubaru catre televiziunile neinteresate de meciul propriu-zis.
“Si eu am jucat la CFR in tinerete. Am ajuns pana la echipa mare. Acum nu prea apuc sa fac miscare, numai cat fac teren”, restabileste egalitatea pe un teren neutru, viceprimarul Surubaru, in timp ce-si incheie doi nasturi la sacou. “E o problema asta. Am fost cu echipa in Germania, in Munchen, cand a jucat CFR cu Bayern, noi, cu juniorii am jucat un amical, am stat cam trei zile. Vreau sa va spun ca dupa-masa, incepand cu ora 5 era plin in parcuri de lume si in salile de sport si de inot. Veneau oameni peste 70 de ani trecuti, faceau miscare in parcuri”, a preluat mingea juniorul de la CFR Cluj din fotoliul de viceprimar.
Peste un an o sa avem gata si baza de agrement din Gheorgheni, cu foarte multe sporturi, in zona cartodromului, pe 9 hectare. Sala polivalenta cu terenuri in aer liber, zona de camping, frumos, va fi foarte frumos”, contracareaza Surubaru, care a ajuns in “echipa mare la CFR”, dar care a renuntat la fotbal in favoarea facultatii, primul atac al fundasului Morar.
“Super! Si in Paris, la Turnul Effel, pe gazon, cum stateau frumos oamenii, cum faceau miscare… Da, pai nu-i sigur ce se va intampla cu fotbalul, de aceea ma pregatesc pentru Academia Nationala de Informatii”, recunoaste Morar, reorientat inspre cariera.
Alexandru face fotbal de la 10 ani, iar 7 ani jumatate a facut dans sportiv. Este voluntar la Politie, la Serviciul de Preventie, unde lucreaza si tatal lui, iar de cativa ani voluntariaza si la PATRIR. Asa a ajuns sa preia astazi “stafeta” de viceprimar al municipiului, de Ziua Stafetei - acum decid eu, eveniment care marcheaza la Cluj-Napoca, semnarea Conventiei drepturilor copiilor. Intre dosare si semnaturi, Morar, membru si in Consiliul Judetean al Elevilor traseaza strategia si dincolo de amicalul de azi. Vrea mai multe abonamente pentru elevi, un Consiliu Local al Tinerilor si mai multa miscare in oras!

“As incerca sa schimb cate ceva in mai multe domenii. La abonamentele RATUC, sa fie acordate mai multe pentru elevi si studenti, daca parcul acela de agrement, intr-adevar se va termina, va fi un proiect foarte bun pentru tineri, sa aiba un loc unde sa se relaxeze, sa faca sport, sa faca miscare. Avem si o problema. Mai nou nu prea avem copii care se duc la sport, toti stau in fata calculatorului. As face un program si pentru scoli in care cel putin o data pe saptamana sa faca doua ore de sport legate sa mearga la sport, in aer liber. Daca s-ar termina parcul, ar putea ca acolo sa se faca orele de sport; in strainatate chiar sportivii de performanta se antrenau in parc”, marcheaza Alexandru Morar.
Spune deschis ca nu-i displace ideea de a fi viceprimar intr-o zi, insa clar si-ar face echipa lui cu care ar candida independent. Le transmite clujenilor, diplomat, ca “problemele nu se rezolva in doua ore”...

“...Sau de pe-o zi pe alta, insa e clar daca proiectele acestea se pun in miscare, va fi bine pentru toata comunitatea”, dribleaza intrebarea cel mai tanar viceprimar al Clujului.
Dupa 20 de minute de “joc” pe teren propriu, viceprimarul de “rezerva” ajunge antrenor. “Suna-i pe directori sa vedem cand incepe sedinta, ca ei au tot timpul ceva de lucru, asa ca daca astepti dupa ei, nu o sa va intalniti degraba”, indruma Surubaru si incheie prima repriza jucata la Primarie cu ocazia Zilei Internationala a Drepturilor Copiilor.
“Cel mai bun mod de a marca ziua este de a le da cuvantul copiilor, puterea de a lua decizii si de a se implica activ in comunitate si, pana la urma, in propria viata. (…) In administratia locala este vorba despre deciziile care se iau si care ii privesc si pe ei. M-am bucurat sa vad ca exista deschidere si din partea Primariei si ca domnul viceprimar s-a lasat prins in jocul nostru”, a precizat, pentru Ziar de Cluj, coordonatoarea Zilei Stafetei la Cluj, Mihaela Griga, reprezentantul Institutului Roman pentru Actiune Instruire si Cercetare in Domeniul Pacii (PATRIR).
Ziua Stafetei a fost organizata pentru prima data anul trecut, in Bucuresti, de Fundaţia Terre des Hommes. La Cluj-Napoca, la Ziua Stafetei au participat 25 de copii. Ei au avut ocazia sa actioneze in meseria aleasa (primar, actor, avocat, detectiv, mecanic auto, designer vestimentar)  si au luat decizii in mod real, in locul adultilor.

Adauga comentariu