In vizor

Americanii pot salva policlinica fara plata din Cluj. Bogatanilor din oras nu le pasa

A fost prima policlinica in care bolnavii Clujului s-au putut trata fara sa scoata un ban din buzunar. A inceput intr-un apartament cu patru camere din Manastur, dar a ajuns, odata cu trecerea anilor, sa trateze sute de mii de oameni. Acum, cand e la un pas de inchidere, autoritatile locale ridica din umeri. Bogatii Clujului si marile companii profitabile are orasului nu se sinchisesc sa salveze o clinica ce a ridicat numele breslei medicilor clujeni. 

Sunt medicii care au infiintat, acum 20 de ani, prima policlinica fara plata din Romania. Sunt oamenii care au oferit, in jungla consultatiilor medicale din ce in ce mai scumpe, o oaza in care medicii lucreaza gratuit si ofera medicamente in acelasi sistem. Astazi, dupa 120.000 de consultatii gratuite si peste 50.000 de pacienti inscrisi, policlinica pe care au ridicat-o e la un pas de  inchidere. Principala lor sursa de finantare si-a anuntat deja retragerea, iar incercarile repetate de a primi ajutor material din partea administratiei, bogatilor orasului si firmelor cu cifre de afaceri de milioane de lei nu s-au soldat cu niciun rezultat. Mai marii orasului nu sunt sensibili la problema Policlinicii fara plata, pericolul inchiderii nu ii misca deloc.

 

Aceasta este lista cu marile firme la care medicii au incercat sa ajunga, dar fara niciun rezultat.  

Din 120 de medici, cati erau voluntari in anii ’97-’98, astazi au ramas putin peste 25. Sunt cei care muncesc fara sa fie remunerati, la Policlinica fara plata de pe strada Motilor. Peste patru luni, institutia in care lucreaza va aniversa 20 de ani de existenta si, spera ei, si de functionare. Cu speranta asta in suflet, in ultimele luni, au batut la portile marilor companii ale Clujului si la birourile celor mai bogati clujeni. Rugaminile lor au ramas, insa, la usile secretarelor.

“Am fost pe la oamenii de afaceri, pe la milionari. Clujul, dupa Bucuresti, are cei mai multi milionari, dar nu poti ajunge la ei. Nu poti ajunge. Am incercat sa ajungem si la intreprinderi extrem de eficiente. Mor cererile noastre la secretare. Am mers pe la depozitele farmaceutice si nu am obtinut absolut nimic. Terapia dona, cu ani in urma, medicamente. Acum, de cand e Ranbaxy, nu mai doneaza”, marturiseste Ioan Boila, directorul policlinicii.

De la Primaria Cluj-Napoca primesc 15.000 de lei in fiecare an, pentru cheltuieli administrative. Sunt bani pe care, pe timp de iarna, ii termina in doua luni. Daca e vorba sa cumpere doar medicamente de ei, tin aproape trei luni.

“In alti ani, primeam mai multi bani. Acum, s-au redus”, explica doamna Corina, cea care a batut si pe la usile depozitelor de medicamente din oras.

Dar medicii nu se lasa. Incercarea lor de a gasi noi surse de finantare nu se opreste la refuzul bogatilor din Cluj, asa ca medicii isi duc solicitarile peste ocean.

“Avem foarte mare nevoie de bani. In strainatate, astfel de lucruri au ecou destul de bun”, spune doctorul Ioan Boila, directorul policlinicii.

In urma cu mai bine de o luna, intr-o ultima incercare de a gasi surse de finantare, medicii au filmat un spot de prezentare al institutiei, pe care l-au tradus in patru limbi: engleza, franceza, spaniola si italiana si l-au urcat pe internet.

“Am descoperit niste site-uri in America ce sunt construite exclusiv pentru astfel de cereri si am hotarat sa ne incercam norocul”, explica medicul.

O echipa de studenti volutari i-au ajutat cu tot proiectul: ei au filmat, ei l-au montat, ei l-au subtitrat, dupa care l-au urcat pe Youtube. De aici, a fost treaba medicilor sa distribuie materialul pe site-uri care ar putea sa-i ajute.

“Sponsorul nostru principal nu ne va mai ajuta, incepand de anul viitor. E vorba de o congregatie, doctrina crestina din Luxemburg.  Nu le-am putut respinge justificarea, or ei au zis asa: Sunteti o tara din UE, nu moare nimeni de foame, e o tara bogata – sa zicem, daca nu s-ar fura, ar fi bogata – si exista prioritati in Africa, in America, tari in care mor oameni in fiecare zi, de foame. Deci, daca avem ceva de dat, dam acolo. Nu am putut respinge aceste argumente, a trebuit sa le acceptam”, spune Boila.

Medicamente primeau de la o asociatie din Franta care colecta doctoriile de la farmacii, de la bolnavii vindecati sau decedati.

“Au fost de 63 de ori in tara acesti oameni, erau extraordinar de inimosi. Tone de medicamente ne-au adus. Din pacate pentru noi, datorita unei legi data in Franta in urma cu doi-trei ani, ei nu mai au voie sa colecteze medicamente”, mai spune medicul.

De cand clipul filmat la policlinica clujeana a aparut pe internet, in contul acestora s-au strans aproape 450 de dolari. De la oameni simpli, care poate nici macar nu au auzit vreodata de orasul de sub Feleac.

Istoria policlinicii

Pacientii policlinicii gratuite sunt persoane aflate intr-o situatie materiala precara, precum someri, pensionari, copii orfani, handicapati. In beneficiul acestora au fost efectuate, din 1994 pana acum, peste 120.000 de consultatii. In prezent, circa 650 de consultatii si servicii medicale anexe au loc lunar si sunt eliberate gratuit medicamente prescrise pentru 500 de retete.

In total, la clinica, sunt inscrisi 50.000 de pacienti, dar cu toate ca medicii lucreaza voluntar, costurile pentru medicamente si consum sunt imense – 70.000 de euro pe an.

Specializarile policlinicii sunt: cardiologie, chirurgie, dermatologie, ecografie, endocrinologie, ginecologie, interne si medicina generala, neurologie, oftalmologie, ORL, ortopedie, psihologie si psihiatrie.

In total, policlinica are 13 angajati, iar la sfarsitul anului 2012 a avut venituri de 350.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *