Ambițiile politice ale noului senator PSD Vasile Ilea: „PSD a fost pentru ultima dată pe locul II la Cluj-Napoca!”

La alegerile parlamentare din 11 decembrie, PSD a obținut și la Cluj un scor istoric, nesperat de bun într-un județ care a fost considerat, în ultimii 12 ani, drept un fief electoral al PDL-ului, mascat acum în PNL. Pentru Camera Deputaților, PSD a fost votat de 25.92% din electorat, în timp ce PNL-ul a obținut un scor electoral de 27.63%. Pentru Senat, 26.17% dintre clujeni au ales PSD, iar 27.99% PNL. 

Ziar de Cluj l-a întrebat pe fostul director de campanie al PSD, pe proaspătul senator Vasile Ilea, cum își explică faptul că PSD a reușit să obțină un asemenea scor electoral la Cluj și dacă rezultatul acesta implică și un vor negativ al clujenilor care au început să fie nemulțumiți de prestația administrativă a primarului Emil Boc și a președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe. Vasile Ilea consideră că scorul istoric al PSD la Cluj a fost obținut prin muncă și printr-un alt tip de atitudine față de oameni.

Senatorul PSD a explicat pentru Ziar de Cluj și ce își propune în următorii 4 ani pentru a capacita bazinul electoral al PSD, bazin care Vasile Ilea consideră că, în Cluj-Napoca, este undeva la 35%, și modul în care se va raporta la oamenii care l-au votat, pentru a nu le înșela așteptările:

„Am fost director de campanie pe Cluj și m-am ocupat, printre altele, de Cluj-Napoca, care știți bine că a fost mereu o problemă pentru PSD; noi am obținut acum un scor istoric la Cluj-Napoca prin muncă și prin validarea unui pariu a conducerii PSD, la Cluj. Și eu pot să vă spun doar atât: eu sunt inginer, eu îmi văd calea și, cu siguranță că prin muncă și printr-un alt tip de atitudine față de oameni! Cred că putem schimba mentalități și vă spun că, după părerea mea, PSD Cluj a fost pentru ultima dată pe locul II la Cluj-Napoca!

Știți cum e? Votul este un cocktail de argumente. Dar, noi am avut mai multe lucruri în vedere și acum nu m-am referit numai la diferența de 1,3%, care ne desparte de PNL, ci m-am referit la faptul că noi, personal, am obținut un scor – nu mă interesează ce au făcut ceilalți, în momentul acesta, ci faptul că noi am obținut scorul istoric. Ceea ce înseamnă că noi începem să ne argumentăm pe bazinul electoral al Partidului Social Democrat, care, după părerea mea, și nu numai a mea, este undeva la 35% în Cluj-Napoca. Chiar în Cluj-Napoca! 

Eu cred că oamenii s-au săturat de minciuni! Acum, în campania electorală, mi s-au spus foarte multe lucruri. E foarte important să ieși în stradă, să asculți pulsul oamenilor, să îi înțelegi și să te gândești că ei s-au săturat de o anumită clasă politică, de un anumit tip de a face politică. Toți au mers, au uitat de unde au plecat și o dată la 2, 3, 4 ani, în funcție de ciclul electoral, vin să le ceară votul, promițând marea și sarea. Eu cred că trebuie să terminăm cu lucrul acesta și cred că lumea și-a dat seama, în ceea ce ne privește pe noi, conducerea de acum de la PSD, că reprezentăm altceva. Și vă spun că noi nu o să îi dezamăgim! 

Ce anume altceva? Haideți să vă spun ceva! În primul rând, acolo când mergem, mergem curat. Și, când spun curat, e un cuvânt general un pic, dar toți am încercat, și când a fost vorba despre constituirea listelor, și când au fost alte discuții în cadrul partidului, am încercat să facem o listă de oameni de care să nu ne fie rușine acolo! Sigur că eu acum sunt aici pe listă și poate fi interpretabilă fraza aceasta, că eu fiind acolo, sigur că… Dar, nu a fost vorba, la un moment dat, de mine, și nu e vorba de mine. E vorba de un alt tip de atitudine. Nu numai asta. E vorba despre faptul că nu poți o dată la 4 ani să te duci la oameni să le ceri votul, fără ca cei 4 ani tu să nu fii aproape de ei. 

O să îmi stabilesc o echipă, eu am o echipă la care m-am gândit și vă spun că o să încerc să fiu aproape și eu sunt un om căruia îi place alături de oameni. Vin din tranșee, ca să spun așa, vorba unui coleg de-al meu, și cred că asta au simțit oamenii. Am dat mâna cu sute de oameni pe stradă și am discutat cu ei. Oamenii au rezonat cu mine. Eu am avut o mare înțelegere din partea lor, în toate discuțiile pe care le-am avut. Foarte puțini oameni m-au respins. Cred că oamenii simt că se produce o schimbare și asta s-a văzut în vot. Mă gândesc la o strategie, dar poate cuvântul strategie e prea complicat și nu e potrivit aici. Mă gândesc la o atitudine, o atitudine care de fapt e normală, pe care foștii parlamentari, indiferent de unde, că vorbesc general, nu au avut-o. Eu nu sunt omul să mă închid într-un birou. Nu sunt omul care să mă închid într-un birou și acesta este primul lucru care cred că se va vedea. Dar sper ca timpul să îmi dea dreptate și, așa cum v-am spus, sunt absolut sigur că Partidul Social Democrat, de acum încolo, va avea un alt tip de atitudine aici, la Cluj.”

Referitor la o posibilă cooptare a UDMR la guvernare, senatorul PSD a explicat:

„În momentul acesta partidul nostru, și în timpul campaniei electorale, partidul nostru și-a afirmat de mai multe ori dorința de a face alianță cu ALDE. Nu este vorba numai despre procentajul suficient pentru a intra la guvernare. Probabil că, pentru prima dată, Partidul Social Democrat a obținut un scor îndestulător să intre singur la guvernare. Numai că noi, atunci când spunem că vom intra cu cineva, ne respectăm cuvântul dat față de parteneri și mai ales față de cetățeni. Un singur lucru ne va caracteriza pe noi: onoare!”

Adauga comentariu