Ambient, cercetata pentru evaziune fiscala: Ne este imposibil sa verificam furnizorii

Conducerea societatii sibiene Ambient, pusa sub acuzare de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscala, arata intr-un punct de vedere oficial remis la solicitarea Ziar de Cluj ca firma este un achizitor de buna credinta si datorita dimensiunii ii este imposibil sa-si verifice in profunzime partenerii.

“In cadrul procesului de ancheta initiat in urma cu un an de catre institutiile specializate, reprezentantii societatii noastre au pus permanent si cu promptitudine la dispozitia organelor de ancheta toate informatiile si documentele solicitate, necesare urmaririi activitatii infractionale in speta. Ambient va colabora in continuare cu institutiile statului pentru solutionarea acestui caz. Ambient SA, in calitatea sa de agent economic cu peste 20 de ani vechime in activitatea de comert, intretine uzual relatii de achizitii si vanzari cu peste 8000 de firme, fara a avea posibilitatea de a-si verifica formal, din punct de vedere al substantei economice, furnizorii. Dimensiunea cifrei de afaceri a societatii Ambient S.A., precum si diversitatea relatiilor sale comerciale – determinate de calitatea de intermediar a societatii - fac dificila  verificarea in profunzime sau in detaliu a partenerilor si/sau a activitatii acestora, Ambient  dovedindu-se in toate tranzactiile intreprinse un achizitor/cumparator de buna credinta”, a aratat conducerea Ambient.

In urma cu doua zile, doi angajati ai departamentului de achizitii au fost audiati de procurorii DIICOT.

“Din informatiile pe care le avem in acest moment nu exista o extindere a cercetarii asupra altor persoane din cadrul Ambient. Au fost invitati la audieri doar cei doi angajati din departamentul achizitii. Tinem sa subliniem ca, din punct de vedere operational si managerial, Ambient functioneaza la parametri normali. Compania va continua sa isi respecte toate angajamentele contractuale fata de angajati, clienti şi furnizori, in proiectele pe care le deruleaza, potrivit standardelor si exigentelor pe care si le-a asumat de-a lungul timpului”, au mai precizat reprezentantii societatii.

Reamintim ca rocurorii DIICOT cerceteaza societatea Ambient SA, cu sediul principal in Sibiu, pentru evaziune fiscala, ca parte a unui grup infractional organizat. Practic in perioada octombrie 2011 – noiembrie 2012 membrii gruparii au creat mai multe circuite economico-financiare fictive de livrari si achizitii intracomunitare de materiale de constructii, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului cu peste 9.200.000 de lei.

“Membrii gruparii s-au folosit de o societate de tip off-shore, cu sediul in Cipru, precum si de mai multe societati comerciale deschise pe teritoriul Romaniei si interpuse in circuit, in mod sistematic, pentru acumularea tuturor obligatiilor fiscale catre stat, cu consecinta imediata a insuşirii unor importante sume de bani şi, implicit, a prejudicierii bugetului consolidat al statului. Societatile comerciale folosite in acest scop nu aveau patrimoniu, nici salariati, nici spatii de depozitare, iar perioada de functionare era una de scurta durata. Cu toate acestea in acte societatile interpuse figurau ca “furnizori” pentru beneficiarii finali ai activitatii infractionale: societatile SC Ambient SA Sibiu si SC Mitliv SRL Craiova”, se arata in comunicatul de presa al DIICOT.

Societatea Ambient este controlata de omul de afaceri sibian Ioan Ciolan. In 2011 societatea avea o pierdere de 17 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 585 de milioane de lei. Un an mai tarziu a reusit sa incheie anul pe plus, raportand un profit de 3,2 milioane de lei la o cifra de afaceri de 666 milioane de lei. In 2013 profitul a crescut vertiginos, ajungand la 37,4 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 627 de milioane. Societatea a fost infiintata in 1993, iar patru ani mai tarziu s-au deschis primele sapte magazine in Sibiu. Magazinul din Cluj-Napoca s-a deschis in anul 2000.


Foto: ziuadecj.realitatea.net

Adauga comentariu