Justitie

Am o fărâmă de speranță că se va extirpa corupția din Poliția Cluj. Mai țineți minte cheful cu polițiști și infractori de la Gilău?

Acesta este un editorial. Acesta este un material prin care vă prezint opinia mea și totodată speranțele cu privire la extirparea corupției din Inspectoratul de Poliție Județean Cluj. Chiar astăzi am realizat un interviu cu un super-polițist din această instituție, un om care colaborează cu polițiști din Europa pentru a soluționa cazuri de omor. O sa vedeți în curând materialul pe Ziar de Cluj și NCN TV. Dar înainte de acest material, am simțit nevoia să scriu finalul unui alt material prezentat în urmă cu două luni: VIDEO Să mă feresc de GARDĂ nu mai vreau, varianta GILĂU. Protectorii legii se întrec în dedicații cu transportatorii de lemne: fărăăăăăă număăăăăăr!

Ca o scurtă recapitulare, atunci am publicat filmulețe video de la un chef în care infractorul Ilea Rareș (trimis în judecată după ce l-a amenințat cu moartea pe șeful de post din Măguri), cel ce se ocupă cu transportul și depozitarea de masă lemnoasă, făcea dedicații polițiștilor de la Biroul Combatere Infracțiuni Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică al IPJ Cluj: agenții Nagy Sebastian și Marcel Petruța.

Într-un interval foarte scurt, cei de la IPJ Cluj mi-au transmis că s-au sesizat din oficiu și au efectuat cercetări cu privire la comportamentul celor doi agenți și modul în care aceștia își îndeplinesc atribuțiile. Petruța și Nagy au fost chemați la audieri, însă, pentru că au trecut 12 luni de la cheful cu pricina, Biroul de Control Intern nu a putut să le facă mare lucru, în afară de avertismente verbale.

Ieri, primesc un comunicat de la IPJ Cluj, un buletin de presă cu acțiuni majore ce merită atenția publicului. Prima știre din buletin era următoarea:

Poliţiştii Serviciului de Ordine Publică Cluj – Biroul Combaterea Delictelor Silvice, în colaborare cu specialiştii Gărzii Forestiere Cluj, au acţionat pentru prevenirea şi combaterea delictelor în domeniul depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos. În cadrul acţiunii au fost verificate 2 depozite din municipiul Cluj-Napoca. Pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale în conformitate cu prevederile Legii 171/2010, în valoare de 13.000 de lei, şi au dispus confiscarea a circa 13 metri cubi de cherestea de răşinoase, în valoare de peste 8.000 de lei, fiind identificate diferențe între cantitatea de material lemnos înscrisă în documente și cea găsită la fața locului”, extras din Buletinul de Presă al IPJ Cluj.

Haideți să vă spun pe scurt povestea din spatele acțiunii.

Același departament (din care fac parte agenții Petruța și Nagy) a efectuat controale la cele două depozite deținute de familia ILEA! Exact familia din care face parte infractorul Rareș Ilea, cel care dădea dedicații polițiștilor.

Petruța și Nagy nu au fost substanțial sancționați pentru greșelile lor din trecut, pentru ”frățiile de la Gilău”, dar am speranța că își vor remedia comportamentul. Nu sunt adepta ”tăierii capului” și de departe prefer un material pozitiv cu polițiști, cu activitatea acestora. Să nu uităm că anual sunt premiați agenți clujeni, pentru activitatea profesionistă.

Să nu uităm că sunt agenți de poliție, din ce în ce mai mulți, care denunță tentativa sau darea de mită. Știu că mulți dintre ei ”nu vor să apară cu numele” sau ”nu vor să apară pe sticlă”. Acelor oameni le spun public: Fraților, nu lucrați la SRI! Ce e cu fița asta? Trebuie să apăreți public, trebuie să vă asumați aceste fapte în fața societății și să luptați împotriva menținerii ”obiceiului prost cu plicuri”.

 

Închei materialul cu următoarea listă de speranțe:

Sper să se ducă era polițiștilor care au pe neveste/soacre/mame/surori niște firme de transport.

Sper să se ducă era polițiștilor care nu vor ”să se expună”. Alooo? Purtați uniformă! Toată lumea trebuie să vă cunoască! Toată!

Sper să se ducă era polițiștilor care iau în derâdere denunțurile penale.

Sper să se ducă era în care superiorul merge la agentul inferior și îl împiedică să își facă treaba cât mai bine.

Sper să se ducă era polițiștilor care folosesc Signal sau Whatsapp să ”aranjeze” procese verbale.

Sper că dacă ești polițist, atunci te uiți în oglindă înainte să intri în tură, analizezi ce ai greșit în trecut (chiar dacă nu ai fost prins) și îți spui: de astăzi mă respect și îmi respect funcția.

Sper să se ducă era polițiștilor care făceau rost de baxuri de cola și țigări, folosindu-se de aparatul radar (știți voi butonul de ștergere a înregistrării cu vitezomani).

 

Și dacă aceste speranțe le avem în comun, haideți să le dăm voce împreună.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *