Editorial

Am cravata mea, sunt pionier!

Va mai amintiti de camasa alba si cravata rosie de pionier, prinsa in jurul gatului cu un inel de plastic? Sau de matricola cusuta pe maneca si parul tuns cat mai scurt? Erau rigori comuniste, impuse de PCR, iar orice incercare de a iesi din tipar era aspru reprimata. Odata cu acestea veneau si pedepsele, iar cea mai frecventa era aceea in care erai apostrofat in fata intregii scoli si erai scos in mijlocul careului. Dar mai erau si altele, mai ales in scoala primara, atunci cand invatatoarea te lovea peste varful degetelor cu aratatorul de lemn. De rusine, iti indesai mainile adanc in buzunar si invatai, de mic copil, ca e mai bine sa taci.

Am putea crede ca lucrurile s-au schimbat radical si privim aceste intamplari, uneori, cu amuzament, ca si cum am savura o secventa din Amintiri din Epoca de Aur.

La o scoala din Manastur, profesorul de franceza a lasat jumatate dintre elevii sai corigenti, i-a “bagat la gramada” si i-a notat, pe toti, cu 1 si 2. Nimic iesit din comun pana acum, poate profesorul chiar doreste sa-i transforme pe toti scolarii olimpici la franceza, prin puterea exemplului negativ. Dar atunci cand te adresezi unui elev de clasa a saptea cu apelativul “Georgica Putulica”,  cand ii spui unei eleve ca “nu conteaza ce ai in cap, ci tatele si curul”, sau cand tragi de ureche un elev de clasa a doua pentru un gest absolut copilaresc, de a se juca cu o bucata de corn scolar si a-l arunca in aer, se traduce prin aceea ca nu aveai cum sa treci pragul testului psihologic pentru a deveni dascalul unor elevi de gimnaziu.

Scoala nu inseamna reprimare si pedepse corporale, educatia nu se face cu aratatorul de lemn.  Respectul nu se cumpara de catre profesori prin scaderea notei la purtare, la fel cum nu poti pedepsi o scoala intreaga – cum s-a intamplat la Sincai – pentru ca niste liceeni au inteles ce inseamna dreptul la exprimare.

In ambele cazuri, pionierul-sef al judetului, Valentin Cuibus, s-a facut ca nu vede. A tacut malc atunci cand 61 de elevi de la Sincai s-au ales cu notele scazute la purtare de catre niste profesori inchizitori; a inchis ochii atunci cand Dragos, un elev de clasa a doua, a fost urecheat de profu’ de franceza. S-a comportat cu lasitate si nici macar nu a avut curiozitatea de a viziona filmarile care au surprins gestul agresiv al unui profesor de 27 de ani. Acele filmari au ajuns la Politie, iar Dragos la Urgente. Cu siguranta domnul Cuibus nu vrea sa stie ca, la o luna de la incident, elevul de 9 ani sta inchis in clasa in fiecare recreatie, de frica profului de franceza.

Ce se intampla in curtile scolilor nu ii priveste doar pe parinti si pe profesori, ci in primul rand pe cei care ocupa birourile Casei Invatatorului. Schimbarea de mentalitati ar trebui sa vina de la ei, de la cei care conduc Inspectoratul Scolar. Numai ca, spre rusinea lor, au uitat sa puna in cui uniforma de pionier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *