In vizor

Alte două blocuri se vor construi pe strada Traian Vuia. Un alt cartier de case dispare treptat

Cartierul Someșeni, unul din cartierele de case din oraș, dispare treptat fiind înlocuit de blocuri de locuințe și clădiri de birouri. Acesta este un fenomen care a cuprins toate zonele rezidențiale din Cluj-Napoca. Un bloc între case aici, unul în cealaltă parte și cartierul de case este sufocat. 

Alte două case de pe strada Traian Vuia urmează să fie demolate pentru a face loc pentru două blocuri de două și trei etaje care vor găzdui locuințe, spații comerciale și birouri. 

„Tema de proiect stabilita de comun acord cu beneficiarul lucrarii prevede construirea unui corp de cladire cu functiune mixta cu regim de inaltime 2S+P+2E+R,prevazut cu garaje auto la subsoluri, amplasat partial pana la limitele de proprietate si a unui corp S+P+2E cu functiunea de locuire,in curtea interioara. Pentru realizarea acestui obiectiv se propune desfiintarea constructiilor existente pe amplasament in vederea eliberarii amplasamentului pentru noile imobile propuse. Terenul ramas liber se va curata si nivela lasandu-se pregatit pentru noile constructii solicitate de catre beneficiar. Imobilele propuse au urmatoarele caracteristici: C1-2S+P+2E+R La parter sunt prevazute functiunile de:spatii comerciale,birouri si servicii, iar la etaje apartamente de locuit. La subsoluri se vor amenaja parcaje subterane pentru masini si biciclete C2-S+P+2E La subsol se amenajeaza adapost ALA si parcaj biciclete,iar la nivelele supraterane apartamente de locuit”, potrivit Planului Urbanistic în Detaliu. 

În acest moment pe teren există o casă din cărămidă, pe fundație din beton,acoperită cu țigle, compusă din:3 camere,bucătărie, baie, antreu, cămară, veranda la parter, pivnita la subsol și p casa cu 6 camere,2 bucatarii,2 camari,2 bai,wc,3 sas-uri,2 antree,terasa,garaj cu suprafata de 144mp care urmează să fie demolate.  

Potrivit proiectantului zona este caracterizată de spaţii cu caracter rezidenţial de tip periferic, dezvoltat pe un parcelar cu clădiri de factură modestă, situate în lungul unor străzi care, odată cu dezvoltarea oraşului au devenit atractive pentru locarea unei game largi de activităţi. Acest fapt a antrenat un proces de declin urban, determinat de numeroasele disfuncţionalităţi şi incompatibilităţi apărute: (a)trafic ce se desfăşoară în spaţii urbane neadecvate, subdimensionate; (b)mixaj funcţional incoerent prin instalarea în clădirile / părţi de clădiri iniţial dedicate funcţiunii de locuire a unor activităţi de tip terţiar dintre care unele incompatibile cu aceasta din cauza poluării fonice, vizuale etc, desfăşurate frecvent în condiţii improvizate, precare, neadecvate; (c)pierderea intimităţii curţilor locuinţelor prin utilizarea celor vecine pentru alte activităţi – parcare, depozitare etc; (d)degradarea calităţii locuirii şi diminuarea prezenţei acesteia; (e)volum mare de transport de mărfuri pentru aprovizionare şi desfacere; (f)degradarea spaţiului public, parcare în exces; (g)adaptarea, transformarea, extinderea nefirească a clădirilor existente, structural inadecvate altor funcţiuni; (h)apariţia unor construcţii noi disonante cu caracterul zonei care, prin diversitatea modurilor de ocupare a terenului, tipologie, calitate, determină o diversitate negativă, rezultat al lipsei unei reglementări clare şi unitare. 

Cu alte cuvinte, proiectantul atrage atenția asupra dezvoltării haotice a acestei zone si din păcate nu este singurul exemplu de acest fel. Primăria Cluj-Napoca a permis dezvoltarea unui urbanism haotic în tot orașul, cu blocuri între case și cu spații verzi distruse pentru a face loc proiectelor imobiliare. Iar primarul Emil Boc, cel care conduce acest oraș de 16 ani susține că el abia acum a descoperit toata aceste anomalii urbanistice. Însă tot e legat la mâini, dacă proiectele au toate documentele legale nu pot fi oprite. Acum e târziu, însă trebuia să existe un PUG coerent și care să fie respectat nu să fie modificat prin zeci de PUD-uri și PUZ-uri. 

Proiectul urmează să fie dezbătut în cadrul Ședinței Comsiei de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *