Alina Clapa, drumul spre succes, pavat cu multă muncă - de la concursurile de frumusețe, la propriul salon de înfrumusețare

Alina Clapa este câștigătoarea unor importante concursuri de miss (Miss Intercontinental Romania 2010, Miss Turism Planet Romania 2011, Miss Bride Romania 2012), o tânără care a practicat modelingul la un nivel cu adevărat profesionist (a primit contracte internaționale din partea Elite Model Management, una dintre cele mai mari agenții de modeling din lume), o persoană independentă care a început să lucreze de la 19 ani și care a continuat, zi de zi, să își construiască drumul spre succes, cu foarte multă muncă. Ea este și fashion designer, a creat o colecție de rochii pe care le oferă clientelor prin intermediul propriului magazin online și, mai recent, a deschis și un salon de înfrumusețare și de remodelare corporală, Scarlet Beauty Center, iar, în curând, va prelua un al doilea salon, pentru a extinde gama de servicii oferite femeilor și bărbaților care vor să beneficieze de experiența ei în domeniul frumuseții.

După ce a prezentat colecțiile unor designeri consacrați pe marile podiumuri ale lumii și după ce a trăit o perioadă în București pentru a fi mai aproape de lumea profesionistă de fashion, Alina Clapa s-a decis să revină la Cluj pentru că a considerat că acesta este un oraș mai potrivit pentru o viață matură și așezată și, eventual, pentru o viață de familie. După 11 ani de modeling ea își continuă la Cluj cariera în slujba frumuseții, în calitate de manager al propriului salon, un manager avizat, care știe „cu ce se mănâncă” industria frumuseții.

Modelingul, pe vremea când era cu totul altceva decât ceea ce este acum

Alina Clapa s-a născut în Dej, unde a locuit până la 18 ani, când a venit la Cluj, pentru a studia Management la FSEGA. Pentru că a fost întotdeauna o fire independentă și pentru că nu voia să ceară bani de la părinți, la 19 ani, în paralel cu facultatea, s-a și angajat. Tot atunci a început să facă și modeling, într-o vreme când modelingul era cu totul altceva decât este acum:

„A fost greu la început, am muncit foarte mult. Din exterior nu se vede întotdeauna cât ai evoluat, dar e foarte multă muncă în spatele fiecărui pas pe care l-ai făcut în față. Când am început să fac modeling internetul nu era atât de dezvoltat ca acum și nu aveam posibilitatea de a accesa foarte ușor agențiile internaționale care făceau recrutări. În plus, și piața modelingului era la un nivel mult mai scăzut decât acum. 

Însă, am reușit să obțin un contract bun la Elite Model Management în Dubai, unde am plecat pentru 3 luni de zile. Un contract internațional însemna foarte mult pentru mine atunci, la 20 de ani, a fost împlinirea unui vis! Când am ajuns în Dubai am văzut pentru prima dată un oraș atât de dezvoltat, am fost plăcut impresionată și am luat parte la foarte multe evenimente, prezentări de modă… era o altă lume, nu se compara cu ceea ce era aici, modelingul acolo era apreciat la adevărata sa valoare!”

Pentru contractul din Dubai, Alina a fost nevoită să renunțe la jobul pe care îl avea, așa că, întoarsă acasă la Cluj, s-a reangajat la o altă firmă, fără a renunța însă la a-și pune în valoare și frumusețea. În același an a participat la Miss World, concurs în urma căruia a câștigat notorietate:

„A fost foarte greu, ne-au înfometat foarte tare și noi nu ne simțeam confortabil deloc. Aveam porțiile de mâncare foarte mici, bineînțeles că am și slăbit foarte mult, dar a fost un eveniment frumos ce a însemnat și un Beauty Camp în Brașov. Ne-au purtat peste tot și ne-au filmat tot timpul, concursul a fost difuzat pe TVR 1 și, astfel, după ce s-a încheiat, mă recunoștea lumea pe stradă, mă felicita!”

După Miss World, Alina a plecat din nou în Dubai, tot cu un contract pe 3 luni, din partea agenției Elite, unde a participat la prezentări de modă foarte luxoase, ale unor designeri din Hong Kong. Alina a avut prezentări și în Kuweit, iar în 2006 a plecat cu un contract pe 3 luni în Atena, unde a avut ocazia să cunoască, înainte de criză, o Grecie opulentă, cu oameni primitori și călduroși. După acest contract din Grecia, Alina a continuat să practice modelingul, însă numai în România. A rămas în țară din dorința de a acumula experiență profesională și în afara industriei frumuseții. A lucrat în domeniul vânzărilor și a consultanței pentru o firmă de software și, ulterior, pentru o companie farmaceutică.

În 2010, la 26 de ani, Alina s-a decis să renunțe la modeling pentru că nu își mai dorea stilul de viață pe care îl presupunea această activitate, cu plecări îndelungate din țară, care o despărțeau de prieteni, de familie. Ea a făcut parte din prima generație de fete care au avut ocazia să călătorească, să cunoască lumea prin intermediul modelingului. Era o ocupație respectată, exclusivistă, mult diferită față de ceea ce înseamnă aceasta în ziua de astăzi:

„Am prezentat de foarte multe ori pentru branduri mari, în Kuweit - Versace, în Dubai - Cartier, în Grecia am lucrat la showroom-ul Diesel, unde ajungeai foarte greu. Am făcut modeling 11 ani și mi-a ajuns, acum nu mai este cum era mai demult, când în acest domeniu nu avea acces oricine. Acum oferta a ajuns mult mai mare decât cererea și astfel și prețurile au scăzut. Lucrurile s-au stricat foarte tare, au apărut mari tentații, au fost foarte multe cazuri când s-a ajuns și la prostituție și e foarte grav că fetele au acceptat. ”

Alina a reprezentat România la importante concursuri de miss

Cu toate că s-a decis să renunțe la modeling, pentru că concursurile de frumusețe îi aduceau o satisfacție deosebită, Alina Clapa s-a decis, în 2010, să mai participe la un ultim concurs:

„La concursuri era o altă viață față de modeling, era o chestie de glamour, de reprezentare a țării. În 2010, când am participat la Miss World, am zis că e ultimul concurs și gata!, nu mai particip! Aveam deja 26 de ani, eram cea mai în vârstă dintre cele 32 de concurente și nu aveam nicio speranță și nicio așteptare de la acest concurs. Aveam numărul 26 și, când au anunțat cele 10 finaliste, când au spus «26, Cluj-Napoca», m-am bucurat enorm, apoi, în finale, când anunțau premiile, unul câte unul, eu stăteam și mă gândeam: ce noroc pe fata care va fi Miss Intercontinental, care va merge în Caraibe! Mă gândeam ce frumos trebuie să fie, era visul meu de-o viață să mă duc în Caraibe și am auzit dintr-o dată: «Câștigătoarea Miss Intercontinental, Alina Clapa, Cluj-Napoca!». Am izbucnit în lacrimi și cred că a fost cea mai mare bucurie a vieții mele! Eu asta mi-am dorit de mică, nu m-am așteptat că o să câștig și uite că mi-a dat Dumnezeu bucuria asta!

Am ajuns în Caraibe unde erau 75 de țări, a fost o experiență extenuantă, am avut mulți designeri în spate care mi-au dat multe haine, rochii, dar parcă nu a fost de ajuns! Ca să câștigi trebuie să ai niște ținute spectaculoase, trebuie să ai mult noroc, să fii ceea ce le trebuie! Eu atunci am renunțat și la job pentru a mă pregăti pentru concurs, pentru că trebuie să ai o pregătire fizică foarte bună, să fii impecabilă ca look, trebuie să ții diete și să investești foarte mulți bani.”

În 2011, Alina Clapa a participat la Miss Turism, în Atena, unde a luat locul doi, chiar de ziua ei de naștere, la 27 de ani. În 2012, a reprezentat România la semifinala internațională Miss Bride, organizată la Singapore. A fost selectată pentru finala internațională care se ținea la Macao, unde a ales să participe cu o rochie făcută de designerul clujean Romana G. Urmanczy, cu toate că locuia la București, unde se mutase pentru a fi mai aproape de industria de fashion. În 2013, Alina a participat la Miss Turism, ca invitată de onoare, după care a renunțat a mai participa la competițiile de frumusețe, pentru a îmbrățișa mediul competițional din business.

Creația vestimentară, înfrumusețarea și remodelarea corporală – noile domenii care îi încălzesc Alinei sufletul

Reîntoarsă la Cluj, Alina Clapa s-a apucat de creație vestimentară. A conceput o colecție de rochii, Scarlet Rose, cu care a câștigat locul doi la Festivalul Național de Modă „Culorile Toamnei”:

„Am făcut o colecție de rochii, eu le-am creat, le-am desenat, le-am dat în lucru. În 2014, am deschis și un magazin virtual, scarletfashion.ro, care funcționează și acum, și toate rochiile de pe site sunt concepute de mine. Am cliente care îmi solicită ajutorul, pe care le consiliez. Eu am un stil mai aparte, îmi place să îmi văd clientele bine îmbrăcate, aranjate, dar nu împopoțonate cu tot felul de zorzoane – am un stil așa, less is more…”

Din ianuarie 2016, Alina Clapa a pornit și salonul său de înfrumusețare, Scarlet Beauty Center:

„L-am luat de la zero, am muncit enorm de mult, l-am renovat, am făcut angajări și acum avem o echipă de 10 persoane. Suntem o echipă frumoasă, țin la fiecare în parte, am avut foarte multe probleme cu angajații la început, dar acum mi-am făcut această echipă și îi mulțumesc lui Dumnezeu că e așa de bine!

Vreau să mă ocup de acest domeniu pentru următorii 5-10 ani și mai urmează să mai preiau încă un salon din luna iunie. Acesta pe care l-am deschis acum, de pe strada Dobrogeanu Gherea, va rămâne numai pentru bărbați, vom face și un fel de spa numai pentru domni, pentru slăbit și pentru reîntinerire și, în noua locație, care va fi doar pentru femei, vom avea toată gama de servicii de cavitație, laser, criolipoliză, servicii de ultimă generație în materie de înfrumusețare. În prezent, avem manichiură, pedichiură, frizerie, remodelare corporală, tatuaj cosmetic, make-up, tot ce ține de partea de frumusețe pentru femei și pentru bărbați!”

Salonul Alinei Clapa oferă servicii de calitate la prețuri decente, plus o atmosferă caldă și plăcută, pentru că Alina este preocupată de satisfacția fiecărui client:

„Oamenii ne iubesc, echipa e foarte prietenoasă, am muncit enorm în aceste trei luni de la deschidere și tot ce am câștigat am reinvestit în aparatură! Muncim foarte mult, dar mă bucur că avem foarte mulți clienți, care vin la noi cu bucurie și cu mare drag!”

În noua sa calitate de antreprenor, Alina Clapa este la fel de entuziastă ca în anii în care își etala frumusețea la concursurile internaționale și în calitate de model. Acum își dorește să devină un manager model și e optimistă și încrezătoare că drumul pe care a pornit va fi unul de succes:

„Pun multă pasiune în ceea ce fac, muncesc foarte mult, mă consider un om bun și cred că de-asta mă și ajută Dumnezeu să îmi îndeplinesc tot ce mi-am dorit! Dacă vrei cu adevărat și dacă muncești cu entuziasm, până la urmă nu se poate să nu reușești!

Clientele, care vin și îmi mulțumesc că au slăbit, care sunt fericite că și-au recăpătat formele, mă fac și pe mine fericită și îmi încălzesc sufletul!”, conchide Alina Clapa.

Foto: Facebook Alina Clapa

Adauga comentariu