Alin Tișe se dezlănțuie împotriva funcționarilor publici: „Cu PROȘTII nu ai cum să faci dezvoltarea țării sau reforme în ministere”

Preșdintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe a avut o reacție dură la adresa funcționarilor publici din ministere, care ajung să se creadă intangibili și pe care nu îi trage nimeni la răspundere chiar dacă sunt incompetenți. Tișe recuinoaște că trebuie reformat sistemul pentru că dacă se continuă în același fel nu se va realiza nimic concret. Proiectele vor continua să fie amânate, miniștri vor continua să fie demiși, asta chiar dacă cel mai probabil principala vină aparține de fapt miilor de funcționari publici care își iau în fiecare lună salariul indiferent de cât de bine își fac treaba. 

”Oamenii nu mai au încredere în ce se întâmplă și pentru a putea câștiga această încredere trebuie ca oamenii să vadă rezultate palpabile imediat. Iar cu proștii nu ai cum să faci dezvoltarea țării sau reforme în ministere. Nu mă refer la miniștri. Sunt și în eșalonul doi sau trei oameni cărora li se pare că sunt de neînlocuit. Mulți miniștri s-au sufocat în ministere că oamenii de sub ei stau pentru că sunt funcționari publici și invoca faptul că sunt presați politic, dar ei de fapt sunt incompetenți. Nu își asumă nimic. În momentul în care invoci presiunea politică dar tu ești acolo și ai mâncat 30 de miniștri care au venit și au plecat, dar tu ești tot acolo director ai o problemă. Funcționarii poți să îi miști foarte greu pentru că ei se consideră pe viață în funcție. Salariul vine lună de lună fie că semnezi o hârtie sau zece. Evaluările se fac între funcționari de sus în jos iar dacă ai un șef care te evaluează foarte bine, toată direcția este evaluată foarte bine. Ești într-un cerc vicios în care dacă nu tai lucrurile de jos, de la rădăcină, ne perpetuăm într-o poveste în care unul se face că verbește, altul se face că lucrează și celălalt se face că nu vede. Nu suntem în stare să luăm cinci proiecte să le ducem până la capăt, de asta se pierde timp”; potrivit lui Alin Tișe.

Tișe recunoaște că s-a confruntat chiar el cu incompetența funcționarilor publici din Ministerul Finanțelor. Tișe a solicitat un punct de vedere la care a primit răspuns inutil și asta abia după patru luni. Președintele CJ Cluj este revoltat de faptul că toți politicienii sunt catalogați drept incompetenți și corupți și toși funcționarii publici sunt competenți, chiar dacă realitate nu este mereu aceasta. Funcționarii își permit să fie incompetenți deoarece nu îi trage nimeni la răspundere, șefii lor sunt cei care răspund politic, cel mai adesea cu funcția. 

”O altă falsă problemă e că s-a reușit încetățenirea ideii în spațiul public că toți politicienii sunt incompetenți și toți funcționarii publici sunt competenți. Am cerut la Ministerul Finanțelor un punct de vedere acum vreo patru luni pe o problemă a Consiliului Județean. După patru luni mi-au trimis un răspuns cu care nu am ce să fac. Practic nu mi-au răspuns la nicio întrebare. Am făcut o nouă adresă să îi rog pe funcționari să îmi răspundă la trei întrebări pentru că asta este menirea lor să facă interpretarea legislației. Și nici acum nu am primit răspuns. Funcționarii când nu vor să își asume nimic trimit o adresă în care tu aștepți un răspuns simplu, îți trimite un răspuns din mai multe pagini în care în final îți spune să citești legea. Înseamnă că funcționarul acela e plătit în zadar. Un funcționar dacă nu răspunde la timp poate spune că are multă muncă, dar nu are altă responsabilitate. Nu sunt sancționați. Administrativ funcționarii pot face ce doresc fără consecințe, politic răspunde doar șeful instituției”, a mai menționat Alin Tișe. 

Răbufnirea lui Alin Tișe este perfect întreptățită, însă nu este pe deplin sinceră. Până la urmă acei funcționari publici, mai ales în ministere sunt aproape de fiecare dată susținuți politic de un partid sau de un altul. Ministerele sunt adevărate sinecuri în care sunt parașutați lipitori de afișe sau rudele politicienilor. Astfel că reforma trebuie începută chiar din sânul partidelor. Trebuie să ajungă la un consens și să se stabilească prin lege funcțiile care pot fi politizate. România este însă departe de asemenea decizii. Sunt prea multe interese, iar sistemul Pile, Cunoștințe și Relații e mult prea puternic împământenit. 

Adauga comentariu