Politica

Alin Tişe: “Este pentru prima dată când Consiliul Judeţean decide, practic, să aplice o lege”

Cel mai bogat preşedinte numit, al unui consiliu judeţean din România, Alin Tişe a acordat un amplu interviu unui post de radio local, interviu în care a fost dezbătută şi problema deciziilor recente de numire a noilor consilii de administraţie ale societăţilor şi regiilor aflate în subordinea Consiliului Judeţean Cluj. În opinia lui Tişe hotărârea de numire a noilor membri în CA-urile subordonate este prima aplicare a legii de către CJ Cluj. 
 
Alin Tişe a afirmat în această dimineaţă la Realitatea FM că deşi Ordonanţa 109 este în vigoare de aproape doi ani, nu a fost pusă în aplicare de teama presiunilor pe care le-ar fi exercitat unii directori ale unor societăţi subordonate.  
“Este într-adevăr pentru prima dată când Consiliul Judeţean decide, practic, să aplice o lege. Această lege era de aproape doi ani în vigoare, dar pentru că iată, se vede de ce, pentru că oricând se lua această decizie, ar fi stârnit aceste, să spunem, reacţii unei părţi din media şi a unor directori ca să o spunem direct. În cazul în care faceţi referire, tocmai acestor presiuni nu s-au luat aceste decizii, însă este lege. Legea obligă CJ să treacă la reorganizarea acestor regii şi societăţi din subordinea CJ, de la organizarea de regie şi companie în vechea lege a societăţilor comerciale la o nouă formulă, prevăzută de o lege specială. Aşa vestita Ordonanţă 109 este în vigoare de doi ani aproape. Până acum la Cluj, singurul judeţ din România, nu s-a aplicat în totalitate tocmai datorită acestor lucruri. În Cluj existau directorate, şi nu vreau sa personalizez discuţia, erau foarte multe conduceri ale acestor regii, care sunt de 15-20 de ani sau poate chiar de peste 20 de ani. Evident că în momentul în care aplicai această Ordonanţă mandatele directorilor încetează în virtutea legii şi atunci fiecare din ei sau toţi dintre ei ar fi trebuit şi trebuie să participe la un concurs prevăzut de lege. De-a lungul timpului, consilierii şi CJ tot timpul a temporizat această procedură tocmai din acest motiv, pentru că evident că, nu este plăcut unui director pe funcţie să meargă să dea concurs. Din diverse motive pentru că poate sunt directori adjuncţi, directori economici de care vreţi dumneavoastră care poate la un concurs nu s-ar descurca atât  bine. Poate ar fi testaţi şi ne-am da seama că fie nu ştiu un calculator, fie că nu ştiu o limbă străină, fie că nu ştiu în domeniul în care lucrează, diverse, diverse altfel de motive”, a explicat Alin Tişe la Realitatea FM.

 
Tişe a explicat pe calea undelor radio modul în care a înţeles domnia sa interpretarea Ordonanţei 109. 
“Nu am făcut decât să punem în aplicare Ordonanţa 109, o lege specială care spune ce se întâmplă cu aceste societăţi. Lucrurile sunt foarte simple. Marea acuză este de ce am destituit directorii. Noi nu am destituit niciun director. Legea spune că în momentul în care Consiliul de Administraţie a unei societăţi sau a unei regii încetează pentru că ajunge la termen, în acel moment şi directorul care a fost mandatat de acel CA nu mai are obiect de activitate. Îi încetează mandatul. Cu alte cuvinte, o entitate moartă nu mai poate avea un reprezentant prin, să spunem, director. De exemplu, noi suntem un CA împreună, îl mandatăm pe colegul dumneavoastră să fie director, printr-un contract de mandat pe perioada în care noi suntem în CA. În momentul în care noi doi ne încetăm activitatea ca membri în CA, adică ca entitate nu mai existăm, în acel moment nu mai are mandat nici colegul nostru, pentru că trebuie altcineva să îl mandateze pentru a fi director mai departe. Atunci la toţi aceşti directori le-au încetat mandatele odată cu încetarea mandatului consiliului de administraţie. Consiliul judeţean a fost cel care a decis că începând cu 17.10.2017, aşa prevede legea, încetează mandatele CA. Cu alte cuvinte nu a fost niciun director schimbat, nu a fost revocat, pur şi simplu mandatele lor au încetat la data la care încetează mandatele CA. O entitate moartă nu mai poate să gireze pe nimeni ca director”, a declarat Alin Tişe. 
Cel mai bogat preşedinte al unui consiliu judeţean se contrazice în aceeaşi frază. O dată spune că singura entitate care poate conduce societatea este consiliul de administraţie şi la câteva secunde se scuză afirmând că acuzele că a dat atribuţii de conducere CA-ului sunt false. 
“Am decis tot în virtutea acestei legi să nominalizăm un alt CA, singurul organ care poate conduce societatea până la concurs sau până la o numire temporară. Acuzele că am dat atribuţii CA de conducere în locul directorului sunt false”, a afirmat Alin Tişe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *