Politica

Alin Tișe despre miniștri Guvernului Cîțu: „Există miniștri care confundă ministerele cu persoanele lor și care cer să le dai buget chiar când nu ai de unde”

Președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe consideră că bugetul național se face greu și din cauza miniștrilor care confundă ministerul cu propria persoană și care pretind să primească mai mulți bani decât poate premierul să le dea. Sunt miniștri pentru care imaginea este mai importantă decât să se solidarizeze cu premierul și să înțeleagă care sunt prioritățile și constrângerile bugetare.

„Așteptăm cu toții bugetul țării, buget care sigur că se va naște greu pentru că există miniștri care confundă ministerele cu persoanele lor care cer să le dai buget chiar când nu ai de unde. Ca și cum primul ministru ar avea sub masă o mașină de făcut bani pe care o pornește când dorește și împart banii cum dorește. Există un program de guvernare cu prioritățile din programul de guvernare. Lucrurile sunt simple, dar le complicăm noi foarte mult. Se știe câți bani avem, ce deficit avem și oamenii care sunt acolo trebuie să le înțeleagă și să meargă pe cale program de guvernare și pe ceea ce noi am promis oamenilor. Noi am promis ceva în campanie și asta trebuie să facem, nu trebuie să mai inventăm nimic. În momentul când la nivel de ministru amesteci orgoliul tău personal și dorința ta de a te preamări și de a arăta cu tu ești mai deștept decât primul ministru, că tu știi mai mult ce e de făcut, că tu te lupți pentru ministerul tău ca și cum ministerul tău nu ar aparține românilor ci și-ar aparține ție, toate aceste lucruri creează mari probleme. Ministerul cutare nu este al ministrului, el este al țării. Ministrul administrează un buget pe care Guvernul îl poate da din bugetul acestei țări. Nu e pe persoană fizică. Câți bani ia Georgel și câți bani ia Petrică. Păi Georgel e mai influent și ia mai mulți bani și Petrica are ochii căprui și trebuia să aibă ochi verzi nu îmi place de el și atunci înseamnă că ministerul nu primește bani și cu asta l-am executat pe Petrică. Senzația pe care mi-ai dau unii miniștri este asta: confundă ministerul cu propria persoană și dacă nu li se dau banii pe care ei cred că ar trebui să îi primească atunci nu e bine deloc. Nu e bine pentru că el vrea mai mult. Nu contează de unde poate primul ministru să scoată acești bani. Dacă spui lucrurile astea înseamnă că ai criticat Guvernul, i-ai criticat pe miniștri. Nu am criticat niciun ministru că nu am nominalizat. Fiecare ministru consideră că ministerul acela îi aparține și așteaptă să ia cei mai mulți bani din Guvern. Atunci ești în situația imposibilă a a mulțumi pe toată lumea și atunci un ministru trebuie să fie solidar, să înțeleagă constrângerile bugetare, să înțeleagă restricțiile să înțeleagă că este un buget limitat, că de aceea este o echipă în Guvern. Dar dacă tu spui că nu te ineteresează ce bani are această țară, tu vrei 40% pentru autostrăzi, dar toți ne dorim, dar dacă dai 40% nu mai rămân bani și pentru altceva și atunci poate poți să dai doar 32%. Trebuie să înțelegi asta, să ai loialitate instituțională cu Guvernul și cu primul ministru. Lupta asta pentru imagine, de a da declarații tot timpul, de a apărea în prim plan sunt chestiuni care pe mine nu mă mai impresionează. Din păcate trăim aceste lucruri”, a declarat Alin Tișe la Ziua de Cluj Live.

Alin Tișe spune că este foarte important pentru un Guvern să acorde prioritate acelor proiecte care au fost promise în campania electorală. El consideră că ar trebui stabilite priorități pentru care să meargă banii astfel încât măcar una dintre promisiuni să poată fi îndeplinită. 

„Vă imaginați ce ar însemna pentru țara această să dăm 6% pentru aducație așa cum promitem de mai mulți ani. Hai să facem o încercare să vedem ce s-ar întâmpla cu România dacă, am da 6% pentru învățământ. Credeți că ar lua foc vreun proiect de investiții? Eu aș fi de acord ca într-un ciclu electoral să nu mai primesc bani pentru drumuri județene cu condiția să dăm 6% la educația așa cum am promis de atâta timp. Știm că măcar această promisiune să o putem da. Dacă am renunța timp de patru ani la alte investiții și am face trei spitale regionale. Și nu am face alte lucruri dacă nu sunt bani.S-ar întâmpla ceva dacă doi ani am avea gropi pe un drum județean? Treaba politicienilor este să dea ce au promis. Nu trebuie să facă nimic altceva decât ce au promis oamenilor”, potrivit lui Tișe.

O altă nemulțumire a președintelui Tișe îi vizează pe acei miniștri despre care el spune că „primul lor loc de muncă e la minister”, dar și acei miniștri care fac schimbări fără să se consulte cu autoritățile locale, așa cum a fost schimbare managerului Spitalului Județean de Urgență Cluj.

„Schimbările de manager de la Spitalul Județean, el nu este în subordinea județului. S-au făcut tot felul de schimbări și am citit în presă că un manager a fost înlocuit cu un alt manager. Nu a discutat cu autoritățile locale cu privire la această decizie. Probabil că e un domn competent, dar ne-am trezit că sunt schimbați managerii și acei oameni vor veni să finanțăm acel spital. Aceste spitale trebuie finanțate, dar tu ca ministru nu te interesează doar să schimbi manageri. Acest spital la fel ca și altele fără finanțare locală riscă să ajungă în faliment. Ideea de ignora autoritatea locală, de a-i servi decizii, descentralizarea deciziilor. Se ia o decizie la București, apare un ministru care vrea să își arate mușchii. Crede că prin schimbare rezolvă tot. Aflăm din presă deciziile miniștrilor. Este inadmisibil să promovezi oameni care au avut primul loc de muncă în minister. Îl vezi pe televizor că nu știe să citească un buget și emite ordine pe care nu le pot aplică. Ce să le spun oamenilor că e bine? Nu voi face niciodată asta”, a precizat Alin Tișe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *