Alin Liti, vicecampion national de juniori la lupte libere, se lupta de unul singur ca sa ajunga la antrenamente

La varsta la care alti prieteni baga clujeni in spital din teribilism, Alin Liti isi vede de-ale lui. Molcom cumva, de la 16 ani, simte ca sportul de performanta e singura portita catre un viitor mai bun. Si n-are de gand s-o rateze. Desi face zilnic naveta din Rascruci, la Cluj-Napoca, nu scapa niciun antrenament, dar nici orele de la scoala.

“E un baiat foarte serios. Se trezeste dimineata la 5 jumate si face naveta din Rascruci, ca sa fie pe 8 la scoala. Dupa-masa vine la antrenamente. Va dati seama cat ii e de greu… Noi am facut tot posibilul sa-i gasim un loc intr-un internat la Cluj, insa e foarte greu”, destainuie antrenorul lui Alin, Vasile Poputa.

Alin Liti are 16 ani si e elev la Colegiul Tehnic “Ana Aslan” intr-a X-a C. In urma cu doua saptamani a castigat prima lui medalie la un campionat national. Nu prea stie ce-i cu medaliile, ci mai mult cu munca.

“Am luat medalia de argint, la categoria 69 de kilograme”, spune pe un ton atat de natural incat pare gluma.

In cel mai serios mod, insa, a luptat si a castigat medalia de argint la Campionatul National de Cadeti, la lupte libere, derulat acum cateva zile la Iasi. Face sport de performanta inca de acum 4 ani, din 2010, pentru ca a urmat exemplul unui prieten.

“Am auzit ca se practica, am zis sa ma duc si eu. Mi-a placut. Azi fac naveta, insa imi place sa merg la sala, cu colegii. E singura sansa”, arata adolescentul care face zilnic naveta din Rascruci.

Desi e vicecampion national si este legitimat la Clubul Sportiv Viitorul, din cauza lipsurilor financiare si a autoritatilor care ii ignora, in mod constant pe copiii campioni din Cluj-Napoca, sportivii nu au nici macar echipamente. De un loc la internat nici macar nu se pune problema.

“Nu avem bani nici macar pentru echipamentele sportivilor. Nu avem fonduri. Abia avem bani de competitiile nationale. Stiti cum e, ca sponsorii nu se inghesuie la noi. Cumparam noi vitamine si mai facem rost de medicamente, pentru ca la generatia aceasta, din care face parte si Liti, nu sunt bani nici macar pentru echipamente. Sunt conditii vitrege, desi facem performanta”, continua Poputa.

CSS Viitorul a venit cu 3 medalii acasa de la Iasi. La Campionatul National de cadeti la lupte libere, Muresan Simion a luat medalia de aur la la categoria 42 de kg, iar Chiorean Andrei a obtinut aceeasi medalie la categoria 100 de kg.

Comentarii

munresan alexandru

12.04.2014 08:57

felicitari inimosilor si pasionatilor antrenori si sportivi.articolul asta era necesar pt a prezenta ce poate face sportul in viata noastra. ceva exponential si admirabil. bravo CSS Viitorul ! asta da viitor!speram ca sportul de performanta, cumva,sa/i scoata din saracie pe toti oamenii seriosi!  

Adauga comentariu