Diete

Alimente pentru sanatatea creierului

Hrana ofera energie corpului, dar sutine si activitatea creierului, astfel ca orice mancati sau beti va influenteaza intr-un anume fel starea de bine, psihica si fizica. O dieta sificienta si echilibrata in nutrienti, vitamine si saruri minerale creste puterea de concentrare a creierului. Creierul este cel mai avid organ din noi, avand nevoie constant de o cantitate de energie furnizata de glucoza, oxigen si alti nutrienti.

 

10 reguli pentru o alimentatie sanatoasa:

–    Luati micul dejun in fiecare zi. El este necesar pentru refacerea stocului de energie consumat si mentine creierul activ. Creierul nu se odihneste niciodata, nici macar in timpul somnului, asa ca el are nevoie de energie cand va treziti.

 

–    Nu lasati sa treaca mai mult de 3 h intre mese. Cel mai bine e sa luati zilnic sase mese mici, echilibrate. Mancand des si putin, consumati mai putin per total, dar mentineti si un nivel optim de zahar in sange.

 

–    Mancati proteine de calitate. Ele contin aminoacizi, mai ales triptofan care ajuta la producerea serotoninei. Hrana proteica ajuta la controlarea eliberarii de zahar in sange. Includeti in alimentatie o gama mai variata de proteine de calitate, precum ouale soia, lintea, cerealele integrale, nucile si semintele.

 

–    Asigurati-va ca fructele si legumele constituie 1/3 din alimentele consummate. Acestea sunt bogate in antioxidanti care protejeaza creierul.

 

–    Mancati cel putin 5 tipuri de legume si fructe pentru a creste nivelul de fibre care asigura sanatatea intestinului gros. Un transit intestinal greoi provoaca dureri de cap, oboseala, scaderea libidoului, deci fibrele sunt importante, indirect, si pentru creier.

 

–    Mancati peste gras de 3 ori pe saptamana. Celulele creierului si altele din sistemul nervos au nevoie de grasimi specializate, mai ales acizii grasi si Omega 3. Aceste grasimi se gasesc in pestele gras, precum sardinele si macroul, dar si in nuci si legume cu frunze verzi.

 

–    Alimentele cu amidon trebuie sa constitie 1/3 din dieta pentru mentinerea unui nivel optim de glucoza. Printre aceste alimente se numara painea integrala, orezul si cartofii.

 

–    Preferati hrana organica, proaspata, cat mai putin procesata. Hrana neprocesata se descompune in organism mai lent, asigurand un nivel constant de zahar in sange.

 

–    Beti multa apa (plata in mod deosebit!), cel putin 1,5 l zilnic. Apa este vitala pentru creier. Lipsa ei provoaca dureri de cap, nervozitate si scaderea puterii de concentrare.

 

–    Bucurati-va din cand in cand in cand de un pahar de vin rosu, de o ceasca sau de o tableta de ciocolata neagra. O cantitate mica din ceea ce va place face bine creierului.

 

Alimente care favorizeaza activitatea creierului:

–    Coacazele: sunt bogate in antioxidanti si nutrienti care contribuie la agerimea creierului.
–    Legumele verzi: spanac, broccoli, salata etc., contin acid folic si vitamina B6, produc serotonina, o substanta din creier care contribuie la starea de bine si controleaza ciclul veghe – somn.
–    Pestele gras: cele mai bune surse de nutrienti sunt in pestele de apa sarata, precum macroul, somonul, heringul si sardinele.
–    Sucul de struguri: bogat in antioxidanti care protejeaza creierul si celulele nervoase.

 

–    Orezul brun: contine proteine, vitamine si minerale de care creierul are mare nevoie.
–    Afine – bogate in antioxidant ice combat formarea radicalilor liberi. Se recomanda consumarea unei cesti si jumatate cu aceste fructe pe zi, pentru a preveni numeroase afectiuni, printre care ateroscleroza, diabetul si hipertensiunea.
–    Turmeric: substanta care da culoarea galbena celebrului amestec de condimente cunoscut sub numele de curry. Este bogat in antioxidanti si combate declinul mental.
–    Uleiul de masline: este bogat in vitamina E, un antioxidant important si pentru functionarea creierului.

 

 

–    Cacao: pudra de cacao contine o cantitate de antioxidanti de 2 ori mai mare decat vinul rosu, de 3 ori mai mare decat ceaiul verde si de 4-5 ori mai mare decat ceaiul negru.
–    Usturoiul: antioxidant puternic, combate stresul indus de raceli si infectii. Este mai eficient in stare proaspata.

 

Inamicii creierului:

–    Zaharul rafinat si in exces: variatiile mari de glicemie provoaca iritabilitate, lipsa de concentrare si somnolenta.
–    Acizii trans-grasi si grasimile saturate: provoaca cheaguri de sange in artere si obstructioneaza fluxul sangvin si alimentarea cu oxigen si nutrienti a creierului.
–    Alcoolul: distruge celulele creierului.
–    Tigarile: provoaca constrictia vaselor sangvine, restrictionand fluxul sangvin spre creier.
–    Cofeina: are efect stimulator asupra creierului, dar o cantitate mai mare de doua cesti de cafea consumata zilnic provoaca scaderea fluxului de sange spre creier.
–    Substantele chimice precum aditivii alimentari utilizati in conservare si gatit sau fertilizatorii utilizati in gradinarit sau zootehnie.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *