Diete

Alimente benefice pentru oase puternice

Oasele formeaza o structura rigida, care ofera suport muschilor si unor parti ale corpului si protejeaza principalele organe interne, ca inima, plamanii sau intestinele. Substantele hranitoare care contribuie cel mai mult la dezvoltarea lor sunt vitaminele A, C si D si mineralele – calciu, fosfor, magneziu, fluor si cupru.

 

Organismul are nevoie de calciu si Vitamina D pentru a-ti mentine oasele puternice. Esti insa constient de faptul ca in dieta ta exista anumite alimente si nutrienti care pot reduce densitatea oaselor, marindu-ti astfel riscul de osteoporoza? Iata principalele alimente sanatoase unde se gasesc:

 

–    Lactate. Continand mult calciu si fosfor, laptele si produsele lui derivate sunt bogate in minerale care reconstituie oasele si contribuie la intarirea si mentinerea rezistentei lor. Reduc riscul de osteoporoza.

 

–    Cerealele imbogatite contin acid folic, vitamine din grupul B si glucide. Cele consumate la micul dejun sunt fortificate cu acid folic si acesta le creste proprietatile nutritive, fiind indicate indeosebi copiilor  si persoanelor in varsta.

 

–    Banana. Contine potasiu si magneziu. Substantele hranitoare din aceste fructe sunt esentiale pentru restabilirea nivelurilor de energie, dar in primul rand pentru ca intervin in formarea si dezvoltarea structurii osoase.

 

–    Cartoful. Are vitamine C si E. Antioxidantii prezenti in cartofii dulci ajuta la reducerea inflamatiei muschilor si oaselor. De aceea sunt foarte utili pentru cei care sufera de artrita reumatoida.

 

–    Semintele de susan contin calciu, proteine, zinc si fier. Aceste seminte si alimentele preparate cu ele sunt o sursa bogata de minerale, necesare pentru mentinerea sanatatii oaselor.

 

–    Semintele de in. Sunt bogate in grasimi esentiale si, impreuna cu uleiul de in, constituie o alternativa pentru cei care nu consuma peste albastru.

 

–    Pestele albastru. Pestii marini (scrumbia, sardeaua, somonulo, tonul etc.) contin acizi grasi omega 3, vitamina D si proteine. Pe langa faptul ca au in continut grasimi esentiale, aduc o cantitate semnificativa de vitamina D, care este esentiala pentru absorbtia corecta a calciului.

 

–    Iaurtul de soia. Contine estrogeni vegetali, care sunt utili in evitarea pierderii de calciu din oase, ceea ce il face recomandat pentru stadiul de menopauza.

 

–    Painea de secara este bogata in magneziu si fier. Magneziu ajuta la echilibrarea nivelului de calciu in organism. Este esential pentru femeile gravide si ajuta la controlul impulsurilor nervoase.

 

–    Vegetalele. Prin continutul lor ridicat de calciu, multe plante pot inlocui produsele de origine animale, in special broccoli si cresonul.

 

–    Tofu. Ofera estrogeni vegetali care sa contribuie la conservarea densitatii oaselor, in special la femeile care traverseaza perioada menstruatiei.

 

–    Sardinele in conserva. Consumate cu oasele lor, aduc, pe langa calciu, vitamina D, care este necesara corectei absorbtii a acestuia de catre oase.

 

–    Fructele uscate. Persoanele cu intoleranta la lactoza pot inlocui laptele si derivatii lui cu aceste fructe foarte bogate in calciu: prune, caise, smochine, stafide etc.

 

Secrete in consumul unor alimente

 

Organismul are nevoie de calciu si vitamina D pentru a-ti mentine oasele puternice. Exista insa si anumite alimente si nutrienti care pot reduce densitatea oaselor, marind astfel riscul de osteoporoza. In acest sens, cei care urmaresc sa isi pastreze oasele puternice si sanatoase, ar mai trebui sa stie ca:

 

–    Este bine sa renunte la alcool si cafea, care au efecte nocive asupra oaselor.
–    Sa renunte la tigari. Fumatul poate devansa menopauza si favorizeaza debilitatea osoasa.
–    Sa practice frecvent si continuu exercitii fizice care cresc densitatea osoasa.
–    Sa reduca consumul de cola si ceai verde, bauturi ce contribuie la o accelerata eliminare a calciului prin urina.
–    Laptele este sursa principala de calciu, dar trebuie consumat degresat.

 

–    Taratele sunt inhibitori ai capacitatii de absorbtie a calciului.
–    O dieta saraca in fructe si legume si bogata in proteine de origine animala si carbohidrati va duce, in timp, la pierderi in densitatea osoasa.

 

–    Organismul are nevoie de proteine pentru a-si mentine oasele puternice, insa in exces acestea produc sulfati care macereaza calciul din oase. Acest fenomen are loc mai ales in prezenta proteinelor de origine animala si mai putin in cazul celor vegetale.

 

 

–    Oxalatii, alta forma de sare, se gasesc in mai multe alimente si previn absorbtia de calciu atunci cand sunt continuti de acelasi aliment. Cele mai bune exemple sunt spanacul si cartofii dulci. Chiar daca ambele sunt sanatoase pentru organism, nu trebuie considerate surse de calciu, chiar daca il contin. Din fericire, insa, oxalatii nu interfereaza cu calciul continut de alte alimente, chiar consumate simultan.

 

–    Sa consulte medicul privind necesitatea tratamentelor cu hormoni la menopauza.
–    Sa consulte medicul nutritionist in alcatuirea unei diete cu alimente bogate in calciu.

 

Minighid pentru a avea oase sanatoase:

 

1.    Mai mult calciu. Este bine sa se consume alimente bogate in acest mineral in toate etapele vietii.
2.    Exercitii fizice. Activitatea fizica permanenta este una din formele cele mai eficiente de prevenire a pierderii osoase.
3.    Vitamina D. Aceasta vitamina este cfea care ajuta oasele sa absoarba calciul in locul celui consumat.
4.    Bai de soare. Expunerea moderata permite mentinerea nivelelor adecvate de vitamina D.

 

.ro

Foto: www.sxc.hu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *