Diete

Alimentatie sanatoasa cu legume si fructe

Legumele si fructele sunt hrana de baza care mentine celulele tinere si vitale. Prin marea lor bogatie in fibre alimentare, ele sunt stimulente de prim ordin ale tranzitului intestinal, tranzit cu implicatii esentiale atat in echilibrul somatic cat si in cel psihic.

Ele, legumele si fructele, ar trebui sa ocupe un loc primordial in alimentatia noastra.

De ce legume?

Indiferent de sex, varsta, grupa sanguina, ocupatie sau locul unde traim, ar trebui cu totii sa consumam multe legume. Cercetarile din ultimii ani au scos la iveala faptul ca, pe langa substantele nutritive de care corpul are nevoie (proteine, hidrati de carbon, lipide, vitamine, minerale, aminoacizi si acizi grasi esentiali) legumele contin si substante cu efecte pozitive asupra sanatatii, care au capacitatea de a ne proteja de cancer si chiar de a-l combate. Acestea sunt substante fitochimice, multe descoperite, altele inca nu.

Legumele sunt bogate in apa, care contine concentrate de elemente hranitoare, exact in compozitia necesara organismului nostru. Cine mananca multe legume trebuie sa consume mai putine lichide.

Una dintre principalele caracteristici ale legumelor (si ale fructelor) crude sau gatite in anumite conditii este cantitatea importanta de antioxidanti pe care acestea il contin. O teorie importanta afirma ca imbatranirea si boala sunt determinate de procesul de oxidare care are loc in organismul nostru. Oxigenul, materia vitala care da viata celulelor noastre, poate in acelasi timp accelera distrugerea lor. Fenomenul de oxidare din interiorul celulelor noastre poate fi comparat cu rugina care se formeaza pe obiectele feroase cand acestea intra in contact cu aerul. Activitatea oxigenului, daca nu este controlata de antioxidanti, are efect distructiv asupra celulelor corpului nostru si, ca urmare, asupra tesuturilor si organelor. Mai multe studii au aratat ca bolile sunt provocate in special de lipsa de protectie impotriva oxidarii.

Aceste posibile deteriorari pot fi evitate de un organism bine inarmat cu mecanisme de antioxidare si cu substante nutritive antioxidante care se gasesc mai ales in fructe si legume. Beta-carotenul, vitaminele A, C si E si mineralele precum zincul, seleniul, cuprul si magneziul sunt cele mai cunoscute, dar mai sunt multe altele.

Asadar, mancati legume! Ele sunt cea mai buna asigurare de viata pe care v-o puteti oferi. Alegeti-le proaspete, atunci cand e timpul lor in locul unde traiti si evitati sa consumati legume si fructe care vin de departe. Mancati-le proaspat preparate, crude sau gatite, dar evitati sa mancati resturile reincalzite. Pregatiti o cantitate mica, pe care sa o mancati la o masa. Resturile ofera o valoare nutritionala redusa, lipsindu-le ceea ce se regaseste intr-o mancare proaspat gatita – valorile energetice.

6 legume de aur

Specialistii in alimentatie recomanda sa consumam permanent urmatoarele legume care ne asigura sanatatea:

–    Morcovii. Disponibili in orice sezon, morcovii sunt un mijloc deosebit de intarire a imunitatii, au proprietati remineralizante, tonice, antianemice datorita continutului de vitamine (A, B, C). Vitamina A din morcovi contribuie la frumusetea pielii, a parului, a ochilor, ajuta la crestere. Lipsa poftei de mancare poate indica uneori o carenta de vitamina A. Iar beta-carotenul (provitamina A), prin care exceleaza morcovii, este cunoscut pentru reducerea riscului bolilor de inima si cancerului.

–    Broccoli. Aceasta leguma are actiune remineralizanta asupra organismului in perioada de toamna sau iarna. Broccoli – o sursa extraordinara de vitamina C, beta caroten, acid folic – este recomandat in special varstnicilor, pentru ca odata cu inaintarea in varsta, organismul pierde din capacitatea de a fabrica antioxidanti proprii, fiind expus astfel atacului radicalilor liberi. S-a dovedit ca persoanele care mananca sau beau suc de broccoli de doua ori pe saptamana prezinta un risc scazut de a suferi de cancer.

–    Patrunjelul. Ce poate fi mai bun decat o tocanita de legume in care au fost adaugate frunze parfumate de patrunjel? Frunzele de patrunjel se disting nu numai prin mirosul imbietor, ci si prin continutul de vitamina C. 100 g frunze de patrunjel contin 200-400 mg vitamina C, mai mult decat aceeasi cantitate de portocale. Patrunjelul mai contine vitaminele B, E si minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu). Datorita acestora, patrunjelul este un foarte bun diuretic si depurativ.

–    Rosiile. Datorita licopenului (substanta cu proprietati antioxidante) rosiile pot preveni cancerul de prostata in cazul barbatilor, scad riscul de infarct miocardic. Aceste legume contin foarte multa apa – 94 %, avand proprietati detoxifiante si depurative puternice. 100 g rosii contin 17 calorii, 1 g fibre alimentare, 250 mg potasiu, 11 mg magneziu, 25 mg fosfor, 10 mg calciu, 620 mg beta-caroten.

–    Varza. Are un continut ridicat de potasiu (270 mg), calciu (52 mg), vitamina C (50 mg), beta-caroten (380mg). Datorita continutului, varza are efecte benefice in prevenirea unor forme de cancer. S-a demonstrat ca varza contribuie la eliminarea toxinelor din organism si la impiedicarea cresterii tumorilor. In acest sens, varza rosie este chiar mai buna decat varza alba, pentru ca este mai bogata in antocianidine, substanta cu proprietati anticancerigene. De asemenea, are efecte pozitive in cazul bolnavilor de ulcer, de stomac, in reducerea riscului bolilor cardiovasculare.

De ce fructe?

Fructele actioneaza direct prin concentratia enorma de elemente biologice asupra metabolismului, mai ales asupra creierului, a celulelor nervoase si asupra glandelor. Postulatul modern “Sa fim in forma fara grasime” inseamna in primul rand “Sa fim in forma prin fructe”. Cand mancam sau savuram fructe proaspete putem fi siguri ca facem un bine corpului nostru. Indiferent ca este vorba despre lamai, zmeura, portocale, pepene, agrise, grapefruit, papaya, dovleac, afine, struguri, smochine, nectarine, ele sunt pline de elemente hranitoare care va tin in forma.

Toate fructele zemoase sunt purificatoare pentru corpul nostru. Cele dulci si oleaginoase sunt deosebit de hranitoare. Asadar trebuie sa le folosim in alimentatia de fiecare zi, in functie de necesitati si de carente. Fructele ne asigura elementele care vitalizeaza organismul: fier, calciu, iod, sulf, sodiu, arsenic si astfel constituie remedii simple si eficiente impotriva bolilor.

Despre fructe este necesar sa intelegem ca, daca le consumam ca desert, sunt greu digerabile. Fructele zemoase si acide trebuie sa fie consumate inainte de masa si, daca este posibil, in afara meselor, sau sa constituie ele singura o masa. Un aparat digestiv bun, sanatos, tolereaza toate fructele. Este recomandat insa ca fructele acide sa fie consumate la primele ore ale diminetii, separat de orice aliment, pentru a evita fermentatia. De asemenea, este bine sa nu adaugati zahar, mai cu seama zahar rafinat, pe care este bine sa il inlocuiti nu cu indulcitori chimici, ci cu miere, dupa gust.

4 fructe la indemana

In sezonul rece, pentru cresterea imunitatii la infectii medicii nutritionisti ne recomanda sa mancam sistematic urmatoarele fructe autohtone:

– Mere. Un mar tine doctorul departe, insa doua sunt un intaritor veritabil pentru inima si circulatie. Merele contin o mare cantitate de pectina, o fibra solubila care ajuta organismul sa elimine colesterolul si il protejeaza de poluantii de mediu. Marul este tonic, racoritor, depurativ sanguin, fiind recomandat si in astenii, surmenaj, insomnii, artrita, reumatism, guta, colita si gastroenterita. Continand acizi malici si tartanici, merele ajuta la digestie, mai ales a alimentelor grase si la evitarea constipatiei. Cateva mere consumate de dimineata elimina mahmureala. Terapeutii naturisti recomanda merele gratinate, amestecate cu putina miere ca remediu eficient impotriva diareei. Merele ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la echilibrarea cantitatii de zahar in sange.

– Pere. Bogate in vitamine si minerale, ca strugurii, sunt si perele. Delicioasele si zemoasele pere combat stresul acumulat pe parcursul unei zile si energizeaza organismul, marindu-i capacitatea de a tine piept bolilor. Calciul, fosforul, potasiul si vitaminele din grupul B din acest fruct au efect sedativ asupra sistemului nervos. O para indulceste chiar si pe diabetici. Asta pentru ca perele contin fructoza, cel mai dulce zahar natural, care nu solicita pancreasul pentru a produce cantitati mari de insulina. Prin urmare, inlocuiti dulciurile din comert cu pere. Cuprul si vitamina C din compozitie au efect antioxidant si blocheaza radicalii liberi. Totodata, perele asigura sanatatea inimii si a colonului prin concentratia mare de potasiu si fibre, care reduc nivelul colesterolului si elimina toxinele din colon.

– Gutui. Comparativ cu alte fructe, gutuile isi pastreaza proprietatile terapeutice chiar si prin preparare termica. Asadar, va puteti bucura mult timp de gustul lor bun, dar si de proprietatile acestora fie ca le veti consuma ca atare, fie ca le preparati sub forma de compot, dulceata. Gutuile au proprietati antiinflamatorii, astringente, analgezice, emoliente, tonice, digestive, diuretice. Pentru ca sunt bogate in vitamine si minerale, gutuile intaresc sistemul imunitar si, astfel, previn racelile din sezonul rece, cauzate de fluctuatiile de temperatura. Gutuile se recomanda si persoanelor care vor sa slabeasca. Iata care sunt motivele. In primul rand, gutuile sunt bogate in fibre alimentare, impiedicand asimilarea grasimilor. Al doilea motiv: gutuile au proprietati depurative si diuretice, contribuind la eliminarea toxinelor si a kilogramelor in plus.Consumul frecvent de gutui reduce nivelul de colesterol rau, care pune sanatatea inimii in pericol. Iar potasiul pe care il gasim in aceste fructe ajuta la prevenirea bolilor de inima.

– Strugurii. Datorita zaharurilor din compozitie, strugurii reprezinta o sursa naturala de energie. Cu toate ca 100 g de struguri contin 16 g zaharuri, acestea se asimileaza lent, fara a stresa pancreasul. Din cauza continutului ridicat de zahar, diabeticii trebuie sa ii consume cu moderatie si doar la sfatul medicului. Datorita continutului de zahar, strugurii furnizeaza mai multe calorii decat oricare alt fruct (60 pana la 90 de calorii/100 grame), motiv pentru care sunt contraindicati persoanelor supraponderale sau obeze. Samburii de struguri contin uleiuri si acizi grasi esentiali. Asadar, nu ii aruncati! Vitamina C, vitaminele din grupul B, beta caroten, potasiu, magneziu si calciu se gasesc in coaja boabelor de strugure. Pe langa toate aceste substante, strugurii mai contin si resveratrol, substanta care previne bolile cardiace.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *