Diete

Alimentatia optima pentru cardiaci

Dupa toate probabilitatile, alimentatia moderna reprezinta principala cauza incriminata in cresterea “epidemica” a incidentei bolilor cardiace. Popoarele cele mai putin predispuse la cardiopatii, din bazinul mediteranian pana in Japonia, au o dieta bogata in legume si in peste, cu un aport mai scazut de carne. Cu cat mancati mai multa carne, cu atat riscul dvs. va creste; in ceea ce priveste adevarul acestei afirmatii nu exista nici o indoiala.

 

De ce vegetarienii sunt mai sanatosi

A existat la un moment dat un studiu asupra consumului de carne la adventistii “de ziua a saptea” din California; la experiment au participat circa 25153 de persoane, carora li s-a inregistrat incidenta infarctelor de miocard intr-o perioada de peste 20 de ani. Concluziile au stabilit existenta certa a unei legaturi intre consumul de carne si probabilitatea unui infarct miocardic. La categoria de varsta 45-64 de ani, s-a observat ca riscul la care se expun consumatorii de carne este triplu fata de acela al restului subiectilor.

 

Aceste date au fost confirmate de rezultatele recente obtinute de cercetatorii de la Departamentul de Sanatate Publica si Control al Institutului Londonez de Igiena si medicina Tropicala. Ei au comparat obiceiurile alimentare ale vegetarienilor (peste 6000 de subiecti) cu cele ale consumatorilor de carne (5000 de subiecti). Riscul de infarct miocardic s-a dovedit a fi dublu la “carnivori” fata de vegetarieni.

 

Riscul consumului excesiv de lactate si carne

Cu toate ca riscul crescut este consecinta aportului de grasimi inalt saturate, cunostintele noastre despre colesterol si alti constituienti ai carnii sunt inca insuficiente. Se semnaleaza si o asociere intre riscul inalt de afectiuni cardiovasculare si consumul excesiv de produse lactate (lapte, branza) si de oua cu toate ca in acest caz rata imbolnavirilor este totusi nmai mica decat la consumatorii de carne.

 

Interesant este faptul ca excesul de produse lactate se asociaza cu o mai mare incidenta a accidentelor vasculare cerebrale, in timp ce consumul exagerat de carne este strans legat de aparitia infarctelor de miocard. In orice caz, se recomanda reducerea consumului de carne si de produse lactate si limitarea celui de oua, in special prajite.

 

Peste, tofu, soia…

Alimentatia optima pentru bolnavii cardiaci este, fara doar si poate, cea lipsita de carne si de produse lactate si compusa preponderent din proteine vegetale, mai ales tofu, si din carnea anumitor pesti. Aceasta dieta este foarte asemanatoare cu cea asiatica traditionala, si poate explica de ce rata bolilor cardiovasculare la japonezi este echivalenta cu o treime din cea apopulatiei britanice, de exemplu.

 

Paralel cu recunoasterea efectelor benefice ale consumului de pesti carnivori (somoni, ton, hering, macrou), incepe sa devina evident ca tofu, o pasta din seminte de soia, are incontestabile virtuti terapeutice si poate explica longevitatea asiaticilor.

 

O trecere in revista a efectelor benefice ale preparatelor de soia confirma faptul ca ele reduc nivelurile de colesterol si trigliceride si cresc nivelul de HDL-colesterol. Un grup de oameni de stiinta italieni de la Universitatea din Milano a descoperit ca inlocuirea, timp de numai trei saptamani, a preparatelor din carne cu cele din soia are ca rezultat o scadere cu 21 % a nivelurilor de colesterol si cu 15 % a trigliceridelor, precum si o crestere a valorilor HDL-colesterolului.

 

Mai mult decat atat, avantajele consumului de soia sunt semnificative la persoanele a caror alimentatie era bogata in colesterol. Boabele de soia sunt relativ bogate in fosfolipide care preiau colesterolul in exces din interiorul arterelor si preiau colesterolul in exces din interiorul arterelor si previn depunerea sa pe peretii vaselor. Astfel se poate explica, fie si partial, modul in care soia este capabila sa reduca nivelurile colesterolului in sange.

 

Puteti mari adaosul de asemenea fosfolipide adaugand o lingurita cu varf de granule de lecitina (deriva din soia si se poate procura in magazinele naturiste) cerealelor de la micul dejun. Aceasta are o capacitate remarcabila de scadere a nivelului colesterolului si a trigliceridelor din sange. Unul din experimente a evidentiat reducerea nivelurilor de colesterol cu 31 % , ale trigliceridelor cu 30 %, in timp ce HDL-colesterolul a crescut si LDL-colesterolul a scazut – toate acestea in doar patru saptamani.

 

Exista multe modalitati de a imbogati alimentatia dvs. cu produse din soia. Laptele de soia poate inlocui laptele din cerealele sau bauturile dvs. Tofu se prezinta sub diverse forme – marinat, afumat, inabusit sua simplu (tare sau moale). Puteti chiar prepara chiar fripturi de tofu, punand la gratar bucatele de tofu afumat, asezonat cu sos de friptura. In acest scop este mai bine sa folositi tofu tare, cel moale servind ca adaos in supe si in deserturi, in locul cremelor.

 

.ro
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *