Alianţa de Guvernare a ajuns cu bătălia pe ciolan la nivel de prefecţi: „Sunt județe pe care le vrem toți, cum ar fi Clujul”

Că tot s-a terminat cu bine etapa I de vaccinare (în sensul că nici vorbă), liderii Coaliţiei de Guvernare s-au strâna la o nouă rundă de discuţii pe ciolan, bătălia cea mai crâncenă în această etapă dându-se, conform surselor Digi24, pe funcţia de prefect al judeţului Cluj. USR-PLUS i-ar băga o sulă-n coaste lui Boc.

După eșecul negocierilor de săptămâna trecută, liderii celor trei partide s-au reunit pentru a discuta din nou care vor fi oamenii ce vor ocupa funcțiile de prefecți și subprefecți.

După mai bine de două ore de discuții și de contraziceri, liderii au decis să amâne întâlnirea pe ziua de miercuri. Blocajul în coaliție constă în împărțirea județelor pentru fiecare partid, unde să își numească prefecții.

Încă de săptămâna trecută liderii PNL și USR PLUS au revendicate județele importante din România.

„Sunt județe pe care le vrem toți. De exemplu, Cluj, Sibiu, Constanța, Timiș sau Iași”, citează Digi24 surse din cadrul negocierilor.

Potrivit algoritmului stabilit la negocierile pentru formarea guvernului, PNL ar urma să numească prefecți în 23 de județe, USR PLUS în 14 și UDMR în 5 județe. De asemenea, PNL va avea 47 de subprefecți, USR-PLUS - 28 și UDMR - 10.

Ludovic Orban a venit cu propunerea ca PNL să își numească prefecții în județele în care au și funcția de președinte de Consiliu Județean, tocmai pentru a fi o mai bună colaborare la nivelul județului.

Reprezentanţii USR-PLUS la negocieri nu a fost de acord cu propunerea făcută de Ludovic Orban. Liderii USR-PLUS au propus să se tragă la sorţi județele. Sistemul de tragere la sorţi ar merge după următoarea schemă: PNL alege primul, urmat de USR-PLUS și UDMR, după care, de la a doua tragere, PNL alege câte 2 prefecți, iar USR-PLUS și UDMR câte unul.

Nici reprezentanţii UDMR nu a fost de acord cu propunerea lui Ludovic Orban, și ei cer să primească și alte județe, în care nu au deja președinți de Consiliu Județean sau primari.

Adauga comentariu