Alex Bologa, sportivul care se pregătește la Cluj, medalie de bronz la Jocurile Paralimpice

Sportivul Alexandru Bologa a obținut medalia de bronz la Jocurile Paralimpice, la categoria 60 de kilograme, în competiția de Judo. 

Alex a câștigat dramatic, la golden score, lupta de la 60 kg cu Sherzod Namozov, din Uzbekistan. Aurul a revenit lui Vugar Shirinli, Azerbaijan, argintul lui Anuar Sariyev, Kazakhstan, celălalt bronz lui Recep Ciftci, Turcia.

Este a doua medalie de bronz pentru român, după cea de la Rio 2016.

Alex Bologa s-a născut în Derșida, un sat în comuna Bobota, județul Sălaj. Din fragedă tinerețe a avut probleme de vedere și de la vârsta de 7 ani este complet nevăzător. A plecat la Cluj-Napoca pentru a urma cursurile unei școli speciale, apoi ale Liceului special pentru deficienții de vedere. După ce a absolvit liceul s-a înscris la două facultăți: Psihopedagogie Specială și Kinetoterapie, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

În clasa a 6-a a fost descoperit de Sally Lamont, președintele Comitetului Paralimpic Român.[3] Astfel a fost selecționat în cadrul unui program judo pentru nevăzători și a început să se pregătească la Centrul Olimpic din Cluj.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a câștigat medalia de argint în proba de urmărire individuală pe velodrom pe 4.000 de metri la Jocurile Paralimpice Este aceeași probă la care Novak obținuse aurul la Londra, în 2012.

 

Adauga comentariu