Alegerile APPC, film de groaza si plict

Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj (APPC) a avut o seara de alegeri de pomina, cu zbierete, amenintari si injurii. Fara mari decizii. Marea lor corectitudine s-a oprit la usa incuiata, inspaimantati de “pericolul” reformei si a aducerii la viata a unei organizatii a carei conducatori au candidat mereu numai ca sa o salveze de cei de dinainte. O organizatie pe care nu dadeau prea multi bani pana a fost amenintata de ceva nou.

Seara alegerilor a inceput cu amabilitati frivole, zambete subtiri si priviri piezise. Pe usa salii de sedinta a Casei TIFF s-a lipit o lista tiparita cu numele fericitilor care au voie sa intre la mult discutatele alegeri. 47 de membri, plus cativa simpatizanti, fara drept de vot. Ulterior, lista votantilor a fost imbogatita cu nume noi, oameni care s-au trecut singuri, cu pixul, in zeflemea, chiar langa masa refuzatilor.

Jurnalisti neinsemnati, doar Sabin Gherman, Florin Danciu, Sorin Rasnoveanu, Pavel Azap, Mihai Hossu, Mircea Sime, Adina Fartusnic, Elza Almasi sau Liviu Alexa. Prostii. Cei care credeau ca fac si ei parte din comunitate si ca pot sa contribuie la mai-binele breslei zdrentuite si lovita crunt de criza si neajunsuri. Dar nu, noua ne e bine asa, lasati-ne sa ne leganam mai departe. A trecut ora anuntata, si, la un semn al sefei Cosmina Fernoaga, Cosmin Puris de la Faclia de Cluj incuie rapid usa pe dinauntru, cu cheia. Totusi, au intrat cativa din afara asociatiei, cum ar fi demisionarul Ionel Lespuc, cu laptopul in brate, sau Tudor Stirbu, care nu a fost niciodata membru.

Se face apelul, dupa ce sefa a atras atentia ca un votant nu poate prezenta decat o singura procura. Multi intra forfotiti pe parcurs, ori dupa ce au inceput lucrarile. Nici nu a inceput bine sedinta, ca se aud si primele bombaneli din spatele salii. Ca nu-i bine, ca nu-i legal, ca mai repede. Ca de ce sa se mai explice procedura, de 10 ani tot asta facem! Ce mai conteaza colegii mai noi, care nu inteleg nimic? Colegul Mihai Bacalu a avut o singura preocupare pe tot parcursul alegerilor: sa se termine mai repede, ca Ansamblul Romanasul implineste 40 de ani!

Se propune votarea ordinii de zi, atat de repede, incat lumea din spate nu a inteles despre ce e vorba, dar a ridicat mana, entuziast. Nu o data, ci de doua ori.

Se propune votarea celor de afara, care nu au navalit cu pumni si flacari pe nas, asa cum se temea conducerea, nici macar dupa ce usa nu a mai fost incuiata. Sefa APPC taie rapid orice discutie: s-a votat ordinea de zi, hai sictir! Urmeaza propunerile pentru conducere si secretariat. Se fac recomandari peste recomandari, cei mai multi refuza sa isi asume responsabilitati.

Programul lui Liviu Alexa e asumat de candidatura Ioanei Oros. Priviri piezise, coteli, forfecari de culise. “Ti-am zis eu!”, spuneau privirile satisfacute ale multora. Ba mai candideaza si Andra Daria Szasz, ba si Florentina Tatar, la secretar. Oroare! E momentul in care si Mihai Prodan decide sa se propuna pentru functia de secretar. Multe priviri indecise s-au oprit pe discursul subtire al lui Remus Florescu, altele pe atitudinea pacifista a lui Cosmin Puris. Se trece la vot. Fiecare isi ia hartiuta stampilata si semnata si trece cate patru nume. La comisia de numarare a voturilor iar e vacarm. Se fac iar propuneri peste propuneri. Se decide pentru echipa de ziaristi din Turda si Dej, pentru un plus de neutralitate, plus Elena Stanciu.

Pauza. Se iese afara. Ironii, forfecari infundate si tigari fumate cu nervi.

Se dau rezultatele. Remus Florescu e castigator, cu 21 de voturi, urmat de Bogdan Stanciu si Cosmin Puris. Moleseala, zambete usurate. Urmatoarea sesiune de vot e doar o formalitate plictisitoare: cum ceilalti doi nu ravnesc la tilul de presedinte, este votat doar Florescu.

O noua pauza, cel putin o treime din participanti dau bir cu fugitii.

Se reia sedinta, presedintele e anuntat rapid, dupa care se trece la asteptatul punct “diverse”, unde au fost expediati toti cei care au vrut sa propuna cate ceva pe parcurs. Atunci explodeaza iar Problema, marul discordiei pe care s-au batut copios membrii APPC, pe forum, cateva saptamani - Proiectul european.

Se fac cateva propuneri de bun simt, Cosmina Fernoaga da sa spuna ca isi asuma greseala de a nu discuta cu membrii asociatie despre proiectul european  “Femeia in viziunea mass-media – Factor de echilibru si egalitate”. Izbucneste, insa, un scandal infricosator si isi pierde cumpatul. Ziaristii de la Turda spun ca au aflat din intamplare de proiect si au fost socati. Cosminei i se cere socoteala pentru ca a introdus in echipa doar apropiati de-ai ei, fara sa le dea si altora posibilitatea sa candideze. Ea striga ca ”Trebuie sa vad de unde scot 10.000 de lei pentru a face proiectul!” si ca putea sa il faca pe asociatia ei. Jumatatea din spate a salii e in picioare, toti striga deodata. Doi jurnalisti sunt gata sa se ia la bataie. “Ai imprumutat bani!”, “ Te droghezi prin cluburi”, isi arunca unul altuia. Totul a pornit de fapt de la Luminita Silea, introdusa in proiect pentru prietenia cu Cosmina. Ambii striga cat ii tin puterile, s-au inrosit la fata si nu tin cont de cei care vor sa ii linisteasca. Ies afara, unde conflictul se aplaneaza. Grabitii fac presiuni sa se grabeasca discutiile, asa ca proiectul ramane in plata Domnului.

Fosta sefa a APPC anunta ca Florentina Tatar se retrage, pentru ca era o participare la alegeri cu echipa. Toti se uita spre Prodan, care, brusc, s-a razgandit. Nu mai vrea sa fie secretar. Lumea striga, nu ai de ales, tu esti secretar! In cele din urma, accepta si se voteaza pentru el, aproape in unanimitate. O data depasit acest punct, se fac alte propuneri. Elena Stanciu, membra fondatoare, precizeaza ca isi aminteste cum au izbucnit injuraturile pe forum a treia zi de la deschiderea lui, constata ca nu s-a schimbat nimic in 10 ani si propune sa se gaseasca o cale de control a situatiei. Adunarea e de acord, dar nu se voteaza nimic in acest sens.

Fosta conducere nu uita insa sa supuna votului restrictionarea accesului in APPC si a participarii la alegeri. Prima propunere e uluitoare: participantii sa aiba 5 ani de presa, iar pentru candidatura la sefie sa aiba trei in APPC. Se mai reduc insa anii si se voteaza rapid, sa se termine o data. Galagia e maxima, din spate se contesta tot ce se discuta, in timp ce altii vor doar sa se termine o data. Prodan sare cu alta propunere: sa fie exclus Alin Golban, pentru comportament neadecvat. Nu e nimeni de acord, se discuta aprins, e nevoie de o sanctiune, dar nu atat de extrema.

Nu se ajunge la nici o concluzie. Tibi Farcas vine cu alta propunere: sa fie ajutat cu bani Tudor Stirbu, colegul de presa care tocmai a pierdut un proces de calomnie si are de platit cateva mii de euro. De vina e Mihai Gotiu, sinistrul fost sef APPC, “Evul Mediul al APPC-ului”, care nu si-a mai asumat schimbarea titlului care i-a adus atatea necazuri lui Stirbu, spune el.

Se voteaza in unanimitate, dupa care Eugen Olariu ii uluieste pe toti: isi doneaza banii care i se cuveneau de la APPC pentru activitatea de secretar. Se declara, in sfarsit, finalul sedintei.

Fara sa se mai voteze si comisia de cenzori, asa cum ar fi prevazut statutul. Cu totii rasufla usurati: a trecut potopul, am scapat de Alexa, putem in continuare sa ne prefacem ca avem o asociatie.

Comentarii

Zorin Diaconescu

16.05.2014 17:02

Mulţumesc Celui de Sus şi legilor acestei ţări că mi-au îngăduit să ies la pensie. Vă doresc să mai apucaţi multe alegeri şi poate şi un dram de înţelepciune - îndemn să căutaţi răspunsul la 2 întrebări:1. pe cine reprezintă asociaţia?2. care sunt obiectivele ei?Dacă cele 2 răspunsuri sunt clare, nu contează cine va fi şef.Să auzim numai de bine.Zorin

cristina

17.05.2014 07:51

In tot raul e si un bine. Pare ca presa s-a trezit, e vie! Eu credeam ca a murit de multa vreme. A fost nevoie de energia lyi alexa, asa ca o resuscitare a unui om cu voltii salvarii. Acum a revenit, sa speram ca respiratia le va fi curata, acum ca au vazut ca nu sint de capul lor pe lumea asta.

Adauga comentariu