Diete

Alcoolul, intotdeauna consumat cu moderatie

Alcoolul este un nutrient la fel ca proteinele, lipidele si glucidele, cu deosebirea ca nu “hraneste”. In schimb, aportul sau caloric este substantial, chiar daca – asa cum vom vedea – alcoolul nu este sistematic stocat sub forma de grasime corporala.

 

Alcoolul are o valoare energetica? Acest aliment obtinut din fermentarea glucozei are o valoare calorica deloc neglijabila: 7 calorii per gram. Si totusi, alcoolul nu hraneste, adica nu ofera organismului energie; prin urmare, paharutul baut pentru a prinde puteri sau pentru a ne incalzi este doar un mit.

 

Caloriile din alcool

Caloriile furnizate de alcool sunt imediat arse, in principal la nivelul ficatului. Tot ficatul, pe de alta parte, are rolul de a distruge grasimile provenite din alimentatie. In vreme ce descompune alcoolul, acest organ nu mai poate degrada si grasimile. Drept rezultat apar kilogramele in plus, ca urmare a lipidelor, nu a alocoolui, asa cum am fi tentati sa credem.

 

De aceea, in cadrul unui regim de slabire nu trebuie sa consumati cantitati mari de alcool. In plus, daca doriti sa beti doua pahare de vin pe zi, reduceti consumul de grasimi. Prin urmare, in orice regim de slabire este de dorit sa evitati cuplul alcool / lipide.

 

Aportul caloric al diverselor bauturi alcoolizate:

–    1 aperitiv de anason (pastis)(40 ml) = 130 calorii;
–    1 bere (330 ml) = 125;
–    1 coniac (40 ml) = 190;
–    1 cupa de sampanie = 80;
–    1 gin (80 ml) = 195;
–    1 Martini (80 ml) = 128;
–    1 pahar de cidru (150 ml) = 65;
–    1 pahar de vin alb (150 ml) de 10º  = 93;
–    1 pahar de vin rosu (150 ml) de 10º  = 93.

 

Cantitati-limita de alcool

Sa ne amintim ca alcoolismul este o veritabila boala, care antreneaza consecinte negative  pentru sanatate si pentru viata socio-profesionala a individului (ca de altfel si pentru cei apropiati). Consumul excesiv de alcool poate provoca ciroza, tulburari neurologice, cancere, pancreatite, de asemenea mareste nivelul triglicidelor din sange etc.

 

Un pahar baut cu prietenii este un act social, dar alcoolul trebuie – conform formulei deja incetatenite – “consumat cu moderatie”. Doua pahare de vin pe zi, baute de preferinta in timpul meselor, sau un aperitiv alcoolic neindulcit nu constituie niciodata o problema.

 

Cum se calculeaza cantitatea de alcool continuta intr-un pahar?

Trebuie sa stiti:

–    Volumul de bautura in centilitri (capacitatea paharului).
–    Taria alcoolului, in grade.

 

Formula este urmatoarea: Cantitatea de alcool (in g) = taria alcoolului x 0,8 x volumul (in cl) / 10; adica, pentru 25 cl de bautura de 10º tarie: 10 x 0,8 x 25 / 10 = 20 g de alcool (adica 140 de calorii).

1cl = 10 ml.

 

Alcoolul in preparate

Numeroasele retete culinare contin o cantitate mica de bauturi alcoolizate, iar combinarea alcool / lipide are nedorita “abilitate” de a ingrasa. Fiti linistiti insa: alcoolul adaugat in preparatele culinare se evapora la gatit, iar in preparat nu ramane decat aroma subtila a berii, a vinului sau a whisky-ului folosit. Pe de alta parte, consumam mai multe calorii atunci cand mancam ceva gustos, decat atunci cand inghitim ceva fad; prin urmare, avem tot interesul sa adaugam  si putin alcool… cu aceasi moderatie !

 

Alcoolul si colesterolul LDL

Este deja stiut ca, in cantiati moderate, alcoolul are un efect benefic asupra inimii si a vaselor de sange, marind colesterolul “bun”. Consumul de vin rosu pare indeosebi indicat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Pe langa faptul ca mareste nivelul colesterolului “bun”, taninurile si polifenolii continuti in vinul rosu reduc capacitatea de coagulare a sangelui. Acesta este, fara indoiala, unul dintre motivele pentru care incidenta bolilor cardiovasculare in randurile populatiei franceze este mai redusa, in ciuda unei alimentatii bogate in lipide, comparativ cu situatia din Statele Unite sau din tarile nordice.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *