Din oras

Albia Somesului, invadata de gunoaie. Primaria si Apele Romane, invinse de lipsa de educatie

Zeci de deseuri menajere, PET-uri, materiale de constructii ajung in raul Somes, iar o mare parte din acestea ajung sa fie deja parte din peisajul cotidian. Clujenii trebuiau sa se bucure deja de proiectul „Aproape de Somes”, cu pontoane si pavilioane ca locuri de intalnire, relaxare si dezbatere. Din pacate, nu numai ca asta nu s-a intamplat inca, dar malurile raului sunt mai degraba focare de infectie.

 

Deseurile de pe malul Somesului au ajuns acolo din indiferenta oamenilor. Din pacate, singura sansa ca albia raului sa fie curata si placuta din punct de vedere estetic este ca oamenii sa o si curete. Acest lucru nu se intampla insa.

In ultimii ani, asociatii non-guvernamentale au incercat sa promoveze actiuni prin care Somesul sa fie curatat, dar si campanii de educare a populatiei pentru a proteja natura. Din pacate, in ciuda eforturilor, nimic nu s-a schimbat, iar albia Somesului arata dizgratios.

„Sincer nu mai suport sa vad indiferenta autoritatilor si a cetatenilor acestui oras fata de subiectul Somes. Nu arata el extraordinar inainte, dar dupa ce au distrus 4 insule care erau chiar placute la vedere si au creat un dig absolut oribil s-a distrus si curentul raului. Acum e o mlastina care aduna gunoaiele venite din amonte, ma refer in special la portiunea Babes-Garibaldi. Capitala culturala…”, a semnalat nemultumit un cititor Ziar de Cluj.

Legal, sunt doua institutii care institutii care sunt responsabile de starea raurilor: Apele Romane si institutia publica pe teritoriul careia tranziteaza raul, adica in cazul de fata Primaria Cluj-Napoca. Din pacate, in ciuda actiunilor de constientizare si ecologizare, rezultatele intarzie sa apara. Dan Canta, directorul Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa, sustine ca in mod constant se merge pe teren in comunele din amonte si incearca sa li se explice oamenilor cat de nocive sunt deseurile aruncate in rau. Mai mult, au fost sanctionate anumite Primarii, insa este o munca de sisif.

„Noi facem lucrari de intretinere, unde apare vegetatie, dupa un plan bine stabilit si ori de cate ori e cazul intervenim pe chesiuni punctuale. Din pacate, in cazul deseurilor e greu de anticipat  pentru ca vin din amonte, sunt aruncate de oameni care nu au o educatie corespunzatoare si din punctul asta de vedere nu avem ce face”, spune Canta.

Totodata, directorul Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa, spune ca in zona parcul Babes – podul Garibaldi sunt probleme din cauza unei specii de plante invazive – elodeea, care ar fi vizibila cu precadere cand nivelul raului e mic. Din pacate, planta nu poate fi eliminata deoarece costurile foarte mari, astfel ca inca se cauta solutii pentru aceasta problema.

Din 2015 vom avea un Somes mai curat

Chiar daca momentan Somesul nu este o zona de promenada tocmai placuta, de anul viitor am putea scapa de gunoaiele care invadeaza raul.

„Anul viitor vom construi un sistem de colectare a mizeriilor care vin din Floresti si din satele din zona. Acesta va fi construit in amonte de barajul din Manastur si speram ca daca nu vor arunca locuitorii din Cluj mizerii sa avem un rau curat macar pana la iesirea din oras”, adauga Canta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *