In vizor

Alba-neagra cu avizul Consiliului Concurentei. Razboiul orgoliilor amana soarta RAADPP pentru inca doua saptamani

Un nou episod tragicomic din serialul “RAADPP societate sau directie” s-a consumat azi in plenul Consiliului Judetean Cluj. Mihai Seplecan a adus grave acuzatii comisiei care a elaborat proiectul de transformare a Regiei Autonome de Administrare a Deomeniului Public si Privat in scoietate comerciala si a sustinut proiectul de hotarare de modificare a regiei in directie subordonata CJ Cluj. Avizul verbal a Consiliului Concurentei din urma cu doua saptamani nu a fost in concordanta cu adresa CJ Cluj, fapt ce a facut ca schimarea statutului juridic al RADDPP sa fie amanata inca o data pentru sedinta din luna octombrie.  

In 18 septembrie, printr-o adresa transmisa Consiliului Concurentei, CJ Cluj a solicitat un raspuns ferm  cu privire la oportunitatea transformarii RAADPP in societate comerciala si la activitatea pe care aceasta societate o va presta. Potrivit raspunsului oferit de Consiliul Concurentei, acesta si-a dat acordul asupra activitatilor pe care urmeaza sa le desfasoare noua societate comerciala cu precizarea ca, la anumite servicii pe care noua societate le va putea presta pentru CJ Cluj, din punct de vedere legislativ, se va impune organizarea de licitatii si nu incredintarea directa, astfel incat sa le fie permis si altor prestatori sa participe la acele lucrari.  

Potrivit unor surse Ziar de Cluj, in 22 septembrie Mihai Seplecan impreuna cu Simona Gaci s-au deplasat la Bucuresti pentru mai multe lamuriri. In urma discutiilor avute la Bucuresti azi in mapa consilierilor judeteni a fost adaugat un document despre care Mihai Sepelecan a afirmat ca este un aviz negativ din partea Consiliului Concurentei, motiv pentru care a retras de pe ordinea de zi proiectul de transformare a RAADPP in societate si a promovat un alt proiect de hotarare prin care a incercat schimbarea regiei in directie direct in subordinea CJ Cluj. Potrivit opiniei majoritatii consilierilor judeteni raspunsul Consiliului Concurentei nu a vizat proiectul de hotarare propus spre avizare care prevedea schimbarea statutului juridic al RADPP in SA, motiv pentru care nici proiectul de rezerva propus de Mihai Seplecan, legat de tarsnformarea in directie, nu a trecut la vot. 

Mircea Avram, directorul RAADPP, s-a prezentat azi la sedinta CJ Cluj pentru a le reaminti consilierilor prezenti ca a tratat cu seriozitate modalitatea prin care se doreste transformarea RAADPP in societate comerciala si ca avizul verbal primit de la Consiliul Concurentei in urma cu 2 saptamani a fost discutat in amanunt, iar proiectul de hotarare transmis spre aprobare la Bucuresti a fost conform cu cele convenite cu reprezentantii Consiliului Concurentei.

“Am tratat cu maxima seriozitate aceasta problema. Transformarea in directie sau in regie se intampla de la 1 ianuarie. Am fost la Bucuresti si am discutat punct cu punct cu cei de la Consiliul Concurentei ceea ce am discutat in comisie, ca aveam mandatul comisiei formata din consilierii judeteni, aparatul de specialitate al Consiliului si noi (RAADPP). Sa nu credeti ca ne putem juca si sa nu spunem adevarul. Daca Consiliul Concurentei va spune ca se transforma in directie sau societate, eu am incercat sa respect vointa acestor oameni”, a declarat Mircea Avram in plenul sedintei.

Presedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, folosindu-se de instiintarea Consiliului Concurentei, si-a dorit promovarea proiectului de transformare al RAADPP in Directie subordonata Consiliului Judetean. Totodata, Seplecan a atacat inclusiv activitatea comisiei de specialitate care a elaborat proiectul de hotarare transmis spre avizare Consiliului Concurentei, amintind ca de fapt timp de doua luni activitatea comisiei a fost nula. 

“O sa vedeti, astazi inca nu era acel aviz primit si acuma, cum spui tu, Avram, ca il ai de acum doua saptamani? Timp de 2 luni de zile, domnule Tuluc, ce ati facut? De ce aceasta comisie?  Adica veniti sa imi spuneti astazi mie, dupa 2 luni ce v-am spus ca nu sunteti in stare si nu o sa fiti in stare nici dupa o luna, nici dupa doua luni de zile sa veniti cu o solutie viabila legala si constructiva. Le spun tuturor consilierilor care cred si respecta legea sa voteze acest proiect si sa mergem mai departe. Eu pot sa imi asum public daca primeste aviz favorabil de la Consiliul Concurentei. Doua luni de zile nu ati facut nimic, si pe jos puteati merge pana la Bucuresti si sa veniti cu un aviz de acolo. Domnul Avram de doua saptamani plangea pe Facebook ca era foarte fericit ca a primit acel aviz care nu a ajuns astazi inca aici”, a afirmat Mihai Seplecan. 

Reprezentantii comisiiei care a elaborat proiectul de hotarare transmis la Bucuresti au sustinut faptul ca raspunsul oferit de catre Consiliul Concurentei este unul informal si ca de fapt mai trebuie sa astepte inca aproape doua saptamani pentru a sti cu siguranta care este varianta finala agreata de acesta.

“Comisia a venit cu o propunere de proiect de hotarare care nu putea sa primeassca avizul atata timp cat dumneavoastra nu le-ati comunicat Consiliului Concurentei. Avizul formal al Consiliului Concurentei se da pe proiectul de hotarare. Intr-adevar RAADPP-ul si domnul director s-a dus cu draftul de studiu de oportunitate si cu draftul de proiect ca sa discute in prealabil daca ar mai trebuit completat cu ceva. Pe acel draft a primit raspunsuri favorabile, insa Consiliul Concurentei nu se putea pronunta pe un act administrativ care nu i-a fost comunicat. Din momentul in care aparatul tehnic vi l-a pus al dispozitie si l-ati semnat si l-ati introdus pe ordinea de zi, cat a trecut de atunci? In 10 zile se putea trimite, pentru ca trebuia facuta o adresa de inaintare prin care sa spunem “inaintam proiectul de hotarare cu privire la avizul prevazut de articolul 8 din Ordonata 77″. Aceeasi ordnanta spune ca Consiliul Concurentei se pronunta in maxim 20 de zile lucratoare. Pentru acel proiect de hotarare noi ar fi trebuit sa asteptam pana cand vine acel aviz negativ sau pozitiv”, a declarat Calin Tuluc, consilier judetean, membru al comisiei.

Consilierii judeteni au reprosat aparatului executiv din cadrul CJ Cluj faptul ca nu au primit documentatia pentru proiectul retras azi de pe ordinea de zi a sedintei.

“Proiectul de hotarare de CJ care aproba in anexa studiul de oportunitate si delegarea directa a gestiunii acestui serviciu a unei parti din serviciul public de administrare a domeniului public si privat a fost transmis scanat pe mailul Consiliului Concurentei in 23 septembrie 2015 cu adresa 17.403 cu solicitarea de a se emite avizul. Am primit un punct de vedere. Este raspunsul pe care l-am primit ieri pe fax, este raspunsul la adresa noastra 17.403. Este raspunsul trimis de Consiliul Concurentei la solicitarea CJ Cluj”, a  afirmat Simona Gaci, secretarul judetului. 

La sfarsitul sedintei de azi rezultatul meciului “Sepelcan-Avram, directie sau societate”, s-a incheiat la egalitate, singurii care au avut de suferit fiind angajatii RAADPP a caror soarta depinde de amanarea schimbarii situatiei juridice a regiei.

“ Vom astepta inca 10 zile pentru un aviz, sa stim daca e alba sau neagra. Daca nu se va putea decat directie, vom face directie. Cine vrea ramane, cine nu, nu. Daca se va face societate, va fi societate. Eu am respectat si m-am batut pentru interesele oamenilor. Mai mult nu am ce sa declar. Cu acest individ Seplecan nu am ce mai povesti pentntru ca pe mine nu ma umileste nimeni. Bucurestiul a spus ca hotararea sa fie in conformitate cu ce am discutat noi acolo, sa nu se schimbe pentru ca nu prea au incredere in Cluj. Aveau incredere foarte buna intre ghilimele despre Cluj, cu asta am spus totul. La mai mutle autoritati la care am fost, a fost aceeasi atitudine si nu vreau sa mearga iar Seplecan pe acolo si sa faca galagie. Eu sunt dispus maine sa plec daca se adevereste ca din cauza mea are de suferit institutia, dar pe mine Seplecan nu ma umileste. Pentru Seplecan toti sunt hoti, de la Ciceo, Avram, Platon, Gavrea, toti sunt hoti, ceea ce nu este in regula. Circul asta nu a fost niciodata. Nu vedeti ca totul e blocat in judet? Asa nu se mai poate. Intotdeauna un conducator sa stea hotarat si sa te duca la o solutie constructiva, nu distructiva. Dar sa ajungi sa umilesti, pe cine? Pe oamenii cu experienta in spate, pe mine, pe Ciceo, pe Platon, pe Gavrea? Pana acum am incercat sa fiu un om elegant, dar nu se mai poate, nu mai stau de vorba cu acest individ”, a declarat Mircea Avram pentru Ziar de Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *