In al doisprezecelea ceas, proprietarii Conti au obtinut un certificat de urbanism pentru reabilitarea imobilului

Conti se darama. Incetul cu incetul cladirea emblema ajunge pe trotuar. Aseara o clujeanca a fost ranita dupa ce un ornament al cladirii i-a cazut direct in cap. Proprietarii au ignorat timp de doi ani somatiile Primariei privind efectuarea unor reparatii urgente. Apoi, cu o doua zile inainte de accident, au obtinut un certificat de urbanism pentru reabilitarea imobilului. Procedura este una premergatoare autorizatiei de constructie, asa ca clujenii mai au de asteptat pana sa vada vreun demers de reparatie la Conti. In acelasi timp, proiectul mult trambitat de reablitare din fonduri proprii a 10 imobile aflate in stare avansata de degradare, bate pasul pe loc. Nu s-a organizat pana acum licitatia pentru executia reparatiilor, pentru ca o alta licitatie, pentru efectuarea expertizelor pe aceste cladiri si altele degradate ale orasului, a fost anulata. Prin urmare nu exista experti contractati care sa puna degetul pe rana si sa specifice natura reparatiilor atat de urgente. Asadar totul este in asteptare, iar cladirile se pravalesc peste trecatori.

Primaria a inclus inca din 2013 cladirea Conti pe o lista de 18 imobile aflate in stare avansata de degradare. Apoi a continuat cu somatii, iar proprietarii au raspuns cu o solicitare de autorizatie de constructie, neaprobata nici pana azi.

“Proprietarul SC NAPOCAMIN SRL a fost notificat de Primarie in februarie si in septembrie 2014 pentru efectuarea lucrarilor de reabilitare. Proprietarul nu a depus actele solicitate (acordul notarial si nota tehnica de constatare in conformitate cu prevederile HCL nr. 358/2013). in paralel, proprietarul a demarat procedura de autorizare, pentru imobilul in cauza fiind emis Certificatul de Urbanism nr. 424/04.02. 2014 in scopul “Reabilitare hotel New York, recompartimentare spatii existente, restaurare fatade, amplasare firme luminoase”. Nu s-a emis nici o autorizatie de construire in urma acestor demersuri din cauza faptului ca proprietarul nu a depus la documentatie Avizul Directiei judetene pentru cultura si culte si patrimoniul cultural national Cluj si Certificatul de urbanism impreuna cu Planul de situatie vizat din documentatia care a stat la baza emiterii  acestuia. La inceputul lunii noiembrie 2015, Politia Locala a somat proprietarul sa realizeze lucrari de reabilitare in regim de urgenta, starea avansata de degradare a acestuia reprezentând un pericol public. In paralel, proprietarul imobilului, SC NAPOCAMIN SRL,  a solicitat un nou certificat de urbanism, care s-a eliberat luni, 7 decembrie 2015, in vederea reabilitarii si refunctionalizarii imobilului, refatadizarii, recompartimentarii interioare, amplasare firme luminoase pe fatada, racorduri si bransamente la adresa Napoca nr. 1”, a explicat Iulia Persa, sefa Biroului Mass-Media a Primariei Cluj-Napoca.

 Aceasta a mai aratat ca in anul 2015 au fost identificate si somate 558 de imobile in stari diferite de degradare. Din acestea, 40 sunt in stadiu avansat de degradare, iar 116 vor intra, ca prima urgenta, in programul de refatadizare. De asemenea 19 cladiri sunt reparate in aceasta perioada in regie proprie de cei care le detin.

“Conform legii 153/2011, proprietarii au urmatoarele obligatii: contracteaza proiectarea si executarea lucrarilor de interventie, in conditiile legii; organizeaza receptia la terminarea lucrarilor, precum si receptia finala la sfârsitul perioadei de garantie de 5 ani si completeaza cartea tehnica a constructiei cu documentele aferente lucrarilor de interventie executate. Sanctiunile pentru nerespectarea acestor prevederi se aplica de catre prefect”, a mai punctat Iulia Persa.

In acelasi timp elevii Liceului Unitarian Janos Zsigmond au “adoptat” hotelul Continental in cadrul programului “Gardienii patrimoniului – Adopta un monument” si isi propun sa organizeze campanii prin care sa atraga atentia asupra starii de degradare a acestuia.

Adauga comentariu