Din oras

Ajutorul pentru plata chiriei, un mega eșec. Doar 19 persoane primesc bani pentru închirierea unei locuințe. Regulamentul va fi schimbat

Din 2018, când s-a dat startul programului de ajutor pentru plata chiriei pentru persoanele nevoiașe din Cluj-Napoca, doar 19 persoane mai beneficiază în prezent de acest sprijin. Au fost depuse doar 170 de cereri, deși numărul persoanelor defavorizate din oraș este de ordinul miilor. Doar la Pata Rât trăiesc în jur de 1500 de oameni. Din cauza condițiilor mult prea dure și a refuzului proprietarilor de a primi persoane nevoiașe în chirie, acum Primăria propune schimbarea regulamentului.

De la demararea acestui program social, din martie 2018 și până la 31 ianuarie 2020 au fost înregistrate 170 cereri privind acordarea ajutorului pentru plata chiriei, din care 135 au fost aprobate, 31 au fost respinse și 4 au fost retrase. Dintre cele 135 cereri aprobate, pentru 63 de cazuri dreptul la ajutor a fost încetat deoarece nu a fost prezentat în termen de patru luni contractul de închiriere a locuinței, iar pentru 34 de solicitanți, care au prezentat în termen contractul de închiriere a locuinței s-a acordat acest ajutor, 19 dintre aceștia aflându-se în al doilea an de acordare.

Suma cheltuită, din bugetul local, cu titlu de ajutor pentru plata chiriei în 2018 și 2019 este de 406.157 lei, din care 105.789 lei în 2018 și 300.368 lei în 2019.

După insistențele societății civile și ale deputatului independent Adrian Dohotaru, conducerea Primăriei a acceptat propunerea modificării regulamentului acestui program. Acum se află în dezbatere publică noile propuneri.

„S-a constatat ca fiind necesară modificarea limitei de vârstă până la care tinerii care au părăsit sistemul de protecție pot accesa programul de ajutor pentru plata chiriei, deoarece aceștia nu reușesc să se reintegreze social până la vârsta de 26 de ani, uneori fiind în situații de mare dificultate, nu doar ca persoane singure, ci și în familii constituite; propunerea e ca tinerii care vin din sistemul de protecție, în vârstă de până la 35 de ani, să poată accesa programul de ajutor pentru plata chiriei”, scrie în nota de fundamentare a noului regulament.

Pentru persoanele vârstnice singure fără locuință și adulții singuri fără locuință și fără venituri se propune modificarea punctajului necesar, în sensul că acum este nevoie de patru puncte, iar odată cu schimbarea regulamentului să fie nevoie de un punctaj mai mic.

Au fost situații în care creșterea veniturilor unei persoane singure/familii beneficiare de ajutor pentru plata chiriei, consecutiv accesării unui loc de muncă, a impus cu luna următoare încetarea dreptului la ajutor pentru plata chiriei, adică o întoarcere a persoanei singure/familiei la situația de vulnerabilitate inițială. Practica profesională arată că modificarea veniturilor unei persoane/familii nu înseamnă automat că a fost depășită situația de vulnerabilitate și că persoana singură/familia se poate descurca pe cont propriu, fără sprijinul comunității. Adulții apți de muncă din familiile marginalizate sunt, de regulă, persoane cu un grad scăzut de școlarizare, motiv pentru care aceste persoane nu vor putea accesa locuri de muncă foarte bine plătite și care să genereze o schimbare majoră în dinamica veniturilor familiei, suportul social fiind necesar a fi menținut.

Persoanele singure și familiile fără venituri sau cu venituri mici din zone sărace au accesat în foarte mică măsură programul – doar două familii. Motivele țin de prudența proprietarilor de a închiria locuințe persoanelor din aceste zone, dar și ținând cont de faptul că aceste persoane se pot integra social doar dacă li se oferă și suport educațional, de sănătate, loc de muncă etc. Practica profesională arată că mutarea unei familii dintr-o zonă marginalizată sau dintr-un spațiu în care a locuit informal este acceptată doar dacă este exclusă varianta întoarcerii acesteia în același loc.

Ajutorul pentru plata chiriei poate fi acordat, pentru o perioadă de 36 de luni, următoarelor categorii eligibile:

– tinerii în vârstă de până la 35 de ani, proveniți din structurile rezidențiale ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu domiciliul în Cluj-Napoca;

– persoanele singure și familiile marginalizate social sau alte persoane singure și familiile aflate în risc de marginalizare socială, cu domiciliul/reședința în Cluj-Napoca;

– victimele violenței domestice cu domiciliul în Cluj-Napoca.

Prin această măsură s-a urmărit promovarea unei incluziuni sociale reale, asigurându-se accesul la locuință pe perioadă determinată, prin acordarea unui ajutor financiar pentru plata chiriei pentru persoanele/familiile din grupul țintă (persoane singure și familii marginalizate social sau alte persoane singure și familii aflate în risc de marginalizare socială, tineri proveniți din sistemul de protecție, precum și victimele violenței domestice), pentru o perioadă de până la 12 luni cu posibilitatea de prelungire până la 24 de luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *