Aida Ashor, unul dintre cei mai buni barmani din lume: ”M-am îndrăgostit de Cluj de prima dată! E mult mai plin de viață decât orice alt oraș din România!”

Aida Ashor e unul dintre cei mai buni barmani din lume. A câștigat anul trecut titlul de cel mai bun barman din România, la una dintre cele mai mari competiții internaționale de profil, Diageo Reserve World Class, unde la finala globală a ieșit pe locul 20. Prin bartending, Aida și-a descoperit calea spre libertate și modalitatea de manifestare  a energiilor sale creative. E o artistă autentică a acestui domeniu, o fire boemă, ce nu se leagă niciodată de un loc, ci doar de-o pasiune: cea de a călători în întreaga lume, și de a pune o parte din sufletul ei în toate marile baruri pe unde va trece. Momentan își trăiește visul în Cluj, oraș de care s-a îndrăgostit la prima vedere, impresionată de atmosfera plină de viață a urbei, și de comunitatea clujeană de barmani: 

,,Nicăieri, în niciun oraș din România, nu o să găsești atâția oameni buni și pasionați la un loc! E fantastic ce se întâmplă aici!”

Bartendingul – o artă a libertății

,,Sunt născută în Târgu Neamț, dar toată lumea știe că sunt din Iași. Acolo am stat de mică. Sunt doi ani și ceva de când am plecat din Iași”, își începe Aida povestea plină de aventuri și împliniri. Plecarea din Iași a însemnat ieșirea totală din zona de confort și intrarea într-una a performanței și libertății absolute:

,,Știi starea aia, când ajungi într-un punct în care totul e perfect, ai senzația că mai bine nu poate fi, din orice punct de vedere, și ca job, și ca viață personală, și am vrut foarte mult partea de libertate, de a fi departe de părinți și de a o lua de la capăt, totul de la zero. Am plecat din ideea asta de a o lua de la capăt, din dorința de a fi liberă și de a ieși din rutină.”

Aida e genul de om care nu are niciodată stare. E într-o permanentă mișcare și căutare, i-a plăcut mereu să facă lucruri noi, cursuri inedite și variate, și așa și-a descoperit marea pasiune pentru bartending. Înainte de asta, a mai trecut prin domenii diverse: fotografie, desen, haine și bijuterii, a terminat Facultatea de Comunicare și Relații Publice din Iași și a fost și agent de vânzări:

,,Am făcut cursuri pe lângă job, era o pasiune, și tot timpul voiam altele, și tot făcând așa, cursuri, am făcut și un curs de barman, pentru că voiam să prepar băuturi acasă și să învăț. A fost așa o surpriză pentru mine, că am descoperit în sfârșit lucrul pe care vreau să-l fac, și e domeniul în care mă regăsesc cel mai mult!”

Aida definește bartendingul drept un domeniu extraordinar de complex, și în același timp, foarte artistic:

,,Eu văd bartendingul ca o artă, în primul rând pentru că te poți exprima pe tine prin băuturile pe care le faci. Eu consider că starea ta este un ingredient, și mi se pare cel mai simplu și mai frumos mod de a da o parte din mine oamenilor, un zâmbet și o stare de bine. 

Și în al doilea rând, este un domeniu foarte artistic la modul vizual, nivelul la care a ajuns bartendingul astăzi worldwide e foarte complex și fascinant și într-adevăr e ca o operă de artă. Când prepari o băutură, îți pui sufletul în ea și faci să fie ca și cum ai picta – e o expresie a sufletului tău. E un domeniu fain pentru că comunici cu oamenii atunci când sunt cei mai relaxați, e ca o pânză albă.”

,,Am dat peste oamenii care trebuie, care au văzut pasiunea în mine și m-au susținut”

Aida a făcut cursul de barman acum 3 ani, fără a intenționa inițial să facă o carieră din asta. Ulterior și-a dat demisia, renunțând să mai fie agent de vânzări, pentru a își împlini vocația în bartending. Fiind fată, primele experiențe au fost mai dificile, patronii preferând barmanii bărbați, dar, dorindu-și foarte mult, și întâlnind oamenii care trebuie, până la urmă a reușit:

,,Problema cea mai mare pe care o pun patronii este că nu poți să cari, că nu reziști noaptea să lucrezi, e vorba de condiție fizică. Cel mai mare noroc al meu a fost că am dat peste oamenii care trebuie și care au văzut pasiunea în mine și m-au susținut.”

Aida a început la un bar mic, în Iași, unde, după 3 luni de zile, patronii au avut încredere în ea, încât să o lase să facă meniul și să se ocupe de locație. Apoi a lucrat într-un pub, unde a făcut la un moment dat un curs cu Marius Gogoașă, de la agenția de barmani Exquisite Bar Solutions:

,,A fost un curs foarte scurt, dar care m-a făcut să înțeleg că de fapt bartending-ul adevărat e total diferit față de ceea ce știam eu până atunci. Am înțeles partea de ospitalitate, cum să interacționezi cu oamenii, am învățat despre băuturi clasice și mi-am dorit să fac cursul complet de barmani, Complete Bar Training. 

Am reușit să-l fac în Iași și, după curs, într-o seară, în pub-ul ăla unde vindeam foarte multe shot-uri, long drink-uri și bere, a fost un moment în care a venit o persoană la mine și mi-a cerut să-i prepar ceva pe bază de whiskey. Ăsta a fost punctul cheie pentru mine.”

Momentul care a dus la transformarea dintr-un simplu barman, în cel mai bun

Aida i-a preparat acelei prime persoane o băutură mai specială, și de atunci a câștigat un client fidel. Acela a fost momentul în care și-a dat seama că voia să facă mai mult decât ceea ce făcuse până atunci, și așa s-a născut și dorința de a pleca din Iași, crezând că are mai multe posibilități în alte orașe mai mari.

Susținută de un prieten, Aida Ashor a participat la un concurs de barmani, care se ținea în București, fără însă a intra în finală. Concursul era organizat de Marius Gogoașă, și, cu acea ocazie, Aida i-a împărtășit acestuia dorința sa de a se muta din Iași. Marius i-a propus să lucreze în Flair Angel, în București, un cocktail bar al agenției Exquisite Bar Solutions:

,,Nu mi-a venit să cred, ce oportunitate! Adică, e un loc unde orice barman vrea să ajungă, și am acceptat, am renunțat la tot ce a fost în Iași, unde totul era perfect, și am luat-o de la capăt. De acolo totul s-a schimbat. Am reușit să lucrez cu Marius și cu băieții din Exquisite, am reușit să înțeleg, să învăț ce înseamnă bartending-ul, cum să vorbesc cu oamenii, cum să prepar băuturile, cum să le creez, și pot să zic că acela a fost locul unde am crescut cel mai mult, timp de un an jumate.”

Cel mai bun barman din România și în top 20 cei mai buni barmani din lume

Anul trecut, în 2014, Aida Ashor a participat la concursul Diageo Reserve World Class, inițial doar din dorința de a câștiga experiență. Și-a făcut două filmulețe, cu care s-a înscris, iar când a auzit că a intrat în finală și a văzut regulamentul, inițial a vrut să  renunțe, pentru că nu se simțea pregătită. Știa că vor concura barmani foarte buni, iar timpul rămas pentru pregătire era foarte scurt:

,,Până la urmă am acceptat să  merg, m-am pregătit, am avut 7-8 zile în care am dormit numai la bar,  m-am pregătit vreo 14 ore pentru rutina fiecărei probe, discurs, concepte de băuturi, și am ajuns astfel în finala Diageo World Class, care este cel mai mare concurs de barmani din lume. Anul trecut au fost 49 de participanți  la nivel global. Din fiecare țară s-a făcut concurs, și s-a ales câte unul. Eu, din 15 concurenți câți am fost, 14 băieți și eu singura fată, am câștigat concursul național și am reprezentat România. La finala globală am luat locul 20 în lume, din 49.”

Pentru Aida, experiența acestui concurs a însemnat un mare pas înainte, pentru că a cunoscut oameni pasionați din toată lumea, și a fost jurizată de cei mai buni bartenderi din lume:

,,Experiența asta m-a scos din zona de confort, lucru care, deși pe moment a părut groaznic, mi-a dat mai multă încredere în mine și mi-am dat seama că dacă sunt eu acolo și mă implic și există pasiune și creativitate, aș putea lucra în orice bar, oriunde.”

Între finala națională și cea globală, Aida s-a mutat la Brașov, unde, pasionată deja de fotografie, intenționa să facă practică și pe partea de video. Nu a mai apucat să facă asta, pentru că lucra și într-un pub, și era în febra pregătirilor pentru concurs, dar, la Brașov, cu agenția Glam Art, a filmat unul dintre filmulețele, la granița între bartending și artă, care i-au adus succesul:

,,Mi-a plăcut cum au gândit ei clipul, mi-au înțeles foarte bine ideea, și am vrut să fac practică cu ei, am zis că stau 2-3 luni și apoi văd... nu îmi place să îmi stabilesc următoarea destinație, mă consider o călătoare. E mai mult decât a merge în vacanță și a vizita, îmi place ideea de a lăsa totul în urmă și de a o lua de la capăt în alt oraș.”

,,M-am îndrăgostit de Cluj de când am fost prima dată”

După finala națională, Aida a rămas în Brașov până în decembrie 2014, iar din martie, anul acesta, și-a îndeplinit visul pe care îl are de vreo 6 ani de zile:

,,M-am îndrăgostit de Cluj de când am fost prima dată, de oameni, de atmosferă, de oraș în sine. E mult mai plin de viață decât orice alt oraș din România, și m-am hotărât să vin pentru că comunitatea de barmani din Cluj e una foarte strânsă, dezvoltată și mare, și nicăieri, în niciun oraș din țară, nu o să găsești atâția oameni buni și pasionați într-un loc. E fantastic ce se întâmplă aici!”

La Cluj, Aida s-a angajat la Joben Bistro, iar mai apoi la Submarine Pub:

,,La Submarine sunt două baruri, în două camere diferite; este camera de control, și camera motoarelor, Engine Rum, un bar de romuri și băuturi preparate pe bază de rom. Mi-a plăcut mult ideea de a mă implica în crearea meniului, și am reușit să pun atât de mult suflet aici! Simt că m-am asociat cumva cu locul ăsta, am simțit că mă reprezintă, tocmai prin prisma faptului că submarinul călătorește. Îmi place ideea de călătorie, de libertate.”

,,Vreau să văd toată  lumea și să pun o parte din mine în fiecare loc prin care trec”

Animată de spiritul libertății absolute, Aida vrea să cutreiere toată lumea, să nu existe un continent pe care să nu pună piciorul:

,,Sună ambițios, știu, dar poate e posibil. Și, din punct de vedere profesional, vreau să lucrez cu oameni pasionați, vreau să învăț, pentru că e un domeniu în care înveți în continuu, și vreau să pot să pun o parte din mine în fiecare loc prin care trec. Trebuie în permanență să fac ceva, să cresc, mai ales profesional vorbind. 

Îmi place foarte mult să socializez, sunt perfecționistă, foarte meticuloasă, atentă la detalii, și cel mai important lucru pentru mine, care mă hrănește și care mă determină să nu schimb domeniul, este faptul că pot să fac oamenii să zâmbească, să se simtă răsfățați, pot să împart cu ei starea de bine.”

video: YouTube Aida Ashor

Comentarii

ABC

30.05.2015 19:46

Pt ca e femeie, se numeste BARMAID sau  BARTENDER.

Adauga comentariu