Aici va fi construit viitorul Centru de Excelență în Neurochirurgie din Cluj. Emanuel Ungureanu: „Vrem spitale construite de la zero, nu termopane la jeg!” VIDEO

Clinica de Medicină a Muncii din Cluj, clădire ce a ajuns o ruină, urmează să fie transformată, conform anunțului autorităților, într-un Centru Național de Excelență în Neurochirurgie. Iniţiativa îi aparţine şefului Clinicii de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, Ştefan Florian.

„Din cauza unor orgolii, din cauza lipsei de viziune, din cauza incompetenței, în loc să se construiască un Centru de Excelență în Neurochirurgie de care este mare nevoie, întrucât Clinica de Neurochirurgie, unde am filmat de foarte multe ori, este o ruină, o mizerie, se distruge o clinică în detrimentul altei instituții medicale. 

CITEȘTE ȘI: Emanuel Ungureanu, din curtea Clinicii de Neurochirurgie: “Demolați spitalele vechi de sute de ani și construiți altele noi! Transportul pacienților se face în condiții infernale”.

Repet, de ani de zile, bucată cu bucată, această specialitate de Medicină a Muncii a fost văduvită de paturi, secțiile au fost distruse rând pe rând, o parte din personal a fost transferată către Clinica Imogen, despre care am mai vorbit, o altă șmecherie pe fonduri europene”, notează deputatul clujean, Emanuel Ungureanu, în noua sa intervenție prin care semnalează modul lipsit de profesionalism și tactica adoptată de autorități de a distruge instituții medicale și de a promite construcția, într-un viitor necunoscut, a unui centru de excelență în neurochirurgie.

CITEȘTE ȘI: Clinica de Neurochirurgie și Institutul de Cercetare Imogen – mizerie și lux în sistemul medical clujean. Ungureanu: ”Clinica Imogen, controlată de dumnezeul medical Stamatian, regim de unitate militară!”

Din păcate, după cum surprinde în imagini Emanuel Ungureanu, clădirea Clinicii de Medicină a Muncii din Cluj a fost lăsat în mod intenționat să ajungă o ruină.

În schimb, recent, Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a preluat inițiativa lui Ștefan Florian și anunța – în an electoral – că aici va fi construit noul Centru de Excelență în Neurochirurgie, în urma unei investiții de 45 de milioane de euro.

În realitate însă, locul este unul dezolant. 

„Într-adevăr, nu are nici o logică să construim acel centru de excelență. După cum ați spus, o clinică de neurochirurgie este necesară, dar nu distrugând o altă clinică. 

În această clinică s-au realizat performanțe. Am avut zeci de contracte de cercetare. Avem prioritate pe plan international cu privire la unele elemente de patologie, studii publicate în analele Academiei de Știință din New York. (…). 

Medicina Muncii este o specialitate care este mereu sub controlul Organizației Mondiale a Sănătății, a Organizației Internaționale a Muncii, care în mod periodic stabilesc anumite teme, preocupări pe plan international pentru a ajuta omul în câmpul muncii.

La noi s-au făcut câțiva pași după aderarea României la UE. Să știți că legislația în domeniul Muncii, în România, este foarte bună, fiind în total acord cu legislația europeană.

Numai că nu se aplică mai nimic din toate acestea”, a declarat profesorul Aristotel Cocârlă, care a muncit în această clinică vreme de 51 de ani.

Practic, în această unitate sanitară erau internați pacienții cu boli profesionale. În prezent, unele spații se găsesc într-o stare deplorabilă, accesul fiind închis.

De fapt, reabilitarea Clinicii pare să fi fost una parțială, minimă, doar de întreținere.

Drept dovadă stau ușile de termopan ce creează o îmbinare infectă a stării de delăsare îmbrăcate în straie noi.

Ministerul Sănătății a anunțat că aici va fi ridicat noul Centru de Excelență în Neurochirurgie din Cluj-Napoca, clinică cu impact national. Dar și cu un semnificativ impact bugetar: 45 milioane de euro. 

Acoperișul clădirii este găurit, tavanul este pătruns de infiltrații, clădirea fiind în bună parte, putrezită.

Cu toate acestea, aici va fi construit noul Centru de Excelență în Neurochirurgie din Cluj-Napoca. Locul este infect. 

Altfel spus, Clujul cel nou se ridică pe ruinele celui vechi. Unitățile sanitare nu sunt construite de la zero, ci urmează să păstreze infecțiile și mizeria vechiului spațiu al Clinicii de Medicină a Muncii.

Spațiu ce a fost menținut într-o stare constantă de ruinare.

 

sursa video/foto: emanuelungureanu/facebook

 

 

 

Adauga comentariu