Sanatate

Aftele bucale si tratamentul lor naturist

Aftele sunt mici ulceratii ale mucoasei bucale, in interiorul obrazului, pe gingii, pe buze sau pe limba. Ele provoaca disconfort dar si o jena in timpul mesei sau dureri in timpul masticatiei si al ingerarii anumitor alimente. Ulceratiile care  apar au tendinte la recidive. Afta in sine este foarte dureroasa si, de regula, se vindeca in 7-10 zile, fara sa lase cicatrice. Leziunea este galben-pal, inconjurata de un halou eritematos foarte dureros.

 

Etiologia nu este clara, dar sunt incriminati mai multi factori: ereditari, psihomatici etc., care pot fi favorizati de dispepsii, tulburari menstruale, hipertiroidism, dar si de depozite de tartru pe dantura, de folosirea unei periute noi care raneste si nu a fost in prealabil dezinfectata, de consumul ciocolatei, a unor fructe exotice nespalate, a tutunului, cafelei etc.

 

Ele pot fi in legatura cu mici rani, cu o infectie virala sau cu o alergie alimentara si uneori pot fi declansate de stres prelungit si de surmenaj. Altfel, pot fi semnul unei afectiuni mai putin benigne sau generale, de pilda a unei angine sau al unui prim contact cu virusul herpesului, ceea ce implica un tratament special.

 

Tratamente lesnicioase:

 

–    Gargara cu plante medicinale. Se pot folosi urmatoarele plante medicinale: afin, anin, banuti, brusture, busuioc, ceapa, cimbrisor, coada calului, coada soricelului, cretisoara, fag, fumarita, grepfruit, gutui, lamai, lemn cainesc, levantica, morcov, mur, musetel, nalba, napraznic, nuc, orz, ovaz, patlagina, patrunjel, porumbar, salcie, salvie, smirna (interzisa la gravide!), stejar, tataneasa, trandafir, trei frati patati, turita  mare, telina etc.Se fac ceaiuri concentrate cu una sau mai multe plante de mai sus, cu care se va face gargara de mai multe ori pe zi, dupa masa. Clatirea gurii cu Lithothaminium este eficienta cand aftele sunt provocate de o candidoza.

 

–    Homeopatia preconizeaza tratamentul cu Borax (5 granule de 5 CH de doua sau de trei ori pe zi) pentru aftele situate pe limba sau in interiorul obrajilor. Se foloseste Mercurius cynatus 5 CH, daca ulceratiile sunt acoperite de o membrane alba-cenusie, si Cantharis 5 CH daca arsurile sunt intense.

 

–    Aromoterapia recomanda clatirea gurii cu 2 picaturi de uleiuri esentiale de lamaie si de arbore de ceai diluate intr-o jumatate de pahar cu apa, indulcita cu o lingurita de miere. Se mai poate aplica direct pe afte, cu un betisor cu vata, ulei esential de arbore de ceai in stare pura.

 

–    Naturopatia. Aceasta metoda atribuie aftele unei intolerante alimentare si cauta alimentul responsabil prin regimuri de evictie (de evitare). Naturopatii recomanda consumul de fructe bogate in vitamina B (care se gaseste si in cereale integrale, lapte, cartofi, drojdie de bere etc.), a caror carenta ar putea fi o cauza a aparitiei aftelor.

 

–    Apiterapia. Realizati urmatorul preparat, placut la gust si agreat de copii pentru vindecarea aftelor si a altor afectiuni ale guri: miere de albine polifora + 15 % sirop sau dulceata de trandafir + 15 % extract moale sau tincture de propolis 30 %, in total 100 g.

 

Totul se amesteca bine inainte de fiecare folosire. Se fac 3-5 tratamente pe zi, in functie de gravitatea afectiunii. Un tratament inseamna 4-5 jumatati de lingurita la un interval de 2-3 minute, timp in care preparatul se tine in gura, pe zona afectata, sau – pentru cei care au probleme cu gatul – se inghite cat mai incet. Important este ca produsul-compozitie sa ramana cat mai mult timp in contact cu zona afectata. Dupa tratament nu se bea si nu se mananca nimic timp de o ora. De regula , efectul benefic al tratamentului apare chiar din prima zi, dar el trebuie continuat, pentru vindecarea deplina, pana la epuizarea preparatului.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *