Sanatate

Afectiuni specifice femeilor

Nodul al sanului

Majoritatea nodulilor de la nivelul sanilor nu sunt cancerosi. Totusi, din cauza riscului de cancer, toti nodulii ar trebui evaluati atent. Multi noduli sunt chisturi pline cu lichid, care se maresc in apropierea sfarsitului ciclului lunar. Nodulii pot fi sau nu durerosi. In fiecare luna examinati-va sanii dupa menstra, pentru a cauta eventualii noduli sau oricare alte modificari la nivelul sanilor.

 

Cum sa va ingrijiti?

–    Autoexaminati-va sanii  lunar pentru a verifica aparitia unui nodul nou.
–    Examinati-va sanii in aceeasi zi in fiecare luna daca ati trecut de menopauza. Daca aveti menstruatie, cea mai buna perioada pentru examinarea sanilor este intre a 7-a si a 10-a zi a ciclului menstrual (calculat din prima zi de sangerare). Nodulii cancerosi ai glandei mamare nu sunt, de obicei, durerosi.
–    Daca nodulii determina disconfort, administrati-va un analgezic usor.

 

Tratament

Consultai medicul daca un nodul de la nivelul sanului nu dispare dupa ciclul menstrual. Un chist plin de lichid poate fi drenat cu ajutorul unui ac dupa injectarea unui anestezic local. Daca aveti o infectie mamara, medicul va va prescrie un antibiotic. Nodulii care nu sunt plini cu lichid necesita o biopsie (excizie chirurgicala si examinare la microscop) pentru a determina daca nu sunt cancerosi. Femeile dupa menopauza ar trebui sa consulte un doctor daca nodulul persista mai mult de o saptaman sau devine rosu, dureros si voluminos.

 

Dureri la nivelul sanului

Cea mai obisnuita durere a sanului este data de mastita, care este cauzata de o infectie sau de o inflamatie. Apare, de obicei, la un singur san. Sensibilitatea dureroasa generalizata prezenta la amandoi sani este obisnuita, mai ales cu o saptamana inainte de menstra, si este un simptom al sindromului premenstrual.

 

Exersarea prin jogging sau gimnastica aerobica poate determina sensibilitate dureroasa la nivelul sanilor. Sensibilitatea poate fi determinata, de asemenea, de un chist inflamat. Daca sunt prezente febra si inrosirea, infectia ar putea fi o problema. Infectiile, desi nu sunt o regula, pot aparea in timpul alaptarii.

 

Sfaturi pentru a va ingriji:

–    Purtati un sutien confortabil si cu buna sustinere.
–    Administrati-va un analgezic fara prescriptie.
–    Reduceti ingestia de sare inainte de menstra.
–    Evitati cofeina.
–    Daca durerea se datoreaza exercitiilor cu impact puternic, schimbati-le cu altele de mic impact (mai usoare), precum mersul pe bicicleta, mersul pe jos sau inotul si folositi un sutien pentru sportive.

 

Tratament

Daca sunteti febrile sau durerea e insotita de inrosirea sanului, consultati medicul. Probabil ca aveti nevoie de un antibiotic. Daca durerea este asociata cu prezenta unui nodul sau a unei modificari in consistenta sanului, consultati medicul.

 

Probleme de mictiune (urinare)

Infectiile de tract urinar (ITU) sunt frecvente la femei. Odata cu inceperea vietii sexuale, sarcina si obstructiile urinare, toate contribuie  la posibilitatea unor asemenea infectii. Simptomele ITU include dureri sau senzatii  de arsura in timpul mictiunii (urinarii), cresterea frecventei mictiunilor si senzatie de iminenta decate ori aveti nevoie sa urinati. Daca aveti o infectie, doctorul va poate prescrie antibiotice

 

Incontinenta urinara este o pierdere involuntara de urina. Actiunea este de multe ori divizata in incontinenta “de urgenta” si incontinenta “de stres” (dupa tuse sau efort fizic). Daca pierderea apare in momentul in care simtiti nevoia sa evacuati urina, este numita incontienta “de urgenta”. Este determinata frecvent de infectii urinare usoare sau de abuzul de stimulente ale vezicii urinare, precum cofeina. Incontinenta ”de stres” implica pierderea de urina cand este aplicata presiune pe vezica urinara prin tuse, ras, sarituri sau eforturi de ridicare a unor greutati. Se datoreaza, de obicei, slabirii musculaturii care mentine vezica urinara. Aceasta musculatura se poate slabi din cauza nasterilor, surplusului de greutate sau imbatranirii.

 

Cum va ingrijiti?

– Incercati exercitiile Kegel. Incepeti prin a va contracta muschii pelvieni, ca si cand ati vrea sa preveniti un flautus sau sa opriti curgerea urinei. Relaxati-va si apoi repetati contractia. Repetati de 20-30 de ori. Odihniti-va 10 secunde intre contractii. Repetati exercitiul de cateva ori pe zi, dar nu in baie, in timp  ce urinati.

– Evacuati-va vezica urinara des.

– Aplecati-va inainte cand urinate pentru a goli vezica urinara mai complet.

– Micsorati ingestia de alimente si bauturi care contin cofeina.

–    Folositi un tampon pentru a va proteja de micile pierderi. Schimbati-le la cateva ore. Folositi tampoane cand faceti miscare.

 

Secretii vaginale

Secretiile vaginale sunt simptome de vaginita. Vaginita este o inflamatie a vaginului. Este detrminata, de obicei de o infectie sau de un dezechilibru al florei bacteriene vaginale normale. Pe langa secretia vaginala, pot aparea prurit (mancarimi), iritatii, dureri in timpul actului sexual, dureri la nivelul abdomenului inferior, sangerari vaginale si un miros particular.

 

Sunt trei tipuri frecvente de vaginita: tricomoniazica, micotica si bacteriana.

 

 

Tricomoniaza este cauzata de un parazit. Poate determina o secretie urat mirositoare, galben-verzuie, uneori spumoasa. Apare, de obicei, in urma unui act sexual. Vaginita tricomoniazica este tratata, de obicei, cu tablete de metronidazol. Partenerul dvs. ar trebui si el tratat.

 

Infectiile micotice sunt determinate de ciuperci. Susceptibilitatea la infectii micotice creste in sarcina si diabet, daca va administrati antibiotice, cortizon sau pilule contraceptive; sau daca aveti o deficienta de fier. Simptomul principal este mancarimea, dar poate fi prezenta si o secretie alba.

 

Vaginita bacteriana  produce, de obicei, o secretie cenusie mirositoare. Aceasta infectie poate fi, si ea, tratata cu tablete de metronidiazol sau un alt antibiotic.

 

Cum va ingrijiti?

–    Folositi crème sau ovule antimicotice fara prescriptie medicala pentru suspiciunea de infectie micotica.

–    Abtineti-va de la un act sexual sau insistati ca partenerul sa foloseasca un prezervativ timp de o saptamana dupa inceperea tratamentului.

–    Consultati-va medicul daca simptomele persista dupa o saptamana.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *