Sanatate

Afectiuni specifice barbatilor

Da, si barbatii au boli de care se plang, nu numai femeile. Desi unii le ascund sau le ignora ele trebuie descoperite si tratate din timp. Iata cele mai importante care ar trebui cunoscute de fiecare dintre ei:

 


Durerea testiculara

 

 

Orice durere ascutita si brusca in testicule ar trebui apreciata cu atentie, pentru ca poate fi un simptom al unei afectiuni medicale serioase. Solicitati asistenta medicala daca aveti o durere subita in testicule, care nu inceteaza in 10-15 minute sau daca durerea revine. Iata cateva posibile afectiuni ale testiculelor:

 

 

         Torsiunea testiculara – apare cand cordonul spermatic, care transporta sangele catre si de la testicul, se rasuceste. Aceasta rasucire intrerupe irigarea sangvina catre testicul, determinand o durere ascutita si brusca. Torsiunea testiculara apare cateodata dupa activitate fizica viguroasa, dar se poate ivi si in cursul somnului. Aceasta afectiune este intalnita la orice varsta, dar apare, de obicei, la baieti. Simptomele includ durere brusca si de o intensitate mare, care poate determina febra, greturi si varsaturi. De asemenea puteti observa ascensiunea unui testicul in interiorul scrotului.

 

 

         Epididimita – apare cand epididimul, un tub incolacit care transporta sperma de la testicul catre cordonul spermatic, devine  inflamat, de obicei datorita unei infectii bacteriene. Simptomele includ sensibilitate dureroasa pana la durere de intensitate medie in scrot, care se dezvolta progresiv pe parcursul mai multor zile; febra si edemul pot si ele aparea. Epididimita este ocazional cauzata de Clamydia, o bacterie care provoaca o boala transmisa sexual. In aceste cazuri, partenera dvs. sexuala ar putea fi infectata si ar trebui, si ea, sa fie examinata medical.

 

 

         Orhita – este o inflamatie a testicului datorata, de obicei, unei infectii si apare frecvent o data cu epididimita. Orhita poate aparea cand aveti oreon sau daca aveti o infectie a prostatei. Boala este rara, dar poate cauza infertilitate daca este lasata netratata. Simptomele includ durere la nivelul scrotului si o senzatie de greutate a acestuia.

 

 

Prostata marita

 

 

Prostata este o glanda de marimea unei nuci care este localizata imediat sub fezica urinara si exista numai la barbati. Prostata produce majoritatea lichidelor din sperma. Testosteronul, hormonul sexual masculin, determina cresterea lenta de volum a prostatei o data cu varsta. Pe masura ce prostata creste in dimensiuni, poate jena fluxul de urina prin uretra (tubul prin care trece urina de la vezica urinara), determinand mictiune (urinare) lenta sau dificila.

 

 

Simptomele pot fi de mica intensitate si pot determina dificultate minora la urinare sau durere severa daca apare blocajul complet. Alte simptome pot include evacuari de urina mai frecvent noaptea, picurarea de urina dupa mictiune sau mictiune de doua ori la rand in intervala de 10-15 minute.

 

 

Marirea de prostata poate debuta cand barbatii trec de 40 de ani. Patru din cinci barbati prezinta marirea de volum a prostatei cand ating varsta de aproape 80 de ani. 25-30 % dintre barbati vor suporta, la un moment dat in viata, un oarecare tip de procedura medicala la nivelul prostatei pentru corectarea simptomelor.

 

 

Diagnostic si tratament

 

 

Medicul va poate pune intrebari detaliate despre simtomele dvs. si ar putea face teste urinare sau sangvine. Folosind o manusa lubrifiata, medicul va poate examina digital prstata, cautand marimea de volum si eventualii noduli. Aceasta procedura denumita “tuseu rectal” sau ‘examinare digitala rectala” determina numai un mic disconfort.

 

 

Tratamentul initial pentru marirea prostatei poate consta din medicamente care reduce dimensiunea glandei sau amelioreaza fluxul urinar prin relaxarea tesuturilor din aria glandei prostatice. Chirurgia poate reduce volumul prostatei sau o poate inlatura complet.

 

 

Mictiune (urinare) dureroasa

 

 

Urinarea dureroasa este, de obicei determinata de o infectie de tract urinar (ITU) si este mai frecventa la femei; totusi ea poate aparea si la barbati. Alte simptome includ mictiuni frecvente sau urgente, imposibilitatea de a evacua toata urina odata si de o senzatie de arsura in timpul mictiunii.

 

 

Daca infectia intersecteaza si rinichiul, puteti avea dureri la nivelul abdomenului sau a spatelui, frisoane, febra sau varsaturi. O infectie renala este o afectiune serioasa care necesita examinare medicala imediata.

 

 

Cauze curente:

 

 

         Bacteriile E.coli – se gasesc in intestine; daca ele intra  in uretra sau vezica urinara, poate rezulta o infectie de tract urinar.

 

         Chlamydia – un microorganism transmis sexual, care poate infecta uretra, determinand secretie peniana si mictiune dureroasa.

 

         Problema de prostata – o glanda prostatica marita poate restrictiona fluxul de urina, determinand retentie urinara si infectie.

 

         Proceduri medicale – un cateter urinar sau instrumente medicale pot introduce bacteriile in interiorul uretrei sau vezicii, determinand infectii.

 

         Uretra ingustata – leziunea sau inflamatia frecventa uretrala pot determina ingustarea (numita strictura) uretrei, fapt ce ingreuneaza fluxul urinar si poate determina infectii.

 

         Deshidratarea – lipsa lichidelor poate duce la stagnarea urinei , care poate determina infectii.

 

 

Tratament

 

 

Consultati  medicul, care va face un examen de urina si alte investigatii pentru a determina daca aveti ITU. Nu ingerati cantitati mari de lichide inainte de prevelare pentru examenul de urina, pentru ca aceasta ar putea fi prea diluata si rezultatele testului deformate.

 

 

In cele mai multe cazuri, ITU poate fi tratata cu medicamente. Aveti grija sa va administrati toate medicamentele, chiar daca simtomele dispar dupa cateva zile. Cura incompleta medicamentoasa poate duce la recurenta unei ITU.

 

 

Impotenta

 

 

Este definita ca o inabilitate de a obtine sau mentine o erectie adecvata  pentru un act sexual. Cauzele pot fi psihologice sai fizice. Stresul, anxietatea sau depresia nervoasa pot duce la impotenta. Impotenta poate fi cauzata de diabet, scleroza multipla sau alcoolism; poate fi rezultatul unei leziuni prin agresiune directa asupra organelor genitale sau un traumatism care afecteaza maduva spinarii sau sistemul nervos.

 

 

Cum va ingrijiti?

 

 

Daca totusi, puteti inca obtine o erectie in anumite momente ale zilei, de pilda dimineata, puteti beneficia de sfaturile urmatoare:

 

 

         limitati consumul de alcool, mai ales inainte de activitatea sexuala;

 

         renuntati la fumat;

 

         faceti gimnastica regulat;

 

         reduceti stresul;

 

         tratati-va afectiunile;

 

         creati impreuna cu partenerul o atmosfera favorabila actului sexual.

 

 

Tratament:

 

 

         Tratamentul psihologic. Daca stresul, anxietatea sau depresia sunt cauzele impotentei, ati putea incerca sedinte de consiliere cu un profesionist in sanatate mintala sau un terapeut in probleme sexuale.

 

         Medicamente: pastille sau injectiile cu hormoni masculini pot fi prescrise de medicul curant;

 

         Injectii peniene. Daca impotenta este determinate de irigarea sangvina scazuta a penisului, sunt prescrise medicamente care cresc fluxul sangvin.

 

         Dispozitive de constrictie cu vid. Peste penis este plasat un tub, iar aerul este evacuat; ca rezultat, sangele invadeaza penisul determinand erectia. Un inel de cauciuc care se trange este plasat in jurul bazei penisului pentru a prelungi erectia.

 

         Chirurgia poate fi folosita pentru suplimentarea fluxului sangvin catre penis sau pentru a implanta dispozitive care ajuta la obtinerea erectiei.

 

         Medicatie intrauretrala: un mic supozitor (cam jumatate din marimea unui bob de orez) strecurat in orificiul penisului.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *