Sanatate

Afectiuni legate de vremea friguroasa

Degeratura poate afecta oricare parte a corpului. Mainile, picioarele, nasul si urechile sunt cele mai susceptibile pentru ca au suprafata mica si sunt frecvent expuse. La temperaturile sub limita inghetului, micile vase sangvine ale pielii se contracta, scazand asfel fluxul de sange si oxgen spre tesuturi. In cele din urma tesuturile sunt distruse.

 

 

Primul semn al degeraturii poate fi o senzatie de furnicatura usor dureroasa. Aceasta este frecvent urmata de amorteala. Pielea poate deveni extrem de palida si dura, rece si amortita. Degeratura poate afecta straturi profunde de tesut. Veziculele se formeaza cu atat mai frecvent, cu cat straturi mai profunde de tesut ingheata. Veziculele apar in 1-2 zile. Persoanele cu ateroscleroza sau care iau medicamente pentru afectiuni cardiace pot fi sususceptibile de degeraturi.

 

 

Evolutie. Ariile degerate devin rosii si pulseaza sau devin extrem de dureroase pe masura ce se incalzesc. Chiar in cazul unei degeraturi usoare, sensibilitatea normala ar putea sa nu revina imediat. Cand degeratura este grava, regiunea respectiva va ramane probabil amortita pana la vindecarea completa. In cazuri extreme, vindecarea poate dura luni de zile si afectarea cutanata ar putea modifica permanent simtul tactil. In cazuri grave, in care apare suprainfectarea dupa ce zona a fost reincalzita, ar putea fi necesare antibioticele. Repausul la pat si fizioterapia ar fi recomandabile. Nu fumati tigari in timpul recupererii.

 

 

Autoingrijire:

 

 

–    Reincalziti cu atentie si progresiv regiunile afectate de degeraturi. Daca sunteti afara, puneti-va mainile in contact direct cu pielea zonelor mai calde ale capului. Incalziti-va mainile indesandu-le in propriile axile; daca nasul, urechile sau fata sunt degerate, incalziti-le acoperindu-le cu propriile maini mai calde.

–    Daca este posibil, introduceti-va mainile sau picioarele in apa cu o temperatura ceva mai mare decat temperatura normala a corpului (40-42° C) sau care este resimtita drept calda de catre oricine altcineva.
–    Nu frectionati regiunea afectata. Niciodata nu frecati degeratura cu zapada.
–    Nu fumati tigarete. Nicotina determina constrictia vaselor de sange si poate limita circulatia.
–    Daca va sunt degerate picioarele, dupa ce le incalziti, asezati-le pe un plan superior.
–    Nu utilizati caldura directa de la radiatoare sau perne electrice.
–    Nu preincalziti o regiune afectata daca exista sanse sa digere din nou.

 

 

Tratament de urgenta. Daca amorteala se mentine in timpul reincalzirii, solicitati asistenta medicala imediata. O persoana care prezinta degeraturi ale extremitatilor poate suferi si de hipotermie.

 

 

Hipotermia. Cand corpul este expus indelungat temperaturilor geroase sau frigului, climatului umed, mercanismele lui de control nu mai reusesc sa ii mentina temperatura corporala normala. Cand este pierduta mai multa caldura decat poate corpul dvs. sa genereze, poate rezulta hipotermia. Imbracamintea uda sau umeda va poate creste riscul de hipotermie.

 

 

Simptomul cheie al hipotermiei este scaderea temperaturii corporale la mai putin de 34 si chiar 27° C. Simptomatologia mai include: frison, vorbire neclara, un ritm anormal de rar al respiratiei, tegumente reci si palide, scaderea coordonarii si senzatiei de oboseala, letargie sau apatie. Debutul simptomelor este de obicei lent; apare mai curand o pierdere gradata a acuitatii mentale si a capacitatii fizice. Alte conditii favorabile: malnutritia, afectiunile cardiace, functionarea subnormala a tiroidei (hipotiroida) si consumul excesiv de alcool.

 

 

Tratament de urgenta:

 

 

–    Scoateti persoana din climatul friguros, schimbati-i imbracamintea cu una calda si uscata. Daca nu o puteti adaposti undeva inauntru, persoana trebuie macar ferita de vant, capul acoperit si izolata de solul rece.
–    Solicitati asistenta medicala de urgenta, monitorizati respiratia si pulsul victimei.
–    Daca nu sunt disponibile ingrijirile de urgenta, incalziti victima cu ajutorul unei imersii in baie la temperatura de 4-45 °C (calda la atingere, nu fierbinte!). Administrati lichide calde nealocoolice.

 

 

 

Cum sa preveniti leziunile datorate frigului: pastrati-va hainele uscate; purtati imbracaminte care izoleaza, ecraneaza si “respira”; protejati-va de vant si umezeala; acoperiti-va capul, gatul si fata; nu atingeti metalul cu mainile neprotejate.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *