Justitie

Afaceristul Ion Căpriță Neicuțescu, achitat definitiv la Curtea de Apel Cluj

Afaceristul clujean Ion Căpriță Neicuțescu a fost achitat ieri de către Curtea de Apel Cluj, sentința fiind definitivă. Prima achitare a acestuia a fost pronunțată de către magistrații de la Tribunalul Cluj pe 31 mai 2019. După doi ani a venit și sentința definitivă, care respinge cererile Direcția Națională Anticorupție Cluj și menține soluția de achitare:

„În baza art. 421 al. 1 lit. b din C.p.p. respinge ca nefondate apelurile declarate de către DNA – ST Cluj și partea civilă DGRFP Cluj-Napoca – AJFP Cluj împotriva sentinței penale nr. 145/31 mai 2019, pronunțată de Tribunalul Cluj. În baza art. 275 alin. 2 din C.p.p. obligă partea civilă la plata sumei de 500 de lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat în apel. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi 27 aprilie 2021”.

 

 

Căpriţă Neicuţescu a fost achitat pentru evaziune fiscală. Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în 2016, a lui Ion Neicuţescu Căpriţă, administrator de societate comercială, pentru evaziune fiscală în formă continuată prin care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 5 milioane de lei. 

Judecătorii Lucian Marian si Mihai Gilca de la Curtea de Apel Cluj au menținut soluția de la fond. Marius Lupea, judecătorul care a pronunțat prima soluție de achitare, a consemnat în sentință că „nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arata că: ”în perioada iulie 2007- mai 2008, Ion Neicuţescu Căpriţă, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a făcut, repetat, achiziţii intracomunitare de produse din carne. Iar pentru a eluda sistemul taxării inverse aplicabil taxei pe valoare adăugată, respectiv pentru a avea posibilitatea de a deduce această taxă, a creat aparenţa că achiziţiile respective au fost realizate de la o anumită societate care, în realitate, avea comportament de tip fantomă”, precizează procurorii DNA într-un comunicat. Scopul respectivei societăţi era de a simula achiziţii de la diverşi furnizori intracomunitari şi de a crea aparenţa unor livrări în beneficiul firmei administrată de inculpat. Bărbatul cercetat de DNA în stare de libertate a înregistrat aceste operaţiuni comerciale în documentele contabile ale firmei sale şi ”a declarat fiscal achiziţii nereale de bunuri în sumă totală de 32.559.375 lei, din care TVA aferentă în sumă de 5.198.553 lei”, arătau procurorii în rechizitoriu.

Citește și: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *