Afacerile Primăriei cu Electric Castle și Untold: Organizatorii festivalurilor plătesc sume derizorii pentru închirierea spațiilor publice, dar fac profit de sute de mii de euro

Cele două mari festivaluri, Electric Castle și Untold, închiriază de la Primărie, respectiv de la Consiliul Județean, spațiile publice pentru desfășurarea evenimentelor. Pentru organizatorii festivalurilor, acesta este un business bun, sumele percepute de autorități fiind nesemnificative în comparație cu amploarea evenimentelor ceea ce duce, implicit, la câștiguri mari pentru firmele organizatoare. Desigur că din cauza pandemiei, afacerea Electric și Untold s-a cam dus în cap anul acesta, dar datele financiare pe 2019 și 2018 arată profit de sute de mii de euro.

Electric Castle a avut loc anul acesta atât în Bonțida cât și în Cluj-Napoca. Din cauza condițiilor speciale impuse de pandemie, festivalul s-a desfășurat în mai multe locuri din oraș: Piața Unirii (pietonal), zona Cetățuia (cuprinsă între str. Șerpuitoare, Parcul Cetățuia și Hotel Belvedere) și pe strada Mihail Kogălniceanu.

Pentru închirierea spațiilor publice din oraș, SC Festival Tickets Management SRL Cluj-Napoca, organizatorul evenimentelor a achitat suma de 12.471,48 lei (2.500 euro) pentru ocuparea domeniului public, în perioada 09.08-15.08.2021 în locațiile enumerate mai sus.

Este o sumă foarte mică pentru amploarea evenimentelor și numărul locațiilor. În anii dinainte de pandemie, Electric Castle a fost profitabil și a adus câștiguri nete de zeci de mii de euro.

Conform datelor financiare disponibile pe anul 2019, SC Festival Tickets Managment SRL a rulat o cifră de afaceri de aproape 7,4 milioane euro și a declarat un profit net de 72.000 euro. Firma avea 15 salariați. În 2018, valoarea veniturilor totale a fost de peste 5,7 milioane euro, iar profitul net a fost de 507.000 euro.

SC Festival Tickets Management SRL are doi asociați: Alin Mihai Păun (96%) și Iulian Obogeanu (4%).

“Primăria și-a dat acordul cu privire la organizarea manifestării publice sub egida „Electric Castle Special”, în perioada 9 – 15 august 2021, în locațiile enumerate mai sus, cu obligaţia respectării din partea organizatorilor a următoarelor: Legii nr. 60/1991 republicată; Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19; Hotărârea Guvernului nr. 730/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 iulie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare; Ordinul Ministrului Culturii și al Ministrului Sănătății nr. 3245/1805/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii, cu modificările și completările ulterioare”, au transmis reprezentanții Primăriei la solicitarea Ziar de Cluj.

Festivalul Untold, care va avea loc în perioada 9-12 septembrie, a închiriat Cluj Arena de la Consiliul Județean. Pentru acest spațiu, Untold SRL, firma organizatoare, plătește un tarif de închiriere de 605.833,33 lei (121.000 euro) plus TVA. Pentru garantarea restituirii spațiilor în starea în care au fost predate, organizatorul festivalului va constitui, anterior intrării pe stadion, o garanție în valoare de 400.000 de lei. Neconstituirea garanției duce la interzicea accesului pe Cluj Arena. Nerespectarea clauzelor prevăzute în contract va atrage penalități financiare.

În baza contractului, organizatorul va proteja suprafața de tartan cu plăci de cauciuc “heavy duty” și gazonul stadionului cu sistem “portafloor” de culoare deschisă pe toata durata închirierii.

De asemenea, după eveniment, Consiliul Județean Cluj a considerat că societatea organizatoare trebuie să repare toate daunele cauzate, iar garanțiile vor fi eliberate doar după finalizarea tuturor lucrărilor de reparații, precum și înlocuirea integrală a gazonului.

Organizatorul va repara toate pagubele produse și va înlocui întreg gazonul cu unul similar indicat de Consiliul Județean până la finalul lunii septembrie 2021, mai arată reprezentanții administrației județene.

Untold SRL Cluj-Napoca a rulat în 2019 o cifră de afaceri de aproape 19 milioane euro și a declarat un profit net de 365.742 euro. Firma avea zero angajați. În 2018, valoarea veniturilor totale a fost de 14,6 milioane euro, iar profitul net a fost de peste 1,5 milioane euro.

Untold SRL are doi asociați: Untold Universe SRL (90%) și Novus Capital SRL (10%).

Adauga comentariu