Politica

Afacerile parlamentarilor clujeni – proprietari de blocuri, clinici medicale și mici baroni locali

Mare parte din politicieni au averi importante, bani în bănci și afaceri. Unii aleg să le țină ascunse sub paravanul familiei, iar alții se mulțumesc cu funcțiile publice de unde pot să tragă sfori și să prindă proiecte bănoase, pe banii statului.

Din cei zece deputați clujeni, șase nu dețin nicio afacere și trăiesc doar din banii de parlamentari. Cel puțin asta arată documentele oficiale. Vorbim despre Csoma Botond (UDMR), Adrian Dohotaru (independent), Emanuel Ungureanu (USR), Sorin Moldovan (PNL), Horia Nasra (PSD), Cristina Burciu (PNL, fostă PSD).

Ceilalți patru însă au blocuri, cabinete medicale, firme și funcții importante la instituții publice.

Steluța Cătăniciu (ALDE) – avocat în Baroul Cluj. Trebuie menționate și cele 12 apartamente pe care parlamentarul clujean le avea în anul 2010 într-un bloc în Florești. În mod suspect, în declarația de avere din 2012 nota că a făcut un schimb foarte avantajos: a dat un teren în scnimbul celor 12 apartamente. În același an, într-o emisiune online, spunea că a cumpărat un teren în Florești pe care a dorit să construiască o casă. Însă s-a lăsat înșelată de un escroc imobiliar care i-ar fi propus să construiască un bloc cu 100 de apartamente, din care ei să îi revină 10.

„Am primit cea mai mare țeapă, de la unul dintre cei mai mari cei mai mari excroci imobiliari, la nivel național. Am primit cea mai mare țeapă pentru că trebuia să îmi dea așa-zisele apartamente semifiniste. Eu la etajul trei nu am apartamente, ci o hală imensă de 100 de metri pătrați. Ele figurează în realitate ca locuințe în cartea funciară și plătesc un impozit foarte mare”, spunea Cătăniciu, în 2012.

Blocul a fost construit însă de familia Cătăniciu împreună cu Eugen Cecan, fost director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri şi cu omul de afaceri Sebastian Zoltan Fekete Nicorici.

Este incert cum a reușit familia Cătăniciu să construiască un bloc în condițiile în care în declarațiile de avere ale Steluței Cătăniciu apăreau ani la rând venituri de 15.000 – 16.000 euro anual.

Florin Stamatian (PNL) este asociat unic la SC Hathor Servcom SRL, unde deține 100 de părți sociale/acțiuni în valoare de 2000 lei. Societatea comercială la care Stamatian figurează asociat unic este cabinetul său de ginecologie din cartierul Gheorgheni, înființat în 1994. În anul 2018, declara o cifră de afaceri de 60.419 lei, un profit de aproximativ 26.000 lei și un număr de doar doi angajați. Soția deputatului PNL figurează ca administrator al firmei sale.

Florin Stamatian mai apare ca asociat al firmei Iquality Web Solutions Cluj-Napoca, înființată în 2011 și cu obiect de activitate consultanță în tehnologia informației. În 2018 a avut cifră de afaceri zero, profit de aproape 4.000 lei și un număr de zero angajați. La această firmă mai figurează ca asociați și Kovacs Tunde Elisabeta, Dragoș George Sauciuc și Ștefan Dehelean.

Cabinetul de ginecologie nu este însă singura afacere pe care o „învârte” Stamatian. Mai este și profesor universitar la UMF Cluj, medic primar și manager de diverse proiecte la Spitalul Județean Cluj. De asemenea, soția sa figurează ca director al Asociației Române de Medicină Perinatală și al Asociației Provita. Pe această asociație funcționează Clinica ProVita, care oferă diverse servicii medicale.

Stamatian este și fondatorul centrului de cercetare Imogen Cluj-Napoca, aflat în subordinea Spitalului Județean.

Adrian Oros (PNL) nu are afaceri, dar este președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Cluj și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România. Este și profesor universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, de unde încasează peste 135.000 lei anual. Din aceste funcții pe care le are poate face diverse proiecte, care până la urmă sunt tot un fel de afaceri.

Sorin Moldovan (PNL) nu are nicio afacere, dar nici nu ar avea nevoie. Este suficient că este fiul omului de afaceri Petrică Moldovan, „sponsorul” lui Vasile Blaga. Petrică Moldovan este din Oradea, fost membru PDL, cunoscut pentru afacerile cu statul pe care le-a derulat de-a lungul anilor. Ziar de Cluj a scris detaliat cum, cu ajutorul relaţiilor, familia Moldovan și-a construit, în 8 ani cât a fost PDL pe cai mari la guvernare, un mic imperiu financiar din contracte grase de la stat.

Citește și:

Ce talente îl recomandă pe Sorin Dan Moldovan pe un loc eligibil pe lista PNL Cluj pentru parlamentare? Cam 88 de milioane de euro făcuți de tata din contracte cu statul. Porunca lui Vasile Blaga și obediența celor din PNL Cluj

Cornel Itu (PSD) este un mic baron local, atât cât îi permite Dejul, locul de baștină. În urmă cu mai bine de zece ani, frații Cornel, Adrian și Mircea Itu reușiseră să transforme Dejul într-un adevărat fief. Cei trei frați, toți membri PSD, ocupau diferite funcții care le permiteau să controleze tot ce mișcă: deputat, consilier local, director al Combinatului de Celuloză Someș SA Dej. Cornel Itu a deținut diverse funcții de conducere la Someș Dej SA.

Cei trei frați au acum împreună firma Agro 33 SRL Dej, cu obiect de activitate acvacultura în ape dulci. În 2018 a avut pierderi de aproximativ 7.000 lei și un singur angajat. Adrian Itu mai apare ca asociat în alte șase firme din Dej, iar Mircea Itu la alte patru. Afacerile sunt împărțite în continuare în familie, cele mai multe firme fiind pe numele fraților, probabil pentru a nu fi bătător la ochi pentru Cornel Itu.

Acum, Cornel Itu are mai multe firme în Dej. Mecsom SA a fost înființată în 1998, are ca obiect de activitate fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice. Firma are 7 asociați, unul dintre ei fiind deputatul PSD. În 2018, a avut cifră de afaceri de aproape 700.000 lei, un profit de aproximativ 1.100 lei și un număr de 31 de angajați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *