In vizor

“Afacerile” lui Tișe cu nașul Boc: RADP primește și gestionarea centrului ecologic de deșeuri, după contractul de 10 milioane euro pentru finalizarea primei celule CMID

Prima celulă a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) va fi pusă în funcțiune curând, deși deocamdată nu există autorizație de mediu și nici nu sunt finalizate licitațiile pentru gestionarea centrului și ridicarea gunoaielor din județ. Ca măsură provizorie (acest provizorat va fi de maxim doi ani!), Consiliul Județean a atribuit gestionarea CMID către Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca. Nu este prima dată când RADP primește contracte de la CJ, pe fondul unor situații urgente.

După ani și ani de întârzieri, Alin Tișe, președintele CJ Cluj, se grăbește să pună în funcțiune prima celulă a CMID, deși nu este în regulă cu toate actele, iar licitațiile necesare nu sunt finalizate. Ziar de Cluj a publicat în urmă cu două zile un material amplu despre lipsa autorizației de mediu și despre înțelegerea pe care CJ Cluj a făcut-o cu Comitetul pentru Situații de Urgență pentru a deschide CMID înainte de obținerea autorizației de mediu. Tișe spune însă că este în grafic cu toată documentația.

Citește și:

CJ Cluj vrea să deschidă prima celulă a CMID fără autorizație de mediu. Un studiu pe sănătate din 2009 arată dezastrul de la Pata Rât

Ce spune Tișe despre lipsa autorizației de mediu la CMID, după ce a fost acuzat de activiștii de mediu de blat

Prima celulă va funcționa chiar dacă nu sunt finalizate nici licitațiile pentru gestionarea CMID și pentru transportul gunoaielor. Potrivit conducerii CJ Cluj, desemnarea unui câștigător s-a putea face abia peste doi ani, ținând cont de faptul că aproape fiecare licitație este urmată de contestații și procese. Așa stând lucrurile, Tișe a dat gestionarea centrului de deșeuri pe mâna RADP.

„Sunt două licitații: una vizează operatorul care va gestiona CMID, procedura fiind în curs. Până se va termina procedura, se va încheia cu RADP un contract de provizorat de maxim doi ani. Noi sperăm că în această perioadă se va termina licitația, eventualele contestații și eventualele procese. Pe lângă această licitație de bază privind operatorul care va gestiona CMID, există deja pe SICAP a doua licitație care vizează operatorii care vor ridica efectiv gunoaiele din județ. Am împărțit județul în trei sectoare, vom licita fiecare sector independent și sperăm să câștige trei firme dacă se va putea”, a declarat Alin Tișe, în urmă cu două zile, într-o intervenție telefonică în cadrul unei emisiuni online.

RADP a primit și contractul de finalizare a lucrărilor la prima celulă, după ce a fost reziliat contractul cu asocierea Kranz Eurocenter – ISPE SA din cauză că nu au respectat termenele din contract. În august 2019, în regim de urgență, RADP Cluj-Napoca a câștigat licitația pentru proiectarea și realizarea lucrărilor la CMID, ca urmare a rezilierii contractului cu asocierea Kranz Eurocenter – ISPE SA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *