Afaceri pornite din căminele studențești din Cluj. Povestea Andreei Costina, tânăra care face cosmetice naturale

Andreea Costina este o tânără care și-a transformat pasiunea în business. Absolventă a Facultății de Biologie din Cluj, din banii de bursă și cu ajutorul părinților a reușit să pună pe picioare o afacere cu cosmetice naturale, un segment care prinde tot mai mult printre români. Deocamdată își vinde produsele la târguri și în mediul online. 

Clujul a devenit în ultimii ani un adevărat incubator pentru tinerii care vor să își pună pe picioare propriile afaceri. Mulți sunt studenți care au înțeles că statul va face foarte puțin pentru a-i ajuta și astfel încearcă să se autosusțină. Periplul lor începe încâ de pe băncile facultății. Așa a fost și în cazul Andreei Costina care din dragoste pentru natură și cunoștințe în domeniul biologiei a pus pe picioare propria afacere "Zahra – Drops of Nature" a cărei principală activitate este realizarea de produse  cosmetice naturale.

Andreea Costina a început pe propriile puteri și cu susținerea familiei. 

"La început îmi strângeam toți banii din bursa de facultate și îi investeam în materia primă pentru produse. Părinții mă susțineau, dar nu pot să zic că erau 100% convinși că o să iasă ceva minunat din ceea ce făceam eu. Nu am apelat la credite bancare, în schimb am accesat niște bani printr-un program de finanțare național. Din acei bani am reușit să îmi cumpăr o parte din aparatura de care am nevoie pentru realizarea produselor", își amintește Andreea. 

"Zahra – Drops of Nature" s-a născut din pasiunea pentru natură Andreei Costina, studentă pe atunci la Biologie, care de mică știa că vrea să lucreze într-un fel sau altul în domeniu. Cu toate că pasul spre business i-a dat emoții a reușit să-și păstreze entuziamul și să pună pe picioare o mică afacere înfloritoare. 

"Am devenit inginer biotehnolog, dar niciodată nu mi-a trecut prin cap că o să am propria afacere, cu atât mai puțin nu mă gândeam că o să ajung să produc cosmetice naturale. Povestea produselor mele a luat naștere în facultate, totul a început ca o joacă, într-o cameră de cămin. Am petrecut multe nopți în fața laptopului și citind cărți de specialitate pentru a mă documenta și a învăța cât mai multe despre tot ce înseamnă producția de cosmetice naturale. După o perioadă mi-am  dat seama că pot transforma pasiunea mea pentru natura într-un business. Când m-am hotărât că vreau să fac acest lucru nu prea știam de unde să încep sau ce presupune. M-a ajutat o prietenă să îmi deschid o firmă, după care lucrurile au început să se aranjeze de la sine", spune tânăra. 

De ce a ales tocmai numele "Zahra – Drops of Nature" pentru afacerea ei? 

"După o sesiune intensă de brainstorming, cu niște prieteni dragi, am ajuns la Zahra. Ne place  Zahra deoarece este un cuvânt ușor de reținut și care sună bine. Vine din cultura arabă, iar în traducere înseamnă floare. Am completat cu Drops of Nature pentru că în definitiv fiecare produs reprezintă o bucată din natură, fiind 100% realizate din ingrediente naturale, neprocesate", afirmă Andreea Costina

Cu toate că ideea s-a născut în camera de cămin, bazele afacerii le-a pus în anul 2014 cu ajutorul părinților, al colegilor de facultate și al prietenilor care au înțeles că în România trebuie să ai nervi de oțel pentru a reuși, iar un prim pas în această direcție pentru tinerii întreprinzători aflați la început de drum sunt târgurile de handmade.

"De atunci am avut parte de multe experiențe. Sunt unicul deținător al afacerii și bineînțeles că la început a fost mai greu. E un proces lent până reușești să afli exact de ce ai nevoie ca să poți ieși pe piață. Durează o vreme și să câștigi încrederea clienților, dar în final toată așteptarea merită. Nu se poate compara senzația pe care o trăiești în momentul în care știi că muncești pentru visul tău și nu pentru visul altcuiva, iar în ultimul an afacerea a început să crească, vânzările sunt din ce în ce mai bune"

Un aspect care o deosebește pe Andreea de competitori este faptul că vrea să își cultive propriile ingrediente. 

"Cultura de lavandă face parte din visul meu. Îmi doresc să produc o parte dintre uleiurile esențiale, ingrediente cheie în realizarea unui produs cosmetic deoarece ele dau aroma produsului. Știm că pentru noi oamenii mirosul unui produs este un aspect foarte impoartant. Dacă ne place cum miroase îl cumpărăm, dacă nu, nu. M-am gândit că ar fi genial dacă aș putea să le obțin din plantele mele, așa că m-am pus pe treabă. Cultura de lavandă este prima care a luat naștere. E tare frumoasă.  În viitor o să urmeze și alte culturi precum mentă, rozmarin sau trandafiri", declară Andreea Costina

Ca în orice afacere aflată la început de drum, online-ul joacă un rol esențial în desfacerea produselor pe care Andreea le comercializează. Asta și târgurile de handmade organizate la Cluj care reprezintă un prim pas în direcția cea bună pentru tinerii întreprinzători aflați la început de drum. 

"Lumea afacerilor este o lume interesantă. Când am început nu știam exact la ce să mă aștept, dar am învățat pe parcurs cum stau lucrurile. De aceea târgurile handmade sunt un factor important în evoluția mea. Cu ajutorul acestor târguri am reușit să cunosc oameni, am legat prietenii adevărate și mi-am întâlnit mulți dintre clienți. E un sentiment deosebit deoarece în cadrul acestor târguri încercăm să le arătăm oamenilor cât de ușor și frumos handmade-ul poate fi transformat cu adevărat într-o afecere. Poți să trăiești și să te întreții din handmade. Aici suntem ca o familie. Deși avem domenii de activitate diferite (de la invitații de nuntă și bijuterii la design vestimentar și cosmetice), împărtășim experiențe și învățăm împreună cum să ne creștem afacerile", explică tânăra. 

Produsele "Zahra - Drops of Nature" realizate de Andreea Costina sunt comercializate momentan strict online, pe Facebook și pot fi livrate oriunde în țară, iar prețul produselor variază în funcție de complexitatea fiecăruia. În portofoliul "Zahra – Drops of Nature" găsiți produse precum: balsam pentru buze, uleiuri hidratante, uleiuri pentru masaj, creme și unturi pentru corp, față, mâini și pentru îngrijirea picioarelor, sprayuri pentru corp, săruri de baie, produse pentru răsfăț (SPA), uleiuri pentru aromaterapie și săpunuri, însă fiecare produs poate fi personalizat în funcție de client. 

"Clienții sunt parte activă în procesul de definitivare al unui produs. Cu ajutorul feedback-ului primit din partea lor îmbunătățesc formulele finale ale produselor. Produsele Zahra – Drops of Nature sunt realizate din ingrediente naturale, în cea mai mare parte vegetale. Pe lângă toate plantele, uleiurile, unturile, pudrele, uleurile esențiale, cerurile vegetale, folosim și ceara de albine. Încercăm să folosim doar ingrediente prețioase în rețetele noastre. Mă refer aici la uleiuri virgine, presate la rece, unturi sub formă brută, neprocesate, pe cât posibil provenite din culturi ecologice. Vrem să păstrăm active toate proprietățile minunate ale plantelor din care sunt extrase", conchide Andreea Costina.

 

Adauga comentariu