In vizor

Afacerea Power Pack reloaded. Consiliul Judeţean pregăteşte o nouă ţeapă de milioane de euro la depozitul de deşeuri Pata Rât

Executivul Consiliului Judeţan Cluj, în încercarea de a opri dezastrul ecologic de la Pata Rât, intenţionează să achiziţioneze o staţie de epurare. Costurile unei asemenea instalaţii se ridică la câteva milioane de euro şi cel mai probabil, va fi o copie la idigo a “afacerii Power Pack-2004”.  
 
Cei peste 6.000 de metri cubi de levigat ( lichid toxic rezultat din dizolvarea deşeurilor) ar urma să fie epurat prin intermediul unei staţii  pe care Consiliul Judeţean intenţionează să o achiziţioneze în regim de urgenţă. Anunţul a fost făcut la şedinta Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de către  vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat. Acesta  a lansat ideea achiziţionării staţiei de epurare pentru a  evita ca levigatul să ajungă în pârâul Zăpodie iar de acolo în Someş.
“Consiliul Judeţean Cluj avea nevoie de această hotărâre a Comitetului pentru situaţii de urgenţă. Începând de astăzi, Consiliul Judeţean Cluj, prin antreprenor, prin experţi, poate să acţioneze în ritm accelerat de îndată. Situaţia de acolo încă nu este finalizată şi nu se va finaliza mâine. Toată lumea, constructorul noi, ca beneficiar, experţii, proiectanţii, lucrează pentru a găsi soluţiile optime de a stopa acest fenomen. Una dintre soluţiile propuse pe care încercăm să o implementăm în cel mai scurt timp posibil, este achiziţionarea unei staţii de epurare care să permită epurarea acelui levigat, să nu ajungă în pârâul Zăpodie, şi implicit în Someş. Nu vă pot spune exact în cât timp se realizează. Capacitatea staţiei în acest moment o calculează experţii, iar în momentul când avem tipul de staţie care trebuie să-l achiziţionăm, costurile vor fi în funcţie de capacitatea staţiei. Va fi o staţie fixă care va necesita nişte lucrări aferente, inclusiv alimentare cu energie electrică şi alte lucrări de construcţii. Costurile vor fi suportate de Consiliul Judeţean Cluj„, a afirmat  vicepreşedintele CJ Cluj, Marius Mânzat.

Decretarea stării de urgenţă îi permite preşeditelui CJ Cluj să facă astfel de investiţii fără a mai organiza licitaţie. Cu alte cuvinte în pixul preşedinteului Tişe stă o achiziţie de câteva milioane de euro. Cel mai probabil, cu puţină voinţă politică, vom avea de a face cu o nouă afacere Power Pack şi câteva milioane de euro minus la bugetul judeţului. 
“Consiliul Județean Cluj  pregătește o nouă ţeapă, gen , POWER PACK ” din 2004, instalație second hand de împachetare ilegală a deșeurilor, care a costat 7.000.000 de dolari și care a funcționat doar 5 luni, fără autorizație !? Consiliul anunță intenția de a achiziționa o instalație de epurare (!?) a lichidelor rezultate din groapa de gunoi ilegală de la Pata Rât.  O achiziție făcută de niște politruci amatori, care miroase a afacere cu parandărăt, ca cea din 2004, când nici atunci nu au fost luate în seamă obiecțiunile și revoltele mediate a specialiștilor in domeniu, și când interesele de grup și partid au primat, interesului general. La Pata Rât este nevoie de o instalaţie de Biogaz, nu de epurare ! Conform specialiștilor, respectiv Prof.dr.ing. Mircea Bejan și Prof.dr.ing. Tiberiu Rusu, de la Universitatea Tehnică din ClujNapoca, Biogazul este un produs al fermentării anaerobe a produselor organice. Tehnologiile biologice de producere a gazelor combustibile folosite în prezent în multe ţări de pe glob, cu scopul de a se obţine o biomasă bogată convertibilă în metan. Descompunerea biomasei de origine vegetală sau animală se realizează în natură prin organisme unicelulare (microorganisme), fără a fi necesar niciun aport energetic. Printre altele, aceștia concluzionează că folosirea biogazului obţinut, împreună cu arderea resturilor care rămân după fermentare, rezultate din reziduurile colectate într-o localitate care are 1 milion de locuitori, ar reprezenta aproximativ 50 % din necesarul consumului anual de gaz metan ! Constituie o metodă aplicată cu succes în câteva ţări cu populaţii mari din Asia (se apreciază că în China sunt peste 10 milioane de astfel de instalaţii, în regiunile rurale aceste instalaţii asigurând peste 80 % din producţia de energie necesară. Procedeul denumit „Globar Gas Schema” este folosit în India de peste 75 de ani, fiind peste 80 mii de instalaţii în funcţiune). O soluţie tehnică de instalaţie de producere a biogazului din deşeuri organice, care să poată fi adaptată şi utilizată inclusiv într-o gospodărie individuală, de orice mărime, cu înzestrare medie, chiar şi în zone izolate, a fost realizată la SC ICPT Tehnomag SA Cluj-Napoca. Dar pe politruci nu-i interesează … buzunarul lor mai întâi, iar după ei … potopul”, a afirmat Costi Pop pe contul de Facebo  Clujul Altfel. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *