Afacerea zilei

Afacere de succes pornită cu 3 porci blănoși, cumpărați din Cluj

Porcul mangalița era un soi necunoscut în România, până acum câțiva ani. Dar de când carnea acestui animal a devenit tot mai populară și e recomandată chiar și în dieta diabeticilor, fermierii României au început să dezvolte afaceri profitabile cu porcii blănoși. Ba chiar, de anul trecut, statul român subvenționează creșterea acestor suine, alături de cele din soiul Bazna. Haideți să vedem de ce e profitabil să faci afaceri cu porcii Mangalița și cum reușește un fermier să facă bani din celebrele mezeluri fără colesterol.

Dorin Vârcan este un fermier din Dăbuleni, celebra localitate de unde provin și pepenii cu același nume. Omul și-a pus pe picioare o fermă de porci Mangalița, în urmă cu 6 ani, atunci când din cauza unor probleme de sănătate medicii i-au interzis să mai mănânce alimente cu un conținut ridicat de colesterol. Așa că, mica fermă s-a transformat rapid într-o afacere de familie, iar familia Vârcan are acum și propria carmangerie, unde procesează carnea provenită chiar din ferma lor.

„Taică-meu a avut și are în continuare niște probleme de sănătate, cu inima. Când a fost la spital i s-a interzis să mănânce carne de porc. Doi-trei ani a făcut o pauză, dar după aceea a auzit de la unul și de la altul că ar fi o rasă de porci mangalița care nu are colesterol și ar fi mai sănătos. Și am zis să încercăm pentru noi prima dată, am luat vreo 3 capete”, a declarat fermierul GILBERT VÎRCAN.

Cârnații Trandafir de Dăbuleni, ciolan de porc afumat, burtican de Dăbuleni, ceafă de porc Mangaliţa, kaiser, slănină, piept oltenesc sunt doar câteva dintre produsele făcute exclusiv din carne de Mangalița. Ferma familiei a pornit la drum cu câteva exemplare de porci cumpărate din Cluj. Acum, fermierii se laudă cu un efectiv de circa 200 de porci de rasă. Iar mezelurile și carnea sunt livrate în toată țara, la cerere

„Oferim cam în toată țara, oferim produsele oltenești. Este o carmangerie tot pe tratițional și totul pleacă de unde crește porcul până unde se face produsul finit. Începând de la untură și jumări până la cârnați, burtican, ceafă, piept oltenesc. Pe târgurile tradiționale mergem pentru că, având sistemul ăsta de creștere a porcilor și de preparare a cărnii, este un sistem ecologic și de creștere și de preparare , nu putem să avem un preț egal cu comerciantul. Când te duci și vinzi în magazine și supermarketuri, nu prea se pretează. Produsele acestea se pretează mai mult la târguri pentru că omul vine și are în cap că vrea să ia produs tradițional și se conformează cu prețul. Supermarketurile vor să ia de la noi ieftin și să vândă ei scump”, completează fermierul.

Ferma de Mangalița a familiei Vîrcan este acum printre cele mai mari din Oltenia. La nivel național, există circa 60 de crescători de porci din rasa Mangalița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *