Aerul proaspat inseamna sanatate

Plantele de interior aduc beneficii mai mari decat simpla infrumusetare a locuintelor si birourilor noastre. Ele imbogatesc aerul cu oxigen, absorb dioxidul de carbon, iar unele sunt chiar capabile sa indeparteze substantele toxice poluante din aerul pe care-l respiram.

 

 

In locuinte si birouri este posibila acumularea unor poluanti. Desigur, cel mai periculos dintre ei este fumul de tigara, insa exista si altii. Anumite obiecte din lemn emana cantitati de formaldehida, iar din covoare, mogheta, tapiterie, produsele de curatare, aparatura electrocasnica si hainele recent curatate chimic se degaja  in aerul din incaperea unde se afla acestea o serie de vapori chimici.

 

 

Alte doua gaze otravitoare – monoxidul de carbon si dioxidul de azot – pot proveni din sobele si masinile de gatit cu gaz, petrol sau carbuni, precum si din aparatele de incalzire care functioneaza cu kerosen.

 

 

Probleme asemanatoare produc si praful, acarienii de interior, mucegaiurile si ciupercile, ozonul, plumbul, azbestul, reziduurile de pesticide si, in anumite regiuni, vaporii de radon.

 

 

In ce fel ne afecteaza acesti poluanti de interior? Simptomele variaza de la usturimi la nivelul ochilor, dureri in gat, tuse si mancarime, pana la dureri de cap, astenie, greata, ameteli, senzatie de epuizare si depresie. Aceasta asociere de simptome este desemnat ca “sindromul casei insalubre.”

 

 

Ce putem face pentru a ne proteja? In primul rand prin controlul expunerii:

Interziceti fumatul in interiorul camerelor.
Aveti in vedere ca toate incalzitoarele si aparatele care functioneaza cu gaze, petrol sau kerosene sa aiba dispozitive de evacuare /iminare a gazelor de ardere in aerul atmosferic. Acelasi lucru este valabil si pentru sobe, cuptoare, masini de gatit, indiferent de combustibilul folosit.
Daca aveti dispozitive de incalzire si conditionare a aerului, aveti grija sa le mentineti in stare optima. Curatati cu regularitate conductele si filtrele de aer.
Mentineti hornurile deschise si in buna stare de functionare.
Folositi cat mai rar naftalina, substante de improspatare a aerului etc.
Evitati ambalarea motorului unui vehicol in interiorul garajului atasat locuintei sau in apropierea unei ferstre deschise.

 

 

In al doilea rand, imbunatatiti ventilatia aerului. Solutia cea mai evidenta pentru problemele produse de poluarea de interior este deschiderea ferestrelor si realizarea unei ventilatii incrucisate. Aerul proaspat nu numai ca dilueaza vaporii “blocati” in interior, diminuandu-le potentialul toxic, dar are si avantajul ca imbogateste aerul statut. Iata cateva sugestii:

 

 

Reglati aparatele de aer conditionat si sistemele de incalzire a aerului in asa fel incat sa introduca 20-25 % (sau mai mult) aer proaspat.
Aerisiti-va locuinta cel putin o data pe zi, indiferent de anotimp.
Dormiti pe cat posibil, cu o ferestra deschisa. Dimineata va veti trezi improspatat.

 

 

Ce legatura are aerul cu sanatatea organismului?

Aerul este compus in proportie de 20 % din oxigen, restul fiind prezentat de azot si alte cateva gaze. Intrucat corpul omenesc functioneaza cu oxigen, fiecare din cele 100000 miliarde de cellule ale sale are nevoie de un aport continuu si proaspat de oxigen, altminteri moare. La nivelul plamanilor, oxigenul este extras din aerul pe care-l respiram si este trimis la nivelul tuturor tesuturilor, prin intermediul globulelor rosii din sange. Celulele bine oxigenate sunt sanatoase si contribuie la bunastarea generala a organismului. Tot ceea ce stanjeneste accesul oxigenului la nivelul plamanilor sau eliberarea lui spre celulele organismului are consecinte negative asupra sanatatii.

 

 

Moleculele aerului pot fi incarcate electric, pozitiv sau negativ. Aerul poluat, este de obicei, plin de ioni pozitivi. Acest tip de aer se gaseste in apropierea marilor artere rutiere, a aeroporturilor, precum si in zonele neaerisite. Aerul bogat in ioni negative se gaseste din abundenta in jurul lacurilor, in paduri, langa rauri si caderi de apa, la tarmul marilor si dupa o furtuna cu ploaie. Aceasta varietate de aer ii improspateaza si invioreaza pe cei care-l respira.

 

 

Iata cateva sugestii utile pentru a asigura organismului dvs. un aport optim de oxigen:

Respirati rar si profound, cat mai des posibil. Aceasta va pune la dispozitia organismului dvs. veritabile “suvoaie de oxigen” si va ajuta sa va eliberati de dioxidul de carbon acumulat.
Exercitiul fizic este o metoda buna de a va “imbaia” organismul in oxigen. Activitatea fizica dilata si deschide vasele sangvine, marind in acelasi timp viteza de circulatie a globulelor rosii incarcate cu oxigen.
Asezati plante la fiecare 10 mp de spatiu interior; ele vor inghiti poluantii daunatori sanatatii si improspateaza aerul cu oxygen, eliberand ioni negativi.
Nu fumati si nu acceptati sa respirati fumul de tigara al nimanui.
Aerisiti-va locuinta in mod regulat, in special in timpul noptii.

 

 

Daca doriti ca organismul dvs. sa se simta cu adevarat reimprospatat, oferiti-i in timpul pauzelor de lucru “doze de atac” de aer proaspat. 

 

 Adauga comentariu