Aeroportul din Cluj, amendat de Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă. Ciceo:””Este o amendă incorectă”

Consiliul Concurenței a amendat R.A. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj pentru abuz de poziție dominantă, ca urmare a faptului că managementul regiei a refuzat accesul companiei de handling Romanian Airport Services S.A. la infrastructura aeroportuară, încălcând astfel atât Legea Concurenței cât și Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.

David Ciceo directorul Aeroportului a declarat pentru Ziar de Cluj că această amendă este una incorectă, iar Aeroportul a contestat-o deja la Curtea de Apel București.

”Este o amendă incorectă, Aeroportul nu a greșit cu absolut nimic. Regretăm ca Consiliul Concurenței nu a dorit să țină cont de legislația europeană. Airpoer Council International Europa a considerat, având în vedere că este o amendă total injustă, este un precedent periculos pentru eroporturile regionale din Europa. Aeroportul a contestat-o deja la Curtea de Apel București. Urmează să sesizăm și Curtea Europeană de Justiție, fiind vorba de legislația europeană și suntem convinși că această amedă va fi anulată de instanță”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj.

Aceasta este prima măsură de sancționare aplicată de autoritatea de concurență în industria aviației din România.

Prin Decizia nr. 74 din 8 octombrie 2019, plenul Consiliului Concurenței a constatat săvârșirea de către Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a unui abuz de poziție dominantă, prin refuzul de a permite accesul întreprinderii Romanian Airport Services SA la infrastructura aeroportuară necesară prestării serviciilor de handling la sol pe Aeroportul Cluj în perioada 11.09.2015 – 09.03.2017, încălcând astfel prevederile art. 6 alin. (1) din Legea concurenței nr. 21/1996, precum și prevederile art. 102 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene.

Decizia a fost pronunțată în cadrul investigației declanșate prin Ordinul Președintelui Consiliului Concurenței nr. 447 din 24 iunie 2016, în urma unei plângeri formulate de către Romanian Airport Services SA, singura societate cu capital 100% românesc ce acționează pe piața serviciilor de handling din România.

Romanian Airport Services S.A. este o companie românească de handling ce activează pe zece Aeroporturi din România, asigurând în 2019 servicii pentru aproximativ 6.300.000 pasageri și 47.000 de mișcări de aeronave.  

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj este o regie autonomă ce funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj și a înregistrat în anul 2019 un trafic de aproximativ 2.920.000 de pasageri, fiind al doilea cel mai mare aeroport din România.

Adauga comentariu