Adrian Oros anunță desființarea Direcțiilor Agricole: „În 10 ani de zile Camerele Agricole vor putea rezolva probleme care acum par de nerezolvat”

Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Nechita Oroș, a anunțat recent că Direcțiile Agricole Județene urmează să fie desființate pentru a face loc Camerelor Agricole. De altfel, nu este o temă nouă, în condițiile în care încă de la preluarea mandatului la conducerea ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) clujeanul Nechita Oros și-a tot anunțat intenția de a desființa Direcțiile Agricole întrucât acestea nu există nicăieri pe cuprinsul Uniunii Europene. 

„Una din priorități ar trebui să fie Camerele Agricole. 

Camerele Agricole există în toată Uniunea Europeană, în afară de România, sunt niște entități private care reprezintă cu adevărat interesul agricultorului, pentru că ele sunt formate doar din agricultori.

Acolo nu are ce să caute statul.

Și atunci ei, agricultorii între ei, de cele mai multe ori se înțeleg cel mai bine pentru a-și rezolva problemele, probleme pe care statul nu doar că nu le rezolvă, de multe ori mai tare le încurcă, din ce am observat în această perioadă. 

Și, am spus-o, va fi una dintre prioritățile Guvernului aceste Camere Agricole, care există în toată Europa, care s-au pornit acum zece ani și nu știu de ce s-a abandonat ideea, pentru că dacă acum aceste camere agricole erau viabile, erau consolidate, foarte multe dintre problemele pe care astăzi le discutăm cu fermierii ar fi demult rezolvate”, a declarat Adrian Oroș, în cadrul unei intervenții la un post de radio din Bistrița-Năsăud, acolo unde ministrul a efectuat o vizită de lucru. 

Practic, tot ceea ce presupune agricultura din interiorul unui județ ar urma să fie coordonat de Camera Agricolă, o entitate privată din care chiar agricultorii să fie parte. 

„Eu am spus dintotdeauna: în momentul în care Camerele Agricole se vor dezvolta, vor dispare Direcțiile Agricole.

Pentru că Direcțiile Agricole nu există nicăieri în Europa.

Toată agricultura din România este o agricultură privată, gestionată de 14.600 angajați ai statului. 

Sigur, sunt insitutții care sunt peste tot: Agenția de plăți, AFIR-ul, sunt activități care trebuie să rămână ale statului, reglementarea și controlul. Dar partea de organizare, partea de promovare, toate trebuie să fie ale fermierilor. 

Camerele Agricole vor trebui să preia încet-încet toate atributele pe care Direcțiile Agricole le au. 

De aceea va fi o finanțare, la început, vom plăti noi angajații Camereleor Agricole. Am fost întrebați unde vor sta: în sediile Direcțiilor Agricole!

Pe măsură ce ele se vor consolida, în 5-10 ani, probabil, vor ajunge să trăiască ca și în alte țări, pe banii cotizațiilor membrilor. 

Statul se retrage, toate atribuțiile le preia Camerele Agricole. 

Veți vedea: în 10 ani de zile Camerele Agricole vor putea rezolva probleme care acum par de nerezolvat”, a declarat Nechita Oros. 

Încă din noiembrie anul trecut, Adrian Oros, ministrul Agriculturii în Guvernul Orban, a afirmat că vrea să desfiinţeze Direcţiile Agricole Judeţene. Acesta a precizat că nicăieri în Europa nu mai funcţionează asemenea entităţi şi că ar trebui reînfiinţate Camerele Agricole, care sunt private şi nu pot fi politizate. Ideea a plecat de la eşecurile înregistrate la realizarea de centre de procesare legumicole şi a faptului că agricultorii evită să se asocieze. 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: dadrcj.ro

Adauga comentariu